Delicious
–lehti on nykyisin ihan parhaita ruokalehtiä. Löysin sardiinipalleroreseptin,
jota oli ihan pakko kokeilla. Mutta kun Suomesta ei saa tuoreita sardiineja ja
ohjeessa mainittiin myös säilykesardiinien soveltuvan, ostin sitten sellaisia.
Tähän asti olen käyttänyt purkitettua sardiinia vain lähinnä laittamalla sitä
näkkileivän päälle, maustamalla suolalla ja pippurilla ja syömällä pois
leipineen. Niillä siis kokeiltiin ensimmäinen versio, mutta niinhän siinä kävi kuten
arvasimmekin: kun sardiinien proteiinit ovat jo kerran kypsennettäessä denaturoituneet,
niin eihän ne pallerot enää toista kertaa kypsennettäessä pysy kasassa. Maku
oli kuitenkin mitä herkullisin. (Tosin jätettiin reseptistä pois siinä mainitut
rusinat ja korvattiin rusinoiden tuoma makeus teelusikallisella
vaahterasiirappia.) Hajoavista sardiinipyöryköistä viisastuneina ostettiin sitten
tuoreita, kotimaisia muikkuja, joiden rasvaisuus lienee aika lähellä sardiinia
ja johan resepti alkoi toimia. Jos sardiinipyörykät ovat sisilialaisia, nämä muikkupyörykät lienevät sitten jotain sisilialais-savolaisia kalapullia. Sardiini… muikkupyöryköiden kanssa
nautimme hunajameloni-appelsiinisalaattia.
300 g ruodottomia ja nahattomia muikkufileitä
(eli fileisiin
tarvitaan noin 500-600 g kokonaisia muikkuja)
1 pieni keltasipuli raastettuna
50 g korppujauhoja
20 g pinjansiemeniä hienonnettuna
kourallinen tuoreita mintunlehtiä hienonnettuna
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
runsas 0,5 tl hienoa merisuolaa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
30 ml (2 rkl) marsalaviiniä
1 tl vaahterasiirappia
30 ml hyvää oliiviöljyä
rypsiöljyä paistamiseen
Perkaa muikut, poista selkäruoto sekä evät ja nylje mahka irti. Laita nahattomat muikkufileet kutteriin ja hienonna
tasaiseksi massaksi. Sekoita toisessa kulhossa kaikki muut ainekset paitsi
rypsiöljy. Lisää hienonnetut muikkufileet ja sekoita huolella tasalaatuiseksi
massaksi. Muotoile massasta käsin pieniä pyöryköitä. Tästä tulee 15-18 noin 25-30
gramman painoista kalapyörykkää.
Ruskista muikkupyörykät paistinpannulla rypsiöljyssä
ja laita pyörykät lopuksi 175-asteiseen uuniin jälkikypsymään noin 10
minuutiksi.
Hunajameloni-appelsiinisalaatti
puolikas hunajameloni kuorittuna, siemenet poistettuna
ja
lohkottuna noin sentin lohkoiksi
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna
1 appelsiini fileoituina
kourallinen mintun lehtiä hienonnettuna
2 rkl hyvää oliiviöljyä
kourallinen saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna
hiukan raastettua sitruunankuorta
1 tl roseepippureita karkeasti murskattuna
Levitä melonilohkot isolle lautaselle tai tee annokset
suoraan lautasille. Leikkaa appelsiinin kuoret pois ja irrota lohkot fileiksi terävällä
veitsellä väliseiniä myöten. Ripottele appelsiinifileet melonilohkojen päälle.
Ripottele muut ainekset melonin ja appelsiinin päälle.
Tarjoile muikkupyöryköiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti