Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat valinneet Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun, latinaksi Beta vulgaris.
Juurikkaista punajuuri tunnetaan
hyvin, samoin kuin sen raidallinen versio ja keltajuurtakin löytyy kaupoista
ihan kiitettävästi, mutta saman suvun valkoinen juurikas on harvinaisempi
ilmestys. Vahingossa minäkin siihen kaupassa törmäsin. Kun itsellä ei ole
puutarhaviljelmää, täytyy aina tarttua näihin erikoisempiin kasviksiin silloin
kun niitä sattuu löytämään.
Valkojuurikas on maultaan hiukan
miedompi kuin punajuuri ja kypsennysaika vaikuttaisi olevan jonkin verran
lyhyempi. Keitin juurikkaat sellaisenaan kuorineen kypsiksi miedossa
suolavedessä. Tunnin kiehumisen jälkeen piti alkaa kokeilla, joko terävä
haarukka uppoaa niihin vaivatta. Kuten mitään kasviksia, näitäkään ei kannata
keittää ihan mössöksi vaan jättää sopivasti purutuntumaa. Kypsät juurikkaat saivat sitten jäähtyä sen
verran että niitä pystyi käsittelemään, minkä jälkeen kuorin ne ja laitoin
jääveteen jäähtymään.
p.s. Valkojuuren säilöntä pikkelöimällä selostetaan täällä.
p.s. Valkojuuren säilöntä pikkelöimällä selostetaan täällä.
Valkojuurisalaatti
2
valkojuurta
1
marinoitu punasipuli
(marinointiliemi:
valkoviinietikkaa, suolaa, sokeria,
mustapippuria
ja tilkka ruokaöljyä)
pieni
kourallinen saksanpähkinää
1
hapahko omena
fetaa
tai vuohenjuustoa muruina
salaattivihreitä
(vesikrassia)
Kuori
sipuli, leikkaa se halki ja lohkoina ohuiksi suikaleiksi. Laita pieneen
kattilaan noin puoli desilitraa valkoviinietikkaa, ruokalusikallinen öljyä ja
maun mukaan mausteita. Kuumenna liemi niin että suola ja sokeri liukenevat ja
kaada se sipulisuikaleiden päälle. Anna maustua vähintään tunnin ennen käyttöä.
Kypsennä
valkojuuret sellaisenaan kuorineen miedossa suolavedessä. Kuori juurikkaat ja
laita ne jääveteen jäähtymään. Leikkaa jäähtyneet juurikkaat pieniksi
lohkoiksi. Kuori omena ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Murskaa
saksanpähkinät kevyesti.
Sekoita
ainekset keskenään, myös sipuleiden marinointiliemi, joka toimii
salaatinkastikkeena. (Viimeistele vesikrassilla jos haluat makuun hiukan lisää
pippurisuutta.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti