Kaikenlaisia härpäkkeitä sitä ihminen keittiöönsä hankkii, kuten shottilasimuotit. Sellaiset silikoniset. Päivän projektin
nimi on minttulakritsi, lakritsin makuista kakkutaikinaa ja piparmintun makuista moussetäytettä. Melko makeaa, mutta menköön, viikonlopun lakufestivaalin ja tulevan halloweenin hengessä. Lakritsijauheissa on mielestäni tällaiseen leivonnaiseen liian
pistävä maku, joten käytin mausteeksi pehmeämmän makuista Dr Oetkerin
lakritsiuutetta.
Trick or treatia kahvipöytään!
Minttulakuleivokset
Wiltonin shottilasimuotteihin
(12-14
leivosta)
lakukakkutaikina
200
g huoneenlämpöistä voita
2
dl sokeria
4 tl lakritsiuutetta (Dr Oetker)
4 munaa (huoneenlämpöisiä)
tosi varovasti mustaa jauhemaista elintarvikeväriä
tosi varovasti mustaa jauhemaista elintarvikeväriä
4
dl vehnäjauhoa
1,5
tl leivinjauhetta
vuokaspray
tai voita vuoan voiteluun
täyte
3
dl maitoa
300 g mascarponea
0,5
dl sokeria
2-3
tl piparminttuaromia (Dr Oetker)
3
liivatelehteä
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele vuokien kolot. Laita vuoka/vuoat
uunipellille. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Vatkaa voi ja sokeri
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat voivaahtoon yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten ja sen jälkeen lakritsiuute.
Tässä vaiheessa voit sekoittaa joukkoon mustan elintarvikevärin, mutta ole
varovainen ja lisää sitä vain vähän ("veitsenkärjellinen") kerrallaan. Varsinkin jauhemusta värjää
nopeammin ja vähemmällä kuin uskoisikaan. Kun taikinan väri on riittävän musta,
sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos. Siirrä taikina pursotinpussiin ja
pursota shottilasimuotin kolot huolella täyteen. Täräytä muottia muutaman
kerran että taikina varmasti valuu pohjaan asti ja lopuksi tasoita pinta palettiveitsellä.
Työnnä
uunipelti vuokineen uuniin ja kypsennä leivoksia ensin 15 minuuttia. Ota pelti
pois uunista, painele hyvin kohonnut taikina vähän tiiviimmin takaisin muottiin (älä välitä vaikka se vähän muusaantuu)
ja työnnä uuniin vielä 3-5 minuutiksi. Anna leivosten jäähtyä noin puoli
tuntia, minkä jälkeen leikkaa ylimäärä pois palettiveitsellä, ota leivokset
ulos muoteistaan ja jätä huoneenlämpöön odottelemaan siksi aikaa kun valmistat
täytteen.
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Ota 1 dl maitoa pieneen kuppiin
erikseen, sillä siihen liuotetaan liivate. Sekoita kulhossa mascarpone, sokeri
ja loput maidosta. Lisää
piparminttuaromi ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna pienessä kupissa oleva maito
(mikrouunissa), purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan
maitoon. Kaada maito-liivateseos täytteen joukkoon ja vatkaa huolella sekaisin.
Laita täyte jääkaappiin puoleksi tunniksi hyytymään. Puolen tunnin kuluttua
sekoita hyytynyt täyte pehmeäksi vaahdoksi ja siirrä se pursotinpussiin.
Pursota täyte lakutaikinakuppehin.
Muuten olisin jättänyt täytteen samalle tasolle mustan taikinareunan kanssa jolloin ne olisivat enemmän muistuttaneet isoja minttulakupaloja, mutta Halloweenin hengessä pursotin vielä huipulle pienet haamut sokeriraesilmineen.
4 kommenttia:
Hienoja :D
Wau!
Minttulaku on ihan parasta! Mulla ei ole tuollaisia kakkumuotteja mutta muuten ehdottomasti täytyy kokeilla reseptiä :) Jos tuosta saisi tehtyä täytekakun?
Ihan mahtava idea tehdä näihin vuokiin tällaisia leivoksia! :D
Kivoja näistä tuli, mutta olihan melkoinen säätäminen että sain maut kohdilleen.
Lähetä kommentti