TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

lauantai 31. tammikuuta 2015

Meritaimenta kahdella tavalla



Vanhan Kauppahallin Erikssonilla oli tiskissään niin hyvän näköinen meritaimen, että sen oli ihan pakko päästä meidän ruokapöytään. Puolitoistakiloisesta meritaimenesta tulee kahdelle ainakin parin päivän ruoat ja perkuujätteistä saa vielä keitetyksi kalaliemen.

viikon kala   05 / 33    meritaimen


Meritaimen,, Salmo trutta trutta




M fileoi taimenen ja fileitä graavattiin muutaman tunnin ajan. Sitten niistä poistettiin nahka ja fileet leikattiin pituussuuntaan kahteen osaan. Fileen vatsapuolesta pyöräytettiin kalarullat, jotka kypsennettiin valkoviinissä höyryttämällä. Puolet fileen selkäpuolista kypsennettiin limetin avulla cevicheksi (ja toinen puoli jäi odottamaan seuraavaa päivää). Nämä olisi tietenkin voinut tarjoilla alku- ja pääruokana, alkuun ceviche ja pääruoaksi kalarullaa, mutta päätin laittaa ne samalle lautaselle (vaikka vähän ahdasta tulikin…).

Lisänä oli vielä höyrytettyä pinaattia, perunasosetta, avokadoviipaleita, uppomuna ja paahdettua voi-tillikastiketta.



Meritaimenceviche

400 g ruodotonta (kevyesti graavisuolattua) meritaimenfileetä
puolikas punainen chilipalko ohuina viipaleina
3 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 limetin mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli ihan pieninä kuutioina
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,25 tl suolaa
1 tl ruokokidesokeria
3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

Leikkaa taimen 1-1,5 cm kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja anna kalan kypsyä ja maustua 30-60 minuuttia ennen tarjoilua.



Valkoviinissä höyrytetyt meritaimenrullat

2 fileen (kevyesti graavattua) nahatonta vatsapuolta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiukan hienonnettua tilliä
babypinaatin lehtiä
(muutama cocktailtikku)
0,5 dl valkoviiniä
0,5 dl vettä

Pyyhi fileistä pois graavauksen suolat ja taputtele fileet kuiviksi. Ripottele fileille mausteet ja asettele babypinaatin lehdet limittäin. Rullaa fileet kääröiksi ja kiinnitä muutamalla cocktailtikulla. Aseta kalarullat uunivuokaan, kaada vuokaan valkoviini sekä vesi ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä kalarullia uunissa 200 asteessa 18-20 minuuttia. Anna kalarullien vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.


Paahdettu voi-tillikastike

50 g kirkastettua suolatonta voita
1 rkl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa
                        
Kuumenna voita kattilassa kunnes sen väri alkaa tummua. Lisää tilli ja keitä vielä hetken aikaa kunnes voi ruskistuu, mutta älä päästä voita kärähtämään. Siivilöi kastike ja mausta ripauksella suolaa.


perjantai 30. tammikuuta 2015

Kanankoipia kiinalaisessa kastikkeessa



BBC Good Foodin joulukuun numerossa oli hyvän näköinen kanaresepti, jonka ainesluettelon pituus ei päätä huimannut, ja jonka valmistusaikakin näytti olevan mukavan lyhyt. Juuri sopiva arki-illan ruoka. Eipä siinä sitten muuta kun ostoskoriin paketti broilerinkoipia ja tölkki hoisin-kastiketta. Muita aineksia olikin omasta takaa. Lisänä oli keitettyä riisiä sekä rucolaa ja vinaigrettea. Alkuperäisessä reseptissä ei puhuta mitään salaatista tai vinaigrettesta, mutta huomasimme niiden täydentävän todella hyvin muuten hivenen makean ruoan makumaailmaa.



Broilerinkoipia kiinalaisessa kastikkeessa
(alkuperäinen resepti Emily Kydd)

1 pkt broilerinkoipia (3 kpl) (nahallisia, luullisia)
4 rkl hoisin-kastiketta
2 tl seesamiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1,5 tl kiinalaista viismaustetta
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
hiukan suolaa
muutama kevätsipuli
50 g cashewpähkinöitä

Leikkaa broilerinkoivet kahteen osaan, reisi ja koipinuija erikseen. Leikkaa jokaisen palan päälle veitsellä muutama viilto. Sekoita keskenään hoisin-kastike, seesamiöljy, hunaja, viismauste, inkivääri sekä valkosipuli ja ripaus suolaa. Marinoi broilerinpaloja kastikkeessa vähintään parin tunnin ajan (tai yön yli jos on aikaa).

Kuumenna uuni 200 asteeseen (180 kiertoilma). Levitä broilerinpalat uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja kaada kastike päälle. Kypsennä uunissa ensin 35 minuuttia ja valele koipia kastikkeella sinä aikana pari kertaa. Lisää cashewpähkinät ja sekoita hiukan, kaada paloitellut kevätsipulit vuokaan ja paista vuokaa vielä noin 10 minuuttia. Tarjoile heti riisin ja rucolan sekä vinaigretten kanssa.


torstai 29. tammikuuta 2015

Wanhanajan levylihapiirakka



Retroruoka on, paitsi ainakin silloin tällöin pop, myös kokoelma vanhoja ja hyviksi koettuja reseptejä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet antamaan keittiöissämme tilaa uusille resepteille. Käyttämättömyys ei kuitenkaan vähennä niiden arvoa, kuten crepes suzettesta huomasimme. Tähän vanhaan tuttuun ruokaan me päädyimme sattumalta. Ohjelmaamme tuli muutos ja yks kaks meiltä puuttui päivän ruoka. Onneksi kaapissa oli jauhelihaa, joka tosin oli varattu toisiin tarkoituksiin seuraavalle päivälle, mutta viis siitä, siellä se kuitenkin oli. Huomennahan saisi uutta tilalle. Pakastimesta löytyi iso voitaikinalevy ja muut aineet olivat peruskeittiöasioita. Muniakin oli kaapissa. Jauhelihahan on monipuolinen raaka-aine, josta on moneksi. Nyt se päätyi voitaikinakuoreen piirakan ainesosaksi.



Lihapiirakkalevy voitaikinakuoressa

1 eli 600g      iso voitaikinalevy
350 g             naudan paistijauhelihaa
1                    iso sipuli silputtuna
1                    valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl                 kuivattua timjamia
1 dl                keittämätöntä puuroriisiä
1                    lihaliemiamme
3,5 dl             vettä
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä      
rypsiöljyä paistamiseen
2                    raakaa kananmunaa +
1                    kananmuna voiteluun

Sulata voitaikinalevy ohjeen mukaan ja kauli sitten sopivan kokoiseksi. Sillä aikaa, kun taikina sulaa, laita vesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen lihaliemiamme ja riisi ja keitä 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Riisin pitää jäädä kosteaksi eikä se saa olla liian kuivaa. Näin se sitoo paremmin ainekset keskenään. Ota riisi ja levitä se vaikka lautaselle jäähtymään. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Ruskista jauhelihaa öljyssä pannulla ja lisää joukkoon myös sipuli, valkosipuli ja timjami. Mausta seos suolalla ja pippurilla, levitä se lautaselle ja jäähdytä. Jos voitaikinaan lisää kuumia täytteitä, pehmenee taikina ja lopputulos ei ole halutun mukainen.

Laita kaulittu voitaikina uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan.  Sekoita kulhossa täyteaineet ja sekoita niiden joukkoon kaksi kananmunaa sitomaan massaa.  Levitä täyte taikinalevylle ja käännä levy sen päälle kaksinkerroin. Riko kananmuna kuppiin, sekoita se haarukalla ja voitele sillä taitossauma ja päädyt.  Jos taikinaa jää päädyistä yli, leikkaa ylimääräinen pois. Tee haarukalla reikiä piirakkalevyn pintaan ja voitele pinta munalla. Paista 200 ˚C uunissa 35 - 45 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja taikina on kypsynyt. Kaikki piirakan sisällä olevat aineethan ovat jo kypsennettyjä.


keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Sillä välin kun pasta kiehuu (villisikapasta)



Kuivaruokakaapissa on hyvä olla kaikenlaista nopeasti valmistuvaa siltä varalta, ettei keksi mitään tai muuten vaan laiskottaa. ”Nötkötti” (kypsennetty ja tölkitetty naudanliha) on käyttökelpoista monenlaisiin ruokiin, eikä vähiten pastakastikkeeseen. Minä arvoin naudanlihan, hirven ja villisikasäilykkeen välillä, ja päädyin villisikaan (jossa on mukana vähän tavallistakin possua). Tällä yksinkertaisella reseptillä kuka tahansa osaa laittaa maittavaa kotiruokaa ja ruoka valmistuu siinä ajassa kun pasta kiehuu.


Villisikapasta
(3-4 annosta)


250 g pastaa (kuivapaino)
1 punasipuli
2 rkl voita
1 tölkki (400 g) säilykelihaa (villisika) (tai nauta tai hirvi tms)
1 rkl vehnäjauhoa
1 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl sokeria
kourallinen hienoksi leikattua tuoretta basilikaa
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria myllystä

                     Laita ensin isoon kattilaan kiehumaan pari litraa vettä pastaa varten. 

Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata kasarissa voi ja kuullota siinä sipulia miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää pieniksi kuutioiksi leikattu säilykeliha ja kuumenna koko ajan sekoitellen.

Lisää pastan keitinveteen pari ruokalusikallista suolaa ja laita pasta kiehumaan.
Muista ajastin!

Ripottele kastikekattilaan jauhot ja sekoittele minuutin tai pari kunnes ne ovat hiukan kypsyneet. Lisää vesi ja sekoittele sen aikaa että kastike paksuuntuu. Lisää tomaattipyree, sokeri (sokeria tarvitaan tasapainottamaan tomaatin happamuus) sekä basilika ja anna kastikkeen kiehua vielä sen aikaa että pasta on kypsää.

Valuta kypsä pasta ja jätä se siivilään valumaan.

Lisää kastikkeen joukkoon kerma ja kuumenna kerran vielä kiehumispisteeseen. Mausta kastike mustapippurilla sekä suolalla. Sekoita pasta sekä kastike keskenään ja viimeistele tuoreella basilikalla.