sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Pikkujouluna nautitaan glögiä ja juustojaJoulun kynttilät on sytytetty valaisemaan (ainakin Helsingissä vielä) mustaa ja kuraista maisemaa, ja nyt on aika istahtaa nauttimaan glögiä, pipareita, juustoja sekä hedelmiä ja/tai niistä tehtyjä hilloja. Eri lehdet ovat tehneet omia glögitestejään ja valinneet voittajat. Usein nämä loppuvat kaupoista saman tien kun testi on julkaistu ja jos ei ole heti aamulla ostoksilla, saa heittää hyvästit ”testivoittajalle”.

Mikäli ei halua tyytyä siihen ”toiseksi parhaaseen”, voi aina keittää glögin itse. Meillä tämä huippusalaisella perhereseptillä keitettävä jouluinen juoma valmistetaan punaviinistä, jossa rypäleinä on Merlot sekä Cabernet Sauvignon. Perinteisten glögimausteiden lisäksi juomaan lisätään mausteeksi tilkka Koskenkorvaa. Siis vain tilkka ja ihan totta, ei terästykseksi vaan mausteeksi, sillä jos kirkasta alkoholia lisää liikaa, alkoholin maku lyö läpi glögistä ja koko juoma menee pilalle. Jos glögiä jää, sen voi säilyttää kattilassaan kannen alla ihan huoneenlämmössä ja tarvittaessa joskus myöhemmin jatkaa sitä samoilla aineksilla. Tällä tavalla uudelleen lämmitettäessä ja mausteiden kehittyessä glögi vain paranee vanhetessaan.


Glögin kanssa nautitaan pipareita ja suolakeksejä, juustoja sekä hedelmiä. Olemme jättäneet tarjottimelta kokonaan pois viinirypäleet ja hedelminä juustojen kanssa on viikunoita, päärynää ja persimonia. Jos juustolautasella on espanjalaista Manchegoa, sen kanssa tarjottimelle sopisi kvittenimarmeladi eli dulce de membrillo, sinihomejuuston seurana toimii omena- tai mustaherukkahillo ja chevren kanssa viikunahillo.Punaviiniglögi

1 pullo hyvää punaviiniä (Merlot & Cabernet Sauvignon)
1 kanelitanko
oliivin kokoinen pala inkivääriä
16 palaa sokeria
16 neilikkaa
1/2 tl kardemummansiemeniä
1/2 dl Koskenkorvaa

Mittaa kattilaan punaviini sekä mausteet Kossua lukuun ottamatta ja kuumenna kiehumispisteeseen. Keitä glögiä hiljaisella lämmöllä 10-15 minuuttia ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vähän ennen tarjoilua lisää Koskenkorva, kuumenna glögi mutta älä päästä ihan kiehumaan asti ja kaada juoma kuumankestäviin laseihin. Laita eri kippoihin ”roskia”, rusinoita ja manteleita, jos joku haluaa niitä glöginsä joukkoon.


Ei kommentteja: