Otsikon
sanoilla luonnehti eräs belgien heimopäällikkö tätä nykyisen Gentin alueelta
Belgiasta kotoisin olevaa belgialaista kansallisruokaa sarjakuvakirjassa
Asterix Belgiassa. Hänelle ehkä olisi paremmin maistunut villisika? Ainakin
Obelix oli tyytyväinen belgialaisen keittiön antimiin. Waterzooin kerrotaan
sittemmin olleen Gentissä syntyneen keisari Kaarle V:n herkkua.
Tämä
keitto on alkujaan valmistettu Gentin alueen joen kaloista, mutta nykyisin ne
erittäin usein korvataan kanalla. Yhtenä syynä muutokseen väitetään jokien
saastumista siinä määrin, että paikalliset kalat ovat sieltä hävinneet. Kanaa
tai kalaa, kaikki muut keiton ainekset kuitenkin ovat samat. Kerrotaan, että
Waterzooin reseptejä on yhtä monta kuin on belgialaisia. Näinhän usein on
perinneruokien kanssa. Oman isoäidin resepti on se ainoa oikea.
Etsiessäni
tämän Asterixissa mainitun ruoan reseptejä huomiotani kiinnitti New York
Timesissa julkaistu Julia Childin resepti. Päätin ensin käyttää sitä sellaisenaan,
mutta luettuani muitakin reseptejä kävi taas kerran niin, että tästäkin tuli
hybridiversio. Eikä ollenkaan surkea sapuska.
Waterzooi van kip (kanaversio hollanniksi)
Tein
keiton pitkän kaavan mukaan eli keitin aluksi kanaliemen.
Kanaliemi
3 kpl maustamattomia
broilerin koipireisiä
1 purjo
1 porkkana
1-2 varsisellerin
vartta
1 sipuli
1 valkosipulin
kynsi
3-4 laakerinlehteä
lehtipersiljaruukusta
varret
0,5 tl kuivattua
rakuunaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
voita
vettä
Paloittele koipireidet kahteen osaan, siis koipeen ja
reiteen. Lohko sipuli neljään osaan ja pätki purjo, porkkana ja selleri tuuman
paloiksi. Kuori valkosipulinkynsi. Ruskista ensin voissa kananpaloihin hieman
väriä padassa tai kattilassa. Lisää sitten paloitellut kasvikset ja kuullottele
niitä hetki. Mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla. Lisää kuumaa vettä
niin, että kananpalat peittyvät ja laita vielä persiljanvarret ja
laakerinlehdet mukaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljaa kannen alla
45 minuuttia.
Nosta kananpalat liemestä ja poista niistä nahka ja
luut. Siivilöi liemi talteen.
Waterzooi
1 l kanalientä
1,5 dl kuivaa
vermuttia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl sitruunamehua
2 lehtisellerin
vartta
2 porkkanaa
1(-2) purjoa
6-8 pientä
kiinteää perunaa
koipireisien
liha
voita
Suurustukseen
3 munankeltuaista
1 dl kermaa
Pinnalle
lehtipersiljaruukun
lehdet hienonnettuna
Jos haluat perunat kokonaisina, niin kuori ja esikeitä
ne lähes kypsiksi. Jos käytät perunat kuutioina, niin lisää ne kattilaan
samalla kuin kasvissuikaleet. Suikaloi kasvikset noin parin tuuman mittaiseksi
julienneksi eli tikuiksi. Pehmittele kasvissuikaleet (ja perunakuutiot) voissa.
Lisää kattilaan siivilöity kanaliemi, sitruunamehu sekä vermutti ja anna suikaleiden kiehua
hiljaa kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon esikeitetyt perunat ja koipireisien
liha. Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä
lämpö liedellä.
Erottele keltuaiset kulhoon, vatkaa ne ja lisää niihin
kerma. Ota kattilasta kupillinen lientä ja sekoita se muna/kermaseokseen. Kaada
seos kattilaan samalla sekoittaen ja anna liemen saostua edelleen välillä
sekoittaen. Keltuaista käytettäessä seos ei kiinteydy kuten jauholla
suurustettaessa, se vain muuttuu samettiseksi.
Tarjoile persiljasilpun ja rapean patongin kera.
2 kommenttia:
Tätä voisi koittaa, kiinnostava resepti.
On tämä vähän erilainen kanakeitto :)
Lähetä kommentti