perjantai 28. marraskuuta 2014

KarhunlihakääryleetVanhassa keittokirjassa nimeltä Keittotaito (Koskimies-Somersalo  v 1932) on resepti nimeltä vasikkapyyt eli vasikanlihakääryleet. Lihakääryleitä voi tehdä oikeastaan mistä tahansa lihasta. Meillä ei ole tehty lihakääryleitä aikoihin ja kun hyvillä suhteilla keittiöön oli kulkeutunut pala karhunpaistia, päätimme viipaloida ja kääriä sen rullalle sopivien mausteiden kanssa. Vaikka otsikossa puhutaan karhusta, ihan tavallisesta naudanpaistista tulee tällä samalla reseptillä oikein maukkaita kääryleitä.  

Karhunliha ei ole läheskään niin voimakkaan makuista kuin mitä voisi kuvitella. Tumma karhunliha maistuu vienosti riistaiselta ja mausteiden kanssa saa olla varovainen ettei peitä lihan omaa, hienoa makua. Karhunlihassa on paljon sidekudosta (se kaikki valkoinen), josta kaikkein suurimmat voi yrittää leikata pois. Loppu sidekudos kyllä sulaa, kun lihan kypsentää.
Karhunlihakääryleet

800 g karhun paistia
100 g hyvää sinihomejuustoa muruina
4 rkl mustaherukkahyytelöä
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
kiehuvaa vettä
1 rkl vehnäjauhoa
liraus kermaa

Leikkaa paistista kahdeksan viipaletta ja nuiji ne varovasti ohueksi.  Käytä lihanuijan tasaista puolta! Karhunliha on melko karkeasyistä, joten ole varovainen ettei lihaan tule reikiä. Ripottele viipaleille ensin ihan hiukan suolaa sekä mustapippuria myllystä. Tämän päälle ohuttakin ohuempi kerros mustaherukkahyytelöä, sitten sinihomejuustomuruja sekä vähän lehtipersiljaa. Kääri lihat rullalle ja kiinnitä huolella muutamalla cocktailtikulla, ettei täyte valu ulos kypsennettäessä kääryleitä.

Kuumenna padassa voi sekä rypsiöljy ja ruskista kääryleet siinä. Lisää hiukan kiehuvaa vettä ja anna kääryleiden hautua kypsiksi kannen alla. Nosta valmiit kääryleet pois padasta, poista kaikki tikut ja laita kääryleet lämpimälle lautaselle folion alle odottamaan.

Valmista kastike suurustamalla padassa oleva liemi vehnäjauholla. Lisää lopuksi hiukan kermaa ja tarkista maku. Lisää suolaa ja/tai pippuria jos on tarpeen.

Tarjoile karhukääryleet kastikkeineen peruna-sellerisoseen ja keitettyjen vihreiden papujen kanssa. Rucola antaa annokselle kivan pippurisen lisän.


2 kommenttia:

Janne Halonen kirjoitti...

No nyt ollaan parhaassa A-ryhmässä. Karhunlihaa <3 :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Eikö vain :)
Ja tunnisteella karhu täältä löytyy muutama muukin, toinen toistaan parempi karhuresepti.