Tabbouleh
on libanonilainen lisäkesalaatti, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Tai, noh,
tunnetaan, mutta millaisena. Tabbouleh ei nimittäin ole bulgursalaatti, jossa
on tomaattia ja vähän hienonnettua lehtipersiljaa, vaan tabbouleh on
persiljasalaatti, jossa on vähän jotain muitakin aineksia.
Minä en
käytä tabboulehiin bulguria enkä edes couscousia, vaan kvinoaa, josta pidämme hiukan
enemmän kuin ensinmainituista kahdesta. Näiden proteiinimäärät eivät juurikaan eroa
toisistaan ja hiilareitakin kaikissa on vähintään tarpeeksi. Tosidiggarin
mielestä kuitenkin tässäkin tabboulehissa on varmaan liikaa kaikkea muuta ja
aivan liian vähän persiljaa, mutta hyvää tästä tuli.
Sopii monenlaisten
grilliruokien kaveriksi.
Kvinoatabbouleh
1 dl kvinoaa
3 dl vettä
hiukan suolaa keitinveteen
2 pientä kesäsipulia varsineen ohuina viipaleina
3 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl hienonnettua tuoretta minttua
250 g miniluumutomaatteja
puolikas kurkku
½ tl suolaa
¼ tl hienoksi rouhittua mustapippuria
¼ tl hienoksi rouhittua maustepippuria
¼ tl hienoksi rouhittua korianterinsiementä
¼ tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl oliiviöljyä
puolikkaan granaattiomenan siemenet
Huuhtele kvinoa huolella kuuman veden alla pakkauksen
ohjeen mukaan. Keitä kypsäksi miedosti suolatussa vedessä, valuta ylimääräinen
vesi pois ja jäähdytä kvinoa.
Leikkaa tomaatit ja kurkunpuolikas puolen sentin
kuutioiksi ja sekoita ne sipulin sekä persiljan ja mintun kanssa kvinoan
joukkoon. Sekoita mausteet morttelissa huolella keskenään, lisää sitruunamehu
sekä oliiviöljy, sekoita ja kääntele seos salaatin joukkoon. Viimeistele
granaattiomenan siemenillä niin, että puolet niistä sekoitetaan salaattiin ja
toinen puoli ripotellaan koristeeksi.
Possun
entrecôte, marinadi
600g porsaan
entrecôtea viipaleina (tai muuta
grilliin matkalla olevaa possunlihaa)
3 rkl soijakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
1 rkl Worschestershirekastiketta
2 rkl fariini-
tai ruokosokeria
n. ½ tl valkosipulijauhetta
n. ½ tl hienoa
merisuolaa
n. ½ tl mustapippuria
myllystä
¼ tl chilihiutaleita
1 uuden
sadon sipuli (tai kevätsipuli) viipaloituna
Yhdistä kulhossa kaikki aineet ja sekoita aina
välillä, jotta sokeri sulaisi. Laita marinoitava liha muovipussiin ja kaada
marinadi sinne. Sulje pussi, aseta se lautaselle ja laita jääkaappiin 2 – 4
tunniksi (voi olla pidempäänkin). Käännä pussia välillä. Pyyhi lihoilta
suurimmat sipulinpalat pois ja grillaa. Voit vielä grillauksen yhteydessä
sivellä lihoja marinadilla. Varo pinnan palamista, sillä kastikkeessa on
sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti