Nyt
näkyy tänne kotisuomeenkin ilmestyneen amerikkalaistyylinen naudanlihatuote
flat iron steak, joka suomennettuna on silitysrautapaisti. Tämän leikkeen on
nettitietojen mukaan kehittänyt Nebraskan ja Floridan yliopistojen
tutkimusryhmä yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen karjankasvattajayhdistyksen
kanssa. He löysivät tavan leikata lapaluun lähellä sijaitseva pitkänomainen
paisti vaakasuunnassa ja näin poistaa puolikkaiden välissä oleva erittäin
sitkeä sidekudos, joka haittaa kyseisen leikkeen käyttöä ruoanlaitossa. Itse
liha on varsinkin pihvikarjalla hyvin marmoroitunutta ja se soveltuu
erinomaisesti grillattavaksi. Sille sopii myös marinointi. Lihas on
pitkäsyistä, ja se on leikattava poikkisyin ohuiksi viipaleiksi, jolloin siitä
tulee helpommin pureskeltavaa. Grillattuna sille on hyvä kypsyysaste medium tai
medium rare.
Nimen
synnystä ei ole tarkkaa tietoa. On epäilty sen johtuvan siitä, että se
muistuttaa ikään kuin vanhanaikaista silitysrautaa. On myös epäilty sen
yhteyttä New Yorkissa olevan rakennuksen – The Flat Iron Building – alakerrassa
muinoin sijainneeseen pihviravintolaan, mutta siitä ei ole saatu selkoa. Hauska
tieto, joka on peräisin kalifornialaiselta lihakauppiaalta nimeltään Bill, on
se, että nimi on peräisin ranskalaisilta, jotka ensimmäisenä ryhtyivät
käyttämään tätä paistia. Litteän – flat - paistin keskellä oleva sidekudos on
niin lujaa, että he sanoivat sen olevan ”iron hard” eli raudanlujaa, ja siitä
olisi tullut paistin nimi…
Meillä
kaupan oleva tuote ei ole pihvikarjan lihaa, vaan tavallista kotimaista
naudanlihaa, eikä se näin ollen ole mureudeltaan vastaavaa kuin netissä eri kielillä olevissa resepteissä kerrotaan.
Hyvä tapa kypsentää on kuumalla grillillä (tai parilapannulla) minuutti
kerrallaan käännellen puolelta toiselle, kunnes se on ollut yhteensä n.6
minuuttia grillissä. Grillin kuumuus tulee aina huomioida paistoajassa. Mausteeksi suolaa ja pippuria. Gremolata
sopii sille erinomaisesti mausteeksi.
Flat
iron steakin kanssa nautimme sieni-perunasoselaatikkoa. Lisäkkeen resepti on lainattu viime viikon perjantain Stockmannin demokeittiöstä, jossa Rôtisseurit
kokkasivat ja kertoivat toiminnastaan ruoka-alan ammattilaisten ja harrastajien
yhteistyöstä ruokakulttuurin edistämiseksi. Alkuperäisestä reseptistä paistettiin
muffineita, mutta me muokkasimme reseptiä sen verran että tästä tuli
sieni-perunasoselaatikko, todella maukas sellainen.
Sieni-perunasoselaatikko
5 dl kohtalaisen kuivaa perunasosetta (voita ja maitoa
minimimäärä)
50 g voita
150 g suolattuja suppilovahveroita hienonnettuna
2 salottisipulia hienonnettuna
3 kananmunaa (koko M)
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
0,5 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
Valmista perunasose (kokonaisista jauhoisista
perunoista, pakasteaineksista tms). Sulata voi paistinpannulla ja ruskista
siinä hienonnetut suppilovahverot, valkosipuli sekä salottisipuli. Lisää
sieni-sipuliseos perunasoseen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Sekoita
loput ainekset keskenään ja vatkaa ne huolellisesti munien joukkoon. Lisää seos
perunamassaan. Levitä massa uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia
tai kunnes paistoksen pinta alkaa ruskistua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti