Fenkoli on yksi lempikasviksiani. Parhaimmillaan se on kalan kaverina, mutta toimii yhtä hyvin possun, kanan ja makkarankin kanssa ja tietysti ihan sellaisenaan, vaikka keittona. Koska fenkoli taipuu niin suolaiseen kuin makeaankin, tein parista nätistä fenkolista hilloa. En ihan ehkä käyttäisi fenkolihilloa jälkiruoassa, mutta useimpien suolaisten ruokien kanssa se on mahtava lisuke ja yllättävän hieno yhdistelmä friteeratun brien kanssa. Tästä tuli yksinkertainen, mutta tosi maukas alkuruoka.
Fenkolihillo
400
g tuoretta fenkolia (noin 2 fenkolia)
200
g ruokokidesokeria
1
tl suolaa
2
rkl valkoviinietikkaa
Irrota
fenkoleista kaikki vihreät tupsut, hienonna ne ja laita odottamaan. Viipaloi
fenkolit 1-1,5 mm viipaleiksi ja laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna
kiehuvaksi ja keittele matalahkolla lämmöllä noin 20 minuuttia kunnes
fenkoliviipaleet alkavat pehmetä. Soseuta hillo karkeasti sauvasekoittimella,
lisää hienonnetut vihreät tupsut ja keitä vielä 5-10 minuuttia kunnes seos
alkaa muistuttaa hilloa. Jos sose kuivuu liikaa, voit lisätä pikkutilkan vettä. Tölkitä hillo heti kuumana. Aineksista tulee yksi pieni
tölkillinen.
Friteerattu brie
1
kiekko hyvää camembertia tai brie -juustoa
vehnäjauhoa
kananmunaa
korppujauhoa
suolaa
mustapippuria
myllystä
uppopaistamiseen
rypsiöljyä
Kuvan
500 gramman juustokiekosta saa leikatuksi 10-12 annospalaa. Vehnäjauho on
leivityksessä pakollinen paha, sillä jos juustoa (tai mitä tahansa
leivitettävää) ei ensin kieritetä jauhoissa, kananmuna ei tartu kunnolla ja
siitä seuraa, että korppujauhokerroskin jää epätasaiseksi. Tämä puolestaan
aiheuttaa sen, että kuuma öljy pääsee kosketuksiin suoraan juuston kanssa ja
juustoa alkaa valua friteerausöljyn joukkoon. Tee siis leivitys huolella!
Laita
jauho, muna ja korppujauho kukin omaan kulhoonsa. Vatkaa kananmuna ja mausta
korppujauho suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna ruokaöljy 200-210 asteeseen. Käytä
lämpömittaria! Leikkaa jääkaappikylmästä valkohomejuustosta tarvittava määrä
paloja. Paina ensin juuston leikkauspinnat jauhoon ja sitten vasta kittipinnat.
Jauhota leikkauspinnat vielä kerran. Nosta sitten juusto vatkattuun kananmunaan
ja pyörittele siinä varovasti niin että munaa tarttuu koko pintaan. Nosta juusto
sitten maustettujen korppujauhojen joukkoon ja tupsuttele pintaan tasainen ja
yhtenäinen kerros korppujauhoa. Lopuksi nosta juusto varovasti kuumaan öljyyn
ja friteeraa siinä sen verran että leivitetty pinta ruskistuu kauniisti. Tähän ei kulu aikaa kuin minuutti tai pari.
Tarjoile
hiukan lämpimän fenkolihillon kanssa heti, niin kauan kuin juuston sisus pysyy
ihanan valuvana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti