Sinnen siiasta tuli mieleen, että siika ei vielä ole ollut blogissamme ”viikon kala”, joten nyt täytyy korjata asia. Siika on niin hyvä kala, että sitä voi syödä vaikka joka viikko.
Hopeakylkinen
siika kuuluu lohikaloihin ja se on nykyisin yksi Suomen suosituimmista
viljelykaloista. Yli kolmannes myytävänä olevasta tuoreesta siiasta on kasvatettua
kalaa. Siika on yleinen pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisilla vesialueilla.
Englanninkielisissä maissa sana whitefish tarkoittaa useimmiten siikaa. Toisin
kun moni muu lohikala, siian liha ei ole punaoranssia, vaan hyvin vaaleaa, vain
aavistuksen vaaleanpunertavaa. Kala-asiantuntijat, laskettuaan siikojen
siivilähammasten lukumääriä, kiistelevät siitä, onko siika yksi vai useampia eri
lajeja. Ruoaksi valmistettaessa sillä ei kuitenkaan ole suurempaa merkitystä,
siika kuin siika, siis nimenomaan tuore siika. Tuoreus on tärkeää. Siika on
parhaimmillaan lähes miten tahansa valmistettuna; paistettuna, graavattuna, mätinä,
grillattuna, savustettuna, ristiinnaulittuna, jopa keitettynä kalapullina. Savusiikaa
ostaessa kannattaa muistaa kysyä kalakauppiaalta, milloin siika on viimeksi
uinut. Vastaus on silloin yleensä ”se on savustettu eilen” – jolloin kyseessä
on mitä todennäköisimmin kanadalainen pakastesiika. Kyllä myyjä sen muutamalla
tarkentavalla kysymyksellä lopulta tunnustaa. Siika on ennen savustamista saattanut
olla jäädytettynä jopa useita kuukausia. Kyllä tuore siika on savustettuna(kin)
paljon parempaa.
kuva: Lapin kalatalouskeskus |
viikon
kala 24 / 33 Siika
siika Coregonus lavaretus
Siikarulla
2 nahatonta ruodotonta siikafileetä
suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus sokeria
voita
Mausta fileet suolalla, valkopippurilla ja ripauksella
sokeria. Laita fileet kelmun päälle vierekkäin pyrstöt vastakkaisiin suuntiin.
Rullaa kelmun kanssa pötköksi ja laita kelmun päät solmuun. Rullaa koko höskä
lopuksi folioon ja sulje paketti tiukasti. Kypsennä 100 asteisessa uunissa kunnes
sisälämpötila on 45 astetta. Jäähdytä siikarulla jääkaapissa, avaa paketti ja
leikkaa kahdeksi annosrullaksi. Voitele palat pehmeällä voilla ja paista
uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Basilika-perunasalaatti
1 ruukku tuoretta basilikaa (vain lehdet)
2 dl majoneesia
10-16 uutta perunaa keitettynä
2 rkl kapriksia
1 punasipulinvarsi hienonnettuna
lehtipersiljaa
lehtipersiljaa
Leikkaa keitetyt perunat pienemmiksi paloiksi. Laita
sauvasekoittimen astiaan basilikanlehdet sekä majoneesi ja soseuta kunnes seos
on tasaisen vaaleanvihreää. Sekoita kaikki perunasalaatin ainekset ja anna
maustua hetken ennen tarjoilua. Viimeistele lehtipersiljalla.
Tomaatti-sipuli-vinaigrette
1 iso tomaatti
1 uusi punasipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
3/4 dl rypsiöljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Leikkaa tomaatti lohkoiksi, tyhjennä siemenet ja
leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli ja laita kattilaan etikan ja sokerin
kanssa. Kiehauta ja lisää sitten rypsiöljy, suola sekä mustapippuri. Anna
maustua hetken ja lisää viimeksi tomaatit. Tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti