lauantai 29. marraskuuta 2014

Latva-artisokkaa ja sitruunavoita


Itsenäisyyspäivän tai pikkujoulun alkuruoka valmistuu helposti koristeellisesta latva-artisokasta keittämällä tai höyryttämällä, ja se on todella kevyttä syötävää. Pääasiassa sormin syötävä latva-artisokka on mukavaa pientä askartelua päivällisen alkajaisiksi. Tämän kasviksen esikäsittelyssä ja syömisessä on kuitenkin pari pientä niksiä. Latva-artisokasta on syömäkelpoista vain terälehtien, ”suomujen”, tyven mehevät sisukset sekä kukkamykeröiden pohjat, joten näistä kauniista kasviksista menee valitettavasti valtaosa täysin hukkaan. Vähän kuten ravuista…


viikon kasvis    47 / 52    latva-artisokka

Tämä kävyn näköinen kasvis voi olla vihreä tai violettiin vivahtava. Kasvit kerätään nuorina nuppuina, mitä tiukempi pakkaus, sitä parempi. Artisokka sisältää paljon antioksidantteja ja sen väitetään parantavan ruoansulatusta sekä alentavan kolesterolia.

Ennen kuin latva-artisokka pääsee kattilaan asti, se on esikäsiteltävä jotta syöminen olisi vaivattomampaa. Ensin sahateräisellä veitsellä leikataan noin neljännes latvasta, minkä jälkeen kaikista terälehdistä nipsaistaan vielä saksilla pois palanen. Sitten nyppäistään irti alimmaiset varresta harottavat terälehdet ja lopuksi varsi katkaistaan sahateräisellä veitsellä. Kaikki leikkauspinnat sivellään sitruunanpuolikkaalla, minkä jälkeen latva-artisokka on valmis kypsennettäväksi.
Latva-artisokkaa ja sitruunavoita
(kuudelle)

6 latva-artisokkaa
TODELLA iso kattila
vettä
suolaa
1 sitruunaviipale
1 valkosipulinkynsi
1 laakerinlehti
sitruunavoi
100 g voita
hiukan suolaa
yhden sitruunan mehu

Trimmaa latva-artisokat leikkaamalla ensin noin neljännes niiden päästä sahalaitaisella veitsellä. Nipsaise saksilla kaikkien lehtien päästä pala pois. Poista varren ylimmät lehdet ja leikkaa varsi pois sahalaitaisella veitsellä. Sivele kaikki leikkauspinnat sitruunamehulla.

Valitse sen kokoinen kattila, johon kaikki artisokat mahtuvat. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi vettä, lisää sitruunaviipale, laakerinlehti ja valkosipulinkynsi sekä noin 1 rkl suolaa jokaista vesilitraa kohden. Lisää artisokat kiehuvaan veteen niin että ne ovat kokonaan veden peitossa ja keitä niitä kypsiksi 30-40 minuuttia tai kunnes alimmat terälehdet irtoavat niistä vedettäessä.

Sulata voi ja mausta se suolalla sekä sitruunamehulla. Tässä voi käyttää myös Valion uutuutta, valmista sitruunavoita, jos kotitekoisen sitruunavoin valmistus tuntuu vaikealta. Tarjoile latva-artisokat heti lämpiminä sitruunavoin kanssa.Ja sitten sen latva-artisokan syöminen…

Terälehdet nypitään irti yksi kerrallaan, kastetaan tyvi sitruunavoisulaan ja imetään tai riivitään hampailla lehden tyven pehmeä sisus. Se loppuosa, eli noin 99% lehdestä, laitetaan roskakulhoon. Ihan kaikkein sisimmissä lehdissä ei ole edes sen verran syötävää. 

Kun kaikki terälehdet on imeskelty, päästään latva-artisokan pohjaan, jota peittää partamainen kuitukerros. Tämä parta irrotetaan lusikan avulla ja laitetaan roskiin. Lautaselle jää näin latva-artisokan mehevä kukkapohjus, jollainen on paremmin tuttu eteläeurooppalaisista öljysäilykkeistä. 

Kukkapohjuksen päälle kaadetaan hiukan voisulaa ja syödään se joko lusikalla tai haarukalla ja veitsellä.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tuli Ranska-ikävä. Siellä noita on työpaikkaruokalassa(kin) alkupalana. Nam.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ilmankos ranskalaiset pysyvät niin hoikkina. Olen joskus miettinyt, että tämän syömiseen kuluu enemmän energiaa kuin mitä tästä saa ;)
Hyviä ovat kuitenkin.

Merja kirjoitti...

Latva-artisokka on musn suosikkikasvis! Pitääpä kokeilla sitruunavoilla!