Chicken
Biryani on intialainen, mausteinen kanaruoka, jossa sekä riisit että kana
kypsennetään samassa padassa. Tämän one-pot-wonderin misaamiseen menee hiukan aikaa, mutta varsinainen
ruoanvalmistus on melko nopeaa. Chicken biryaniin ei ole ”yhtä oikeaa” reseptiä ja
tätäkin on muokattu siten, että kun lautasella voimakkaasti maustettu ateria ”tuntui kaipaavan vielä jotain”,
täydensin biryanin omenaisella jogurttikastikkeella. Intialais-suomalaista
cross-kitcheniä, siis. Monessa intialaisten laatimassa biryanireseptissä mainitaan yhtenä aineksena
rusinat. Meillä ei erityisemmin rakasteta vettyneitä rusinoita ruoassa, mutta
laitoin ne kuitenkin ainesluetteloon, jos joku muu niistä pitäisi.
Chicken
Biryani
500 g broilerinrintaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa
2 tl jauhettua korianterinsiementä
1 vihreä chili pilkottuna
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1/4 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua kardemummaa
1 rkl sokeria
(2 dl rusinoita)
250 g basmatiriisiä
2 rkl kirkastettua voita (=ghee)
2 isoa sipulia ohuina viipaleina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
5 vihreää kardemummapalkoa
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
1 tl kokonaisia korianterinsiemeniä
2 currynlehteä (tai laakerinlehteä)
5 dl vettä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa
kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria
kourallinen hienonnettua tuoretta minttua
3 dl maustamatonta jogurttia
4-5 rkl makeutettua omenasosetta (Meritalo)
Leikkaa broilerinliha suikaleiksi. Sekoita jogurttiin
mausteet ja broilerisuikaleet. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään pari
tuntia, mieluiten yön yli.
Kaada basmatiriisi isoon kulhoon ja lisää kylmää vettä
sen verran että riisi peittyy kunnolla. Liota riisiä noin 15 minuuttia ja kaada
se siivilään. Huuhtele riisiä kylmän veden alla niin kauan että sen läpi valuva
vesi on täysin kirkasta. Jätä riisit siivilään kuivumaan.
Kuumenna padassa voi ja kuullota siinä sipulia noin 5
minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä toiset 5 minuuttia. Lisää mausteet
ja paahda niitä sipulin joukossa noin minuutin ajan. Lisää riisi ja kuullota
sitä pari minuuttia. Lisää broilerisuikaleet marinadissaan, vesi, mustapippuri
sekä suola, sekoita ja keitä 10-12 minuuttia miedolla lämmöllä.
Ota pata pois lämmöltä ja laita sen päälle heti kansi ja kannen alle pari kerrosta
talouspaperia. Anna hautua 15 minuuttia, minä aikana
paperi kerää biryanista ylimääräisen kosteuden. Kuohkeuta seos haarukalla ja
sekoita joukkoon korianteri-minttusilppu.
Sekoita omenasose ja jogurtti keskenään ja tarjoile se
biryanin kastikkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti