Ruokabloggaajille
on helppo keksiä lahjoja. Kaikki ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvä on tervetullutta. Saimme
joululahjaksi pienen purkin mustia tryffeleitä, joille tietysti piti välittömästi
keksiä käyttöä. Sopiva tilaisuus tuli heti uudenvuodenaattona, jolloin meillä
on ollut tapana valmistaa hummeria, milloin useammalle vieraalle, milloin vain kahdelle
kuten tänä vuonna. Ja mikä sopisikaan riittävän arvokkaasti hummerin seuraksi
kuin tryffelirisotto?!
Tryffelirisottoa
kahdelle
1 pieni keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
100 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kasvislientä
30 g huoneenlämpöistä voita
30 g raastettua parmesaania
10 g raastettua mustaa tryffeliä
(suolaa tarvittaessa)
Sekoita keskenään hienoksi raastetut musta tryffeli,
parmesaani sekä huoneenlämpöinen voi. Kuori keltasipuli ja leikkaa se
riisinjyvän kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota
siinä sipuli. Lisää risottoriisi ja kuullota sitäkin hetken aikaa kuumassa
öljyssä. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua lähes kuiviin. Lisää 1/3
kasvisliemestä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää toinen kolmasosa kasvislientä
ja sekoittele risottoa nuolijalla keittämisen aikana. Kun liemi on imeytynyt,
lisää loputkin kasvisliemestä ja keitä risottoa hiljalleen sekoitellen sopivan
kypsäksi ”al dente”. Jos risotto tuntuu kuivuvan liikaa, lisää vielä hiukan
kasvislientä. Risotto saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin hiukan liian
kuivaa. Lopuksi sekoita risoton joukkoon tryffeli-parmesaani-voiseos, lusikoi
risotto lautasille ja tarjoile heti. Jos tryffeliä on käytettävissä kovin runsaasti, sitä voi myös sellaisenaan höylätä risoton päälle.
Aseta lautaselle lopuksi hummerinpalat sekä jotain
salaattivihreää
Hummeria
salviavoissa
1 kohtalaisen kokoinen kypsä hummeri
2 rkl voita
2 rkl tuoreita salvianlehtiä
Perkaa hummeri ja ota tätä ruokaa varten talteen
pyrstö sekä suurimmat saksilihat (Kuoret sekä loput hummerinlihat käytetään hummerikeittoon, pastaan tms). Halkaise hummerin pyrstö keskeltä pitkittäin
kahtia. Sulata pannulla voi ja lisää siihen hienonnetut salvianlehdet. Aseta
pannulle hummerin pyrstöpuolikkaat sekä isot saksilihat ja kuumenna niitä
salviavoissa lusikalla valellen. Nauti tryffelirisoton kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti