Ranskalaiskokki
Alex maistatti minulla tekemiään juustotuulihattuja, pinnalta ihanan rapeita,
sisältä ilmavia ja pumpulinpehmeitä, ranskalaisittain gougères. Excellent, tout
simplement parfait! Ne ovat täydellinen pari samppanjalle. Varsinaisia ranskalaisia vappupalloja. Korvasimmekin tänä
vuonna Vapun tippaleivät suolaisilla gougères’lla. Kuten tavallisia
tuulihattuja, mutta juustolla maustettuja. Nämä sopivat lähiaikoina myös vaikka
äitienpäivän aamusamppanjan kanssa tai toukokuun lopun ylioppilasjuhla- / valmistujaistarjoiluun.
Gougèresit
valmistuvat käsittämättömän helposti ja nopeasti ihan tavallisen kotikeittiön
perusvälineillä. Jotta maku olisi oikea, juuston tulee olla riittävän
voimakasta, kuten comtè, gruyère tai laadukas cheddar. Muutoin näiden
juustotuulihattujen makua voi varioida erilaisilla yrteillä. Me lisäsimme tähän
taikinaan timjamia, korianteria sekä lehtipersiljaa. Halutessaan nämä voi myös
täyttää jollain suolaisella täytteellä, kuten lohitahnalla, nyhtöpossulla ja
majoneesilla, tai vuohenjuusto-pestotahnalla tai…
Gougères
ranskalaiset
juustotuulihatut 20-30 kpl
1,5 dl vettä
1 dl maitoa
100 g voita
0,5 tl suolaa
0,5 tl sinappijauhoa
ripaus mustapippuria myllystä
150 g vehnäjauhoa
4 munaa koko L (tai 5 munaa koko M)
4 dl (150 g) raastettua voimakasta juustoa
(cheddar, comtè tai gruyère)
(kourallinen hienonnettuja yrttejä, timjami,
korianteri, lehtipersilja)
Kuumenna kattilassa vesi, maito sekä voi. Lisää
joukkoon suola, mustapippuria sekä sinappijauho ja lämmitä seos kiehuvaksi. Ota
kattila pois liedeltä, lisää vehnäjauhot yhtenä eränä ja sekoita voimakkaasti
kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja siitä pystyy muotoilemaan
pallon.
Siirrä taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja
laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, asenna koneeseen
litteä K-vatkain, käynnistä kone ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan
reippaasti vatkaten. Tämän voi tehdä myös käsin vatkaamalla, joskin se on
hiukan hitaampaa ja vaivalloisempaa. Kun taikina on tasaista, notkeaa ja
kiiltävää, vatkaa lopuksi vielä joukkoon juustoraaste (sekä yrtit).
Nosta taikinasta uunipellille leivinpaperille pieniä
kekoja kahden lusikan avulla tai käytä pursotinpussia, jolloin tuulihatuista
tulee vielä nätimmän näköisiä. Jätä kekojen väliin muutama sentti tilaa. Paista
gougèreseja 20-25 minuuttia kunnes ne ovat komeasti kohonneet, rapeat ja kauniin
kullanruskeat. Siirrä gougèresit metalliritilälle jäähtymään. Malta antaa niiden jäähtyä kokonaan. Jos ladot lämpimiä tuulihattuja tarjottimelle päällekkäin, ne litistyvät.
Jos näitä herkkupaloja jää, loput voi pakastaa ja lämmittää joskus uudelleen. Suolaiset tuulihatut voi myös täyttää, mutta täytettyjä ei voi pakastaa ilman että ne menettävät rakenteensa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti