Ravunpyynti alkoi viime kuun
lopulla ja kiireisimmät ovat jo ehtineet nauttia saksiniekoista lisukkeineen. Pelkät
ravut eivät kuitenkaan oikein riitä koko ateriaksi. Tai voisivat ne riittääkin
jos niitä on tarpeeksi monta, mutta laskusta tulee melko suolainen ja oman
kokemukseni mukaan rapujen kanssa askartelu alkaa tuntua jo suoranaiselta
työltä sen jälkeen, kun niitä on syönyt ensimmäiset 15-20 kappaletta.
Tuollaiset 12 rapuakin alkaa olla jo aika paljon. Pysytään siis kohtuudessa.
Jos rapuja nautitaan alkuruoaksi,
5-6 rapua riittää jokaiselle. Pääruokana niitä voi olla se 10-15 kappaletta,
jos lompakko sietää tai lähivesistöstä riittää pyydystettävää. Joka tapauksessa
pitää valmistaa toinenkin ruoka. Satuin löytämään eräästä Citymarketista
violetteja bataatteja (tai lila bataatti ihan kumpaa sanaa haluaa käyttää), joten se ratkaisi tämän ongelman. Ohueksi nuijitun
porsaanleikkeen kanssa valmistin höyrytettyä minibroccolia sekä violetteja bataattignoccheja
ja salviakastiketta. Se oli ihan täydellinen yhdistelmä. Leivitetyn
porsaan/vasikan leikkeen paistaminen on tässä sivuseikka. Alkuruokana violetit
bataattignocchit salviavoikastikkeessa eivät tarvitse muuta lisuketta, mutta
jos ne tarjoillaan pääruokana, leike ja broccoli tekevät annoksesta oikean
pääruoan.
Violetit bataattignocchit
1
kg violettia bataattia ( lila bataatti )
5
dl vehnäjauhoa
2
tl suolaa
2
kananmunaa
Pese
ja pistele bataatit ja laita ne uuniin 225 asteeseen kypsymään vähintään
tunniksi. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Niistä saa tulla mieluummin liian
kypsiä kuin hitusen liian raakoja eikä 1,5 tuntiakaan uunissa ehkä ole liikaa. Leikkaa
kypsät bataatit halki heti kun sormet kestävät käsitellä kuumaa juuresta.
Lusikoi sisukset ulos ja purista ne perunapusertimen läpi väljästi
leivinpaperin päälle. Anna bataatti”lumen” hiukan jäähtyä, jolloin ylimääräinen
kosteus haihtuu pois.
Ala
valmistaa gnocchitaikinaa lisäämällä bataatin joukkoon vehnäjauhoa. Ensin tasaisesti
ripottamalla muutama lusikallinen ja kevyt sekoittaminen leivinlastan avulla
kuin leikkaisi massaa ohuiksi viipaleiksi. Kun olet tällä tavoin sekoittanut
bataattiin noin 3 desilitraa jauhoa, vatkaa kananmunat suolan kanssa,
pirskottele seos tasaisesti massan päälle ja kokeile saako massasta puristeltua
taikinan, joka ei tartu sormiin.
Jos taikina on liian tarttuvaa, lisää jauhoa edelleen leivinlastalla ”leikaten” kunnes taikina tuntuu leivottavalta. Riippuen bataattien tärkkelyspitoisuudesta kaikkea jauhoa ei ehkä tarvitse käyttää,
tai sitten sitä tarvitaan vielä enemmän. Yhtä bataattikiloa kohden 5
dl jauhoa on keskiarvo. Lopuksi taputtele taikina yhdeksi kasaksi.
Jos taikina on liian tarttuvaa, lisää jauhoa edelleen leivinlastalla ”leikaten” kunnes taikina tuntuu leivottavalta. Riippuen bataattien tärkkelyspitoisuudesta kaikkea jauhoa ei ehkä tarvitse käyttää,
Pyyhi
työtaso huolella ja ripottele sille ohut kerros vehnäjauhoa. Nosta taikina
jauhojen päälle ja jaa se pienempiin osiin, jotka pyörittelet
peukalonpaksuisiksi pötköiksi. Ripottele työtasolle lisää vehnäjauhoa jos on
tarpeen. Leikkaa pötköt leivinlastalla noin tuuman pituisiksi palasiksi. Lopuksi
pyöräytä palat haarukan päällä, jolloin niihin muodostuu urat. Tässä vaiheessa
gnocchit voi joko heti keittää ja tarjoilla, tai nostaa väljästi lautaselle ja laittaa
jääkaappiin odottelemaan muutamien tuntien ajaksi, tai vaikka pakastaa jos
niitä ei tarvita vielä samana päivänä.
Keitä
gnocchit miedosti suolatussa vedessä noin 20 gnocchia kerrallaan. Kun palat
nousevat pinnalle, anna niiden kypsyä vielä minuutin tai pari ettei niihin jää
jauhon makua. Nosta valmiit gnocchit reikäkauhalla lautaselle valumaan.
Violetti bataatti (= lila bataatti ) sisältää samoja
terveellisiä antosyaaniyhdisteitä kuin punakaalikin. Näillä on kuitenkin
taipumus sopivissa olosuhteissa (hapan/emäksinen liuos) muuttaa värejä punavioletista
turkoosiksi, joten jos gnocchit ovat violetteja, mutta keitinvesi näyttää värjääntyneen turkoosiksi, älä
välitä. Se on ihan ok ja normaalia.
Salviavoikastike
150
g normaalisuolaista voita
1
ruukku tuoretta salviaa
Leikkaa
voi pieniksi kuutioiksi ja sulata ne kattilassa. Hienonna puolet
salvianlehdistä ja lisää ne voin joukkoon. Keitä voita matalahkolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes se paahtuu, vaahtoaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä.
Lisää sitten loput salvianlehdet kokonaisina ja ota kattila pois liedeltä.
Sekoita huolella ja anna voin jäähtyä. Tarjoile bataattignocchien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti