lauantai 15. marraskuuta 2014

Bataattipiirakka, paljon parempaa mitä nimestä voisi päätellä



Hyvä kun ystävät ja sukulaiset täyttävät vuosia, niin minä saan syyn leipoa jotain. Onnea, Matti! Tällä kertaa käytin juureksia vähän perinteisestä poikkeavalla tavalla ja leivoin bataattipiirakan. Päivänsankari ei tiennyt tällaisesta ruokalahjasta etukäteen, jolloin, jos piirakasta ei olisikaan tullut mitään, aina voi synttäreille mennessään kurvata kukkakaupan kautta. Onneksi piirakka onnistui hyvin eikä tarvinnut turvautua suunnitelmaan b tai c. Ihan vaan kahdelle hengelle ei viitsisi tehdä mitään isompaa, jota sitten syödään monta päivää putkeen ja viimeiset palat menevät jo pakkosyötön puolelle. Mieluummin niin, että mahdollisimman moni saa nauttia tällaisesta piirakasta heti tuoreeltaan. Bataattipiirakka ei ole suolainen eikä oikeastaan kovin makeakaan, vaan sopivasti jotain niiden väliltä. Mikään maku ei nouse esiin kovin voimakkaasti, joten tätä voi syödä tovin aikaa ennen kuin edes arvaa, mistä piirakka on valmistettu.


viikon kasvis   42 / 52     bataatti

Tätäkin myydään nimellä sweet potato


Tämä juures, perunan ei-todellakaan-mitenkään-läheinen-sukulainen, on kotoisin Etelä-Amerikasta. Bataatti (sweet potato), josta oranssi muoto on yleisin, on syötävissä kokonaisuudessaan, mukulat, lehdet ja versot. Finelin ravintoainetaulukko osoittaa tämän monipuolisen mukulakasvin sisältävän paljon hyödyllisiä vitamiineja.



Bataattipiirakka
(jälkiruokapiirakka eli viranomaiskielellä määriteltynä: ei kovin makea, bataattisose-kananmuna-maustesekoituksella täytetty, osittain grahamjauhosta valmistettuun kohottamattomaan taikinaan leivottu matala, uunissa pyöreässä vuoassa kypsennetty leivonnainen)

125 g voita pieninä kuutioina
2,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl grahamjauhoa
1 rkl ruokokidesokeria
0,5 tl suolaa
5 rkl jääkylmää vettä
täyte
500 g bataattikuutioita
1 dl kookosöljyä
1,5 dl kookosmaitoa
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
1 tl jauhettua vaniljaa tai vaniljauutetta
1 dl vaaleaa siirappia
1,5 dl ruokokidesokeria
2 munaa (koko L)
lisäksi
1,5 dl kookoskermaa
1,5 dl kuohukermaa
ripaus sokeria

Valmista ensin taikina, sillä sen täytyy tekeytyä jääkaapissa ennen käyttöä. Sekoita huolellisesti keskenään kaikki kuivat aineet ja kaada ne kulhoon voikuutioiden päälle. Nypi ainekset tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vesi, sekoita hyvin ja kokoa taikina tiiviiksi palloksi. Laita taikina tuorekelmun sisään ja jääkaappiin odottamaan.

Keitä bataattikuutioita reilusti suolatussa vedessä noin 20 minuuttia kunnes ne ovat selkeästi ylikypsiä, todella pehmeitä ja helpot soseuttaa. Kaada vesi pois kattilasta ja soseuta bataatit sähkövatkaimella. Lisää muut täytteen ainekset ja jatka vatkaamista kunnes seos on täysin tasaista.

Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä muutaman millin ohueksi taikinalevyksi ja vuoraa piirakkavuoka taikinalla. Kaada täyte päälle ja paista piirakkaa 175 asteessa noin 50 minuuttia, minkä jälkeen sammuta uuni, avaa luukku hetkeksi jotta uuni hiukan jäähtyy ja sulje luukku uudelleen. Jätä piirakka jäähtyvään uuniin vielä tunniksi, minkä jälkeen jäähdytä sitä vielä huoneenlämmössä ja/tai jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Leikkaa piirakka viipaleiksi vasta kun se on kunnolla jäähtynyt ja täyte tiivistynyt. Jäähdytä kookoskerma ja kuohukerma mahdollisimman kylmäksi, vatkaa ne sokerin kanssa löysäksi vaahdoksi ja tarjoile piirakan kanssa.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kyllä se kuulostaakin hyvältä;D

Täällä törmää useinkin bataattipiirakoihin,mutta lähes aina suolaisiin;sen sijaan eteläisessä Amerikassa törmäsin sen makeisiin versioihin.

Nami,tuo kyllä kelpaisi minulle juuri nyt!

Tuplaespresso kirjoitti...

Ulkonäöltäänhän tämä muistuttaa pumpkin pie'ta. Bataattipiiras on kuulemma hyvin suosittua jossain usa:n etelävaltioissa. Namia oli kuitenkin ja kelpaa tehtäväksi joskus uudelleenkin.