Yllytyshulluna
härpäkevastaavana tulin sitten hankkineeksi meillekin Slow Cookerin eli
sähköisen haudutuspadan. Perusteluna käytin sitä, että se maksoi vain alle 30
euroa ja ”muillakin blogaaneilla on sellainen”. Padan tilavuus on 3,5 litraa ja
se tuntuu riittävältä meidän talouteemme. Jotta sen toimivuus tulisi testattua,
päätin valmistaa jotakin ennestään tuttua. Näin vertailu vaihtoehtoisen
valmistustavan kanssa olisi mahdollista. Koe-eläimeksi valikoitui nyhtöpossu,
sillä emme ole aikoihin sitä laittaneet. Uutta tässä reseptissä oli tapa
maustaa possu. Olin aiemmin hankkinut netistä teräksisen ruiskun ja neulan,
jolla lihaan voi ruiskuttaa suolaliuosta. Samalla sekin tulisi testattua.
Nyhtöpossun
jälkeen laitoin haudutuspataan sipulia ja juureksia, jotka valmistuivat omia
aikojaan possulle kaveriksi revityn possun odotellessa jääkaapissa.
Rokotettua
nyhtöpossua haudutuspadassa
1,5 kg porsaan
kasslerpaisti
suolaliuos
5 dl vettä
0,5 dl merisuolaa
2 tl (10 ml) ruokosokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota suola ja sokeri
siihen. Anna liuoksen jäähtyä.
maustesekoitus
(jota olen käyttänyt ennenkin)
1 rkl jeeraa
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippurijauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua
mustapippuria
1 rkl suolaa
1,25 dl ruokosokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä sivuun
odottamaan.
Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Ruiskuta suolaliuosta
moneen paikkaan lihaan syiden suuntaisesti, kunnes se alkaa olla ”täynnä” (sen
kyllä huomaa). Hiero mausteseosta lihan pintaan ja nosta possu haudutuspataan.
Laita kansi päälle ja lämpötilasäädin asentoon Low. Annoin lihan kypsyä 8
tunnin ajan. Käänsin sen neljän tunnin jälkeen yhden kerran. Nostaessani lihaa
pois padasta se hajosi kahteen osaan, eli siitä oli tullut todella kypsää.
Lihasuikaleet irtosivat lähes itsestään, kun niille näytti haarukkaa.
Possu oli tosi mehevää ja tasaisesti maustunutta. Aion
jatkossakin valmistaa nyhtöpossuni tällä tavalla.
Juurekset
haudutuspadassa
1 iso
punasipuli lohkoina
2 porkkanaa
paloiteltuina
1 palsternakka
paloiteltuna
1 bataatti
paloiteltuna
muutama timjaminoksa
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa
hunajaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
Pilko juurekset ja sipuli ja laita ne haudutuspataan.
Sekoita pienessä kulhossa öljy, hunaja ja mausteet ja hiero ne käsin
juurespaloille. Järjestä bataatti päällimmäiseksi. Hauduta matalammalla Low
–asetuksella 4 tuntia tai kunnes tuntuvat sopivilta. Bataatit voi lisätä pataan
vaikka vasta tunnin kuluttua, sillä ne pehmenevät nopeammin kuin muut ainekset.
2 kommenttia:
Tämä lähtee testaukseen heti ensi viikolla. Tänään kaupassa katsoin Bravuurin (kallis!)valmista nyhtöpossupaistia ja mietin, voisiko tuon tehdä itse.
Kyllä hyvä kotitekoinen aina teollisen voittaa :) Maustemäärä voi tuntua hurjalta, mutta ne kannattaa kaikki laittaa, sillä valmiin possun maku kyllä palkitsee.
Lähetä kommentti