San choy bau (tai miten se
länsimaisittain pitäisikään kirjoittaa), tarkoittaa kirjaimellisesti
salaatinlehteen käärittyä. Tämän kiinalaisen ruoan täytteen voi valmistaa perinteisesti
kanan- tai (useimmiten) possunjauhelihasta, tai sienistä – tai näitä yhdistelemällä. Tämä san choy bau on kombo useammasta lukemastani reseptistä raaka-aineiden saatavuuden rajoittein. Yhteistä resepteille oli kuitenkin se, että kaikissa oli vesikastanjaa.
Possupaistos salaatinlehdessä on
erinomainen alkuruoka, mutta me halusimme siitä kokonaisen aterian neljälle,
joten lisäsimme paistoksen joukkoon kiinalaisia pikanuudeleita. Reseptin
kastike antaa annokselle niin paljon makua, että suola- tai pippurimyllyä ei
tämän valmistuksessa tarvita. Ainesten esivalmisteluun kuluu aikaa, vaikka
varsinainen paistaminen sujuukin hetkessä. Paistoksen voi tehdä wokkipannulla
jos sattuu omistamaan sellaisen. Meillä ei ole, mutta ihan tavallinen iso paistinpannu
sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Jos jokin raaka-aine vaikuttaa oudolta,
etniset ruokakaupat yleensä osaavat auttaa asiassa.
San Choy Bau eli possua
salaattikääreessä
(neljälle)
250
g kiinalaisia pikanuudeleita
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
1,5
rkl tummaa soijakastiketta
1,5
rkl osterikastiketta
2 tl seesamiöljyä
1,5
rkl tuorepuristettua limettimehua
1,5
rkl kiinalaista riisiviinaa tai Sakea
2
rkl ruokaöljyä tai maapähkinäöljyä
2 valkosipulinkynttä
4 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
400
g possunjauhelihaa
150
g siitakesieniä
2 porkkanaa
150-200
g vesikastanjoita (tölkki)
runsaasti keräsalaattia,
sydänsalaattia tms alustaksi
possupaistokselle
iso
kourallinen tuoretta korianteria
hienonnettuna
2
pientä punaista chiliä ohuina viipaleina
(ei siemeniä!)
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
1
dl maapähkinöitä kevyesti murskattuna
(suolapaahdetut sopivat myös)
Murskaa
nuudelit hiukan lyhemmiksi ja laita ne kulhoon odottamaan.
Sekoita
keskenään kastike eli maissitärkkelys, soijakastike, osterikastike,
seesamiöljy, limettimehu sekä sake, ja laita nekin odottelemaan.
Kuori
ja hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.
Leikkaa
sienet ohuiksi viipaleiksi, suikaloi porkkanat sekä vesikastanjat ja laita ne
kaikki yhteen kulhoon.
Erottele
salaatinlehdet (vähintään 20 kpl) ja huuhtele ne.
Aseta kaikki ainekset siihen järjestykseen kuin niitä tarvitaan.
Aseta kaikki ainekset siihen järjestykseen kuin niitä tarvitaan.
Kaada
kiehuvaa vettä nuudeleiden päälle ja jätä ne siihen kypsymään.
Kuumenna
pannulla öljy ja kuullota siinä valkosipulia sekä inkivääriä noin minuutin
ajan. Lisää jauheliha ja paista sitä 2-3 minuuttia. Lisää sienet, porkkanat
sekä vesikastanjat ja paistele niitä jauhelihan joukossa 2-3 minuuttia. Lisää kastike
ja sekoita se huolella paistoksen joukkoon. Anna kypsyä vielä minuutin tai
pari. Lisää lopuksi kypsät, valutetut nuudelit ja sekoittele vielä vähän.
Lusikoi
täytettä salaatinlehdille ja viimeistele korianterilla, chilillä,
kevätsipulilla sekä rouhituilla maapähkinöillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti