keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Papu-paistisalaattia ja sinappikastiketta


Palkoineen syötävien papujen paras aika oli loppukesällä, mutta onneksi niitä tuodaan Suomeen ympäri vuoden. Vihreää papua käytetään yleensä muiden ruokien lisäkkeenä sekä osana erilaisia salaatteja, keittoja tai vaikka pataruokia.viikon kasvis   46 / 52       papu      (vihreä papu, tarhapapu, leikkopapu, taitepapu, vahapapu)

Papu on aina keitettävä ennen käyttöä ruoaksi. Raaoissa pavuissa on terveydelle haitallisia glykosideja, jotka kuitenkin hajoavat, kun pavut keitetään. Papujen keittoaika on 8-10 minuuttia. Ennen keittämistä pavunpaloista yleensä myös nipsaistaan päät poikki. Keittäminen aiheuttaa papuihin pieniä värimuutoksia, niistä enemmän täällä. Pavut sisältävät paljon B1-vitamiinia (tiamiini), proteiinia sekä ravintokuituja.

Vihreistä pavuista sekä paistinjämistä saa hyvän ja ruokaisan salaatin.Papu-paistisalaattia ja sinappikastiketta

100 g vihreitä papuja
nokare voita
2 lähes kovaksi keitettyä munaa
noin 200 g viipaloitua paistia tai muuta kypsää lihaa
puolikas kurkku
12 pisaratomaattia
1 persimoni
rucolaa
jääsalaattia
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
valkosipulijauhetta
salaatinkastike
2 rkl vahvaa sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
hiukan mustapippuria

Sekoita ensin sinappikastike. Laita kaikki ainekset juomalasiin ja vatkaa haarukalla tasaiseksi kastikkeeksi. Laita kastike jääkaappiin odottamaan.

Keitä vihreitä papuja väljässä, suolatussa vedessä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen kaada vesi pois. Ripottele pavuille hiukan suolaa sekä valkosipulijauhetta ja anna voinokareen sulaa papujen päälle. (Tämä salaatti on erityisen hyvää, jos pavut, kananmuna sekä paistinpalaset ovat hiukan lämpimiä ja muut ainekset kylmiä.)

Rakenna salaatti suoraan salaattilautaselle. Pohjalle jääsalaatit ja rucolat, sen päälle sopivan kokoisiksi paloiksi pilkotut paistiviipaleet, keitetyt kananmunat, kurkku, pisaratomaatit, persimoni ja pavut. Viimeistele salaatti ripauksella suolaa ja mustapippuria sekä hienoksi leikatulla lehtipersiljalla. Laita sinappikastike pieneen kaatimeen, josta jokainen voi itse kaataa sitä salaattiinsa.


Ei kommentteja: