tiistai 11. marraskuuta 2014

Pinaattipannukakku, savukalaa ja munakastiketta



200 g pinaattia
Vanha sanonta ”pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä” pitäisi ehdottomasti muuttaa muotoon ”pienenee kuin pinaatti kiehuvassa vedessä”. En koskaan lakkaa ihmettelemästä, miten paljon iso kasa pinaattia kutistuu, kun se ryöpätään.

200 g ryöpättyä pinaattia
Tämän Kippari-Kallen herkun on sanottu sisältävän runsaasti rautaa, mutta tosiasiassa siinä ei ole sen enempää rautaa kuin muissakaan vihreissä lehtivihanneksissa.( Mielenkiintoinen havainto, että Finelin mukaan jopa lakritsi sisältää saman verran rautaa kuin pinaatti, 1,4 mg/100 g...)

Pinaatissa on kuitenkin paljon nitraattia, jonka jatkuvasti suurina määrinä syötynä sanotaan aiheuttavan terveyshaittoja. Yleensä kasvisten ravitsemukselliset hyödyt ylittävät silti niiden ehkä mahdollisesti aiheuttamat haitat, joista haitoista kaikki tutkijatkaan eivät aina ole yhtä mieltä. Pahamaineisen nitraatin väitetään jopa vahvistavan lihaksia. Herkutellaan huoletta siis pinaatillakin.



viikon kasvis 40 / 52     pinaatti

Meillä on tähän mennessä käytetty pinaattia (tietysti Kauppahallista) mm piirakkaan, pastaan, kastikkeeseen ja kurpitsasoseen joukkoon. Ollaan keitelty pinaattisoppaa ja paistettu pinaattiohukaisia, joita kumpaakin saisi myös kaupasta valmiina. Laiskan kokin pinaattiohukaiset muuttuvat kätevästi pinaattipannukakuksi, joka tarjoillaan savukalan (tietysti Kauppahallista), avokadon ja munakastikkeen kanssa.


Pinaattipannukakku, savukalaa ja munakastiketta

2,5 dl täysjyvävehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
2 munaa
5 dl maitoa
200 g pinaattia
valkopippuria myllystä
1 rkl voita paistamiseen
pannarin päälle
lämminsavusiikaa
kylmäsavulohta
avokadoa viipaleina
pinjansiemeniä
raastettua limetin- tai sitruunankuorta

Vatkaa keskenään jauhot, suola, munat sekä maito tasaiseksi seokseksi ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ajan. Ryöppää pinaatti: keitä kattilassa pari litraa miedosti suolattua vettä ja upota pinaatit kiehuvaan veteen siksi aikaa että ne pehmenevät, keskimäärin muutamaksi minuutiksi. Ohutlehtiset babypinaatit pehmenevät nopeammin, jotkut muut pinaattilaadut tarvitsevat vähän enemmän aikaa. Valuta pinaatinlehdet, puristele ne mahdollisimman kuivaksi massaksi ja leikkaa veitsellä hienommaksi, ei kuitenkaan ihan niin hienojakoiseksi mitä pakastepinaattipussissa on. Sekoita hienonnettu pinaatti pannukakkutaikinan joukkoon ja rouhi mukaan vielä vähän valkopippuria.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa pannun pohjalle lusikallinen voita ja laita pannu kuumaan uuniin. Kun voi on sulanut ja ruskistunut, ota pannu ulos, pyöräytä voi tasaisesti ympäri pannun pohjaa, kaada siihen pohjia myöten sekoitettu pannukakkutaikina ja laita takaisin uuniin. Kypsennä pinaattipannukakkua noin 30 minuuttia tai kunnes sen pinta on kauniin ruskea.

Ripottele hiukan jäähtyneelle pannukakulle lämminsavusiikaa, kylmäsavulohta, sitruunamehulla siveltyjä avokadoviipaleita sekä pinjansiemeniä. Lopuksi ripaus raastettua limetin- tai sitruunankuorta. Tarjoile yksinkertaisen muna-voikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.


Muna-voikastike

50 g voita
2 rkl vettä
0,5 tl suolaa
hiukan valkopippuria myllystä
2 rkl tillisilppua
2 kovaksi keitettyä kananmunaa

Sulata ja ruskista voi kasarissa. Lisää vesi, suola, valkopippuri sekä tillisilppu ja sekoita huolella. Leikkaa kuoritut kananmunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon.


2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä :)
http://whatthefudgekitchen.blogspot.fi/

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää, helppoa ja nopeaa :)