Maailma on
saanut Italian ruokakulttuurilta paljon, muun muassa mausteseoksen nimeltä
gremolata. Olen pitkin kevättä lisäillyt gremolataa vähän sinne ja tänne ja
huomannut sen toimivan lähes minkä tahansa kanssa. Se sopii lihaan, kalaan,
lintuun, äyriäisiin, kasviksiin, ... Erityisen hyvin gremolata raikastaa makeita
kasviksia, kuten bataattia, palsternakkaa ja herneitä. Ilokseni huomasin, että
myös Jael on löytänyt tämän loistavan yhdistelmän. Siitä huolimatta minäkin
haluan hehkuttaa gremolatan ihanuutta ja raikkautta varsinkin nyt, kun
grillikausi alkaa. Gremolata enemmän korostaa kuin peittää muiden
raaka-aineiden makua.
Makeat
juurekset voi keittää, vaikka parhaita niistä tulee kylläkin uunissa
paahdettuina tai grillattuina sopivan kokoisina paloina. Joka tapauksessa pitää
varoa, ettei niitä ylikypsennä. Liian pehmeäksi kypsennetty juures on todella
ikävä syödä. Gremolata herättää kypsät, makeat juurekset ihan uuteen elämään.
Gremolata
ei ole varsinaisesti mikään maustesekoitus sanan varsinaisessa merkityksessä,
vaan täydellinen sekoitus upeasti toisiinsa sopivia tuoreita raaka-aineita.
Tämä ”pyhä kolmiyhteys” on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitruunankuorta,
persiljaa ja valkosipulia. Ilman gremolataa italialainen ei voi ajatellakaan valmistaa
vasikanpotkaa tai osso bucoa. Tarpeen mukaan gremolatan määritelmää voidaan
kuitenkin vähän venyttää ja joskus sitruunankuoren tilalla käytetään muiden
sitrushedelmien kuoriraastetta, persiljan lisäksi tai sijaan korianteria tai
salviaa, tai valkosipulin sijaan piparjuuriraastetta tai hienonnettua
salottisipulia. Joissain resepteissä gremolataa on muokattu pestomaisempaan suuntaan lisäämällä
pecorino-juustoraastetta tai hienonnettua anjovista (sardelli) tai paahdettuja
pinjansiemeniä tai raastettua bottargaa (kelttikalan mädistä suolaamalla ja
savustamalla valmistettu kovahko kakku). Lisäksi gremolataan voi tarpeen mukaan
lisätä suolaa ja/tai oliiviöljyä.
Gremolata
yhden sitruunan raastettu keltainen kuori
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 kourallinen hienonnettua persiljaa
Ainekset sekoitetaan keskenään ja käytetään maustamaan
ruokaa
Makeita
juureksia, gremolataa ja
grillattuja jättikatkaravunpyrstöjä
500 g raakoja jättikatkaravunpyrstöjä
1 rkl sitruunamehua
vähän chilijauhetta
1 raastettu valkosipulinkynsi
hyppysellinen suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 annos gremolataa
0,5 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 pieni bataatti
1 palsternakka
100-200 g herneitä
Sekoita keskenään sitruunamehu, oliiviöljy, suola,
valkosipuli, chili sekä sitruunamehu ja marinoi siinä ravunpyrstöjä sen aikaa
että kypsennät ja maustat ensin kasvikset.
Kuori bataatti sekä palsternakka, leikkaa
kohtalaisiksi paloiksi ja kypsennä ”al dente” keittämällä, uunissa tai
grillissä. Kuumenna herneet kattilassa tai uunipellillä. Lisää gremolataan
suola sekä oliiviöljy ja sekoita. Kaada gremolata sekä kasvikset yhteen astiaan
ja sekoita huolella.
Grillaa marinoituja ravunpyrstöjä sen verran että ne
saavat pintaansa sopivasti väriä, mutta eivät kypsy liikaa, jolloin niistä
tulee sitkeitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti