maanantai 10. marraskuuta 2014

Helsingin Vanha Kauppahalli 125 v.


Helsingin Vanha Kauppahalli avattiin remontin jälkeen uudelleen tämän vuoden kesäkuussa ja viime torstai-iltana olimme mukana juhlimassa tämän Suomen vanhimman ja edelleen toimivan kauppahallin 125-vuotisjuhlia. Hallin historian vuosikymmeniin on mahtunut paljon kaikenlaista ja historiaan voi tutustua Kauppahallin omilla sivuilla.

Suurin osa vanhoista hallikauppiaista muutti evakkoon Hietalahden halliin remontin alkaessa tammikuussa 2013, mutta kaikki eivät muuttaneet takaisin. Osa lopetti kauppiasyrittämisen kokonaan, muutamia uusia yrittäjiä tuli tilalle ja Vanhan Kauppahallin tarjonta muuttui jonkin verran aiempaa kahvila-/ravintolapainotteisemmaksi. Tulevaisuus näyttää, onko se huono vai hyvä asia. Hallissa on myös edelleen Suomen pienin Alko.

Juhlien upea tarjoilu oli järjestetty käytäville pitkiin noutopöytiin ja lisäksi kauppiailla itsellään oli tarjolla omia erikoisuuksia. Illan musiikista vastasi Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band, joka esiintyi duokokoonpanossa Jiri & Jiri. Tällaista vanhaa Beatles-diggaria lämmitti kovasti kuunnella näiden kavereiden esittämiä 1960-luvun iki-ihania Beatleshittejä. "Wait" soi minulla vieläkin korvamatona.

Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band duokokoonpanossa.Hesarista saimme keväällä seurata tiukkaa kädenvääntöä kauppahallin vuokrasopimuksista ja niiden allekirjoittamisesta. Kauppiasyrittäjien vuokra nousi noin 59 % ollen tällä hetkellä reippaasti yli 60 €/m² + ALV. Yksityinen vuokranantaja ei ikipäivänä olisi voinut tehdä noin suurta vuokrankorotusta. Toivottavasti kaikki vanhat ja uudet asiakkaat löytävät remontoituun halliin ostoksille. Kun kauppiaat eivät kilpailusyistä voi nostaa hintojakaan, ainoa tapa pitää halli kauppiaineen elinvoimaisena on suosia tällaista yksityisyrittäjyyttä, vaikka hallista ei saakaan bonuksia, plussapisteitä tai pinssejä. Niiden sijaan hallista saa laadukasta ja takuulla tuoretta tavaraa, lihaa, kalaa, kasviksia, juustoja, suklaata, ym, juuri niin vähän tai paljon kuin kukin tarvitsee.  Samalla voi vaihtaa kuulumisia ja nauttia kauppahallin ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestä. Pidetään yhdessä kaikki Helsingin kauppahallit hengissä.

Illan virallinen emäntä, Hallikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, juustokauppias Tuula Paalanen.
Anna Härö Annan Villilhasta sai juuri Agronomiliiton "Vuoden vaikuttaja" - tunnustuspalkinnon.


Café-Tienda España on erikoistunut espanjalaisherkkuihin.
Hanna Andström myy savukalaa ja Stadin parhaat nahkiaiset.
Kalaliike Nätin tiskissä on erilaisia kalajalosteita.
Kalaliike Eriksson tarjoili juhlissa osterimaistiaisia.
Merja Valon vihannespuoti löytyy kaikista kolmesta kauppahallista.
Petri's Chocolate Room muutti Tehtaankadulta Vanhaan Kauppahalliin.
Kaikki tuntevat Kultasuklaan konvehdit.
Onko sinulla tylsiä veitsiä? Pot-Pan hoitaa ne kuntoon. Samalla voit hankkia kaikenlaista kivaa keittiöön.
Suomen pienin Alko.

Ostosten välillä voi käydä syömässä tai kahvilla jossain niistä monista kahviloista.
Mitä kauppiaat sitten saivat korotettua vuokraa vastaan: aiempaa vaaleammat seinät, uudet mutta entistä pienemmät kylmiöt, 2 pesuallasta joista toinen hygieniasyistä vain astioiden pesuun, toinen pelkkään käsienpesuun. Huikeasta vuokrankorotuksesta huolimatta hallikauppiaat eivät saaneet ilmastointia, joka pitäisi Vanhan Kauppahallin lämpötilan vakiona ja työskentelyolosuhteet siedettävinä ympäri vuoden. Nämä kolot lattianrajassa (kuva alla) ovat Vanhan Kauppahallin ”ilmastointi”. Talvella sieltä tulee kylmää ilmaa, kesällä kuumaa. Ei, se ei ollut vitsi, vaikka vähän naurattaakin.

Ne kuuluisat(?) ilmastointiraot...

Kauppahalli on koko päivän alttiina suoralle auringonvalolle ja yksinkertainen peltikatto kuumentaa sisäilman nopeasti, vaikka virallinen hellerajakaan ei vielä ylittyisi. Viime kesän pahimmilla helteillä Vanhan kauppahallin sisälämpötila oli päivittäin pahimmillaan jopa 38 astetta, mutta elintarvikehygieniaa valvova viranomainen itsepäisesti ja yksiselitteisesti hygieniasyistä kielsi hallin päätyjen ulko-ovien avaamisen ja tuulettamisen, koska siellä ei ole tuulikaappia. Aika mielenkiintoista, sillä hallikauppaa koskee sama lainsäädäntö kuin ravintoloita, kioskeja ja torikauppaa. En ole kuullut, että torikauppiaalta vaadittaisiin kojuunsa tuulikaappia, vaikka raitista ilmaa ja katupölyä tulee telttakatokseen koko ajan...

Toisaalla sanotaan, että Vanhassa Kauppahallissa ilmastoinnin puuttumisen syy on raha, mutta Helsingin Sanomien haastattelussa Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori osoittaa syyttävällä sormella suoraan museoväen suuntaan: 
”Kun halli peruskorjattiin, tiukat suojelumääräykset estivät tehokkaan jäähdytysjärjestelmän rakentamisen.
’Museaaliset arvot menivät kaiken edelle’, Taulavuori hymähtää.” 
Niin tai näin, mutta kyllä työsuojelun tulisi olla ehdottomasti tärkeämpää kuin museoinnin. Muussa tapauksessahan kauppahallin vesi- ja viemäröintitilannekin pitäisi palauttaa 125 vuoden takaiselle tasolle? Jos Vatikaanin Sikstiiniläiskappeliin on voitu rakentaa ja vastikään remontoida ilmastointi, joka sopii yli 500-vuotiaaseen rakennukseen, ja joka pitää sisätilan lämmön ja ilmankosteuden vakiona, vaikuttaa enemmänkin kiusanteolta jos sellaista ei haluta (tai osata?) rakentaa helsinkiläiseen kauppahalliin.5 kommenttia:

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Olen torien ja kauppahallien suuri ystävä (ja käyttäjä), joten on ihana kuulla, että Vanha Kauppahalli avautuu jälleen.

Mutta Helsingin kaupunki on kyllä ahne ja lyhytnäköinen vuokranantaja. Hallihan on keskustan elävöittäjä ja paikka, johon turistitkin ohjataan. Vaan juuri sekö on saanut päättäjät näkemään kassaan kilahtelevia kultakolikoita?

Evira vaikuttaa puolestaan todelliselta vitsiltä tuuletuskieltoineen ja vaatimuksineen tuplavesialtaista... Ehkä seuraavaksi tulevat hengityssuojaimet?

Joskus toivoisi, että yrittäjät pistäisivät hanttiin ja järjestäisivät näyttävän mielenosoituksen.
Hyvä, että kerroit näistä asioista heidän puolestaan!

Matti Aho kirjoitti...

Eviralla ei on roolia ulko-ovikiistan päätöksissä

"Viime kesän pahimmilla helteillä Vanhan kauppahallin sisälämpötila oli päivittäin pahimmillaan jopa 38 astetta, mutta *Evira* itsepäisesti ja yksiselitteisesti hygieniasyistä kielsi hallin päätyjen ulko-ovien avaamisen ja tuulettamisen, koska siellä ei ole tuulikaappia."

Olisivatkohan asialla kuitenkin olleet Helsingin ympäristökeskuksen terveystarkastajat? Helsingin kaupunki on ainoa toimivaltainen asiassa.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ kulkuripuutarhuri
Tieto Vanhan Kauppahallin avaamisesta ei varmaan vielä ollut ehtinyt Bretagneen asti :) Oli hienot juhlat ja nyt vaan toivotaan, että kaupankäynti Etelärannassa vilkastuu entisestään.

@ Matti Aho
Kiitos korjauksesta. Evira muutettu muotoon *elintarvikehygieniaa valvova viranomainen*.

mbkarhu1 kirjoitti...

Kuulostaa hieman ristiriitaiselta, että ilmastointia ei remontoida vaikka esim. käsien ja astioiden pesu eriytetään. Onhan osa tuotteista kuitenkin siinä lämpötilassa, mikä huoneen lämpötila on - ja mainittu työsuojelu sekä asiakasviihtyvyys lisäksi. Olisiko kyseessä sellainen usean eri kokin soppa, että lopuksi vain on pakko tehdä - jotakin. Mutta kuvistasi päätellen sellaiset museaaliset arvot, mitä meikäläinenkin ymmärtää, ovat säilyneet :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ mbkarhu1
Kuka noista viranomaisten ajatuksista ottaa jotain tolkkua. Ja onko niissä aina edes?...