Kuten
kaikissa perinneresepteissä, pannukakunkin, varsinkin Ålandspannkakan,
valmistamisessa on erilaisia koulukuntia. Perinteinen Ahvenanmaan pannukakku
voidaan tehdä joko riisi- tai mannasuurimopohjaisena. Ihan blogin alkuviikkoina
kirjasin mannapuuropannukakun reseptin ”pannucotta” -päivitykseen. Riisipuurosta
tulee aivan yhtä hyvä pannari, mutta mistäpä sitä kinattaisiin, jos ei juuri
makuasioista.
Löysin
arkistoista pari reseptipostikorttia, joiden inspiroimana tein taas pitkästä
aikaa Ahvenanmaan riisipuuropannukakun. Postikorttien reseptit
eroavat hiukan toisistaan ja oma vanha reseptini on sekin hiukan erilainen,
mutta perusasiat ovat samat: puolikypsää riisipuuroa, maitoa, munia, vehnäjauhoa,
sokeria, suolaa ja tottakai – runsaasti kardemummaa.
Perinteisen
Ålandspannkakan lisukkeistakin saa aikaan hyvän keskustelun. Joku keittää
rusinasoppaa, joku luumukiisseliä, joku jotain muuta. Minä tarjoan tämän
pannukakun kanssa yleensä luumuhilloa (=valmista kaupan luumumarmeladia) ja
kermavaahtoa. Olen joskus tarjoillut riisipuuropohjaista Ahvenanmaan
pannukakkua kahvipöydän ainoana ”pullana”, jolloin koko pellillinen pannukakkua
lisukkeineen on hävinnyt yhdessä hujauksessa ja seuraavana päivänä kyselty
reseptiä. Tämä ON herkkua. Niin herkkua, ettei pidä odottaa että joltain
aamupalalta jäisi sopivasti riisipuuroa. Puuro kannattaa keittää ihan tätä pannukakkua
varten.
Ahvenanmaan
pannukakku ( riisipuurosta )
riisipuuro
1 rkl voita
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
ripaus suolaa
pannukakku
6 munaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoa
3 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 erä puolikypsää riisipuuroa
1 l maitoa
Sulata puurokattilassa ensin voi. Lisää vesi ja
kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä pari minuuttia koko ajan
sekoitellen. Lisää maito, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin
20 minuuttia. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää lopuksi suola,
sekoita hyvin ja jäähdytä puuro.
Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Lisää suola sekä
vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää kardemumma
sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito, sekoita vielä kerran ja
anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen paistamista.
Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin
25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.
Tarjoile jäähtyneenä luumumarmeladin ja kermavaahdon
kanssa.
2 kommenttia:
Voi että. Olin jo ihan unohtanut ahvenanmaanpannukakun. Nyt kun taas tuli mieleen niin tätä täytyy laittaa hetimiten. Niin ja minä nautin tämän herkun omatekoisen luumuhillokkeen kanssa.
Ahvenanmaan pannukakku on hiukan suuritöisempi kuin tavallinen pannari, mutta on se kyllä sitten niin hyvääkin, että kannattaa tehdä :)
Lähetä kommentti