Rapuliemi
30-40
ravun kuoret (päät, selkäpanssarit, sakset, jalat tai 3-5 hummerin kuoret)
Levitä kuoret uunipellille
ja paahda niitä 120 asteessa noin 30 minuuttia.
2
rkl oliiviöljyä
2
uutta sipulia varsineen
3
valkosipulinkynttä
1
iso porkkana
1
pieni palsternakka
2
sellerinvartta
1
pieni fenkoli
100
g herkkusieniä
4
tomaattia
2
rkl tomaattipyreetä
2,5
dl valkoviiniä
2
laakerinlehteä
1
rkl mustapippureita
6
persiljanoksaa
6
tillinoksaa
Leikkaa
sipulit, valkosipulinkynnet, porkkana, palsternakka, sellerinvarret, fenkoli
sekä herkkusienet kohtalaisen kokoisiksi paloiksi. Kuumenna oliiviöljy
kattilassa ja kääntele kasviksia kuumassa öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää
ravunkuoret ja murskaa niitä kasvisten joukkoon. Lisää tomaatit sekä
tomaattipyree ja kääntele seosta muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini sekä
loput ainekset ja kuumenna kunnes seos kiehuu. Lisää sitten vettä sen verran
että kattilan sisältö peittyy runsaaseen veteen (1-2 litraa) ja anna liemen
kiehua hiljalleen kannen alla 1-1,5 tuntia. Lopuksi siivilöi ja jäähdytä liemi.
Mausta suolalla vasta, kun liemestä valmistetaan ruokaa.
Jos
rapukeitto ei nyt houkuttele, liemen voi keittää kokoon ja pakastaa.
Rapukeitto
(neljälle)
50
g voita
50
g vehnäjauhoa
1
l kotitekoista rapulientä
4
dl kookosmaitoa
maun
mukaan suolaa ja mustapippuria
hiukan
chilihiutaleita myllystä
10-12
ravun lihat tai saman verran kuorettomia katkarapuja tai yhden ison hummerin lihat
tuoretta
tilliä
Kuumenna
voi kattilassa ja lisää siihen vehnäjauho. Kypsennä jauhoja melko matalalla lämmöllä muutaman minuutin
ajan koko ajan sekoittaen kunnes seos alkaa hiukan ruskistua. Lisää kuuma
rapuliemi ja vatkaa keittoa niin ettei siihen jää kokkareita. Lisää kookosmaito
ja keitä vielä 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Jos
keitosta haluaa ihan ohutta, lähes lientä, voi-jauhosuuruksen voi puolittaa.
Jaa
ravunlihat neljälle lautaselle ja kaada rapukeitto päälle. Viimeistele
ripauksella chilihiutaleita ja tuoreella tillillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti