Jos pakastimessa
on vielä viimevuotisia mansikoita, nyt on aika hankkiutua niistä eroon. Ja
vaikka ei pakkasessa olisikaan, niitä saa kaupasta, kohta ihan uusia tuoreita kotimaisia.
Älä säikähdä reseptissä mainittua basilikaa – se vain korostaa mansikoiden
makua. Tämä ohje riittää noin 20 x 25 cm vuokaan, joten koko pellilliseen
reseptin määrät on kolminkertaistettava.
Mansikkaleivokset
120 g huoneenlämpöistä voita
5 rkl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
50 g hienoksi rouhittuja pistaaseja
pikkuripaus suolaa
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
500 g mansikoita
1,5 dl sokeria
3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl sitruunamehua
2 munaa
0,5 dl crème fraichea
1,2 dl vehnäjauhoa
1 rkl perunajauhoa
100 g mansikanpaloja
60 g rouhittua valkosuklaata
Vatkaa pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja sokeri
vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, pistaasirouhe,
vanilja ja kardemumma. Sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon tasaiseksi
taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (tai leivinpaperilla suojattuun)
pienehköön uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa 20-25 minuuttia kunnes pohja on
saanut hiukan väriä. Jäähdytä pohja ennen kuin kaadat sille täytteen. Soseuta
mansikat ja keitä niitä kattilassa kunnes soseen tilavuus on vähentynyt noin puoleen
alkuperäisestä. Lisää sokeri, basilika ja sitruunamehu. Soseuta vielä nopeasti sauvasekoittimella
jotta sokeri ja basilika sekoittuvat kunnolla seoksen joukkoon ja jäähdytä
mansikkasose jääkaappilämpötilaan.
Vatkaa munat kevyesti niin että niiden rakenne
rikkoutuu. Lisää munien joukkoon ensin crème fraiche, sitten mansikkasose ja
lopuksi jauho-perunajauhoseos. Vatkaa sen verran että seokseen ei jää jauhopaakkuja
ja kaada jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele pinnalle mansikanpalat sekä
valkosuklaarouhe ja painele niitä sen verran että ne hiukan uppoavat
täytteeseen (tai sitten ripottele pinnalle vain valkosuklaa ja koristele valmiit leivokset mansikanpuolikkailla). Kypsennä 180 asteessa vielä noin 30 minuuttia.
Jäähdytä kakkulevy jääkaappilämpötilaan ja sen jälkeen
leikkaa se terävällä veitsellä pienemmiksi paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti