perjantai 14. marraskuuta 2014

Juuriselleri sopii niin kampasimpukan kuin poronkin kaveriksi


kampasimpukkamureke juuriselleripihvillä

Juuriselleri on monikäyttöinen juures.  Sitä voi käyttää raakana sekä kypsennettynä ja siinä on vain kolmannes perunan hiilihydraattimäärästä. Juuriselleriraaste maustaa sämpylätaikinan ja muusina juuriselleriä voi käyttää sellaisenaan tai vaikka perunan kanssa. Tämä ruman näköinen mukula kypsyy aivan ihanaksi uunijuurekseksi, sitä voi leikata lastuiksi ja kuivata uunissa sellerisipseksi. Se sopii juuressosekeittoon tai sitä voi kokeilla kypsentää laatikoksi lantun tai bataatin tavoin. Waldorfinsalaatti on varmaan yksi parhaita juurisellerireseptejä.

viikon kasvis 41 / 52    juuriselleri / mukulaselleri


Juurisellerin maku toimii yhtä hyvin lihan kuin vedenelävienkin kanssa. Alkuruokana tarjoiltiin selleriä ja kampasimpukkamureketta (joka lienee alkujaan keittiömestari Eero Mäkelän resepti), pääruokana poroa sekä camparikastiketta ja selleri-perunasosetta. Usko tai älä, mutta Camparin karvaus/kitkeryys ja juurisellerin hiukan karvas makeus ovat ihan loistava yhdistelmä. En ole kokeillut, mutta voisin kuvitella että nämä toimisivat monenlaisten voimakasmakuisten riistaeläinten kanssa yhtä hyvin kuin tässä poroannoksessa.








Kuohkea kampasimpukkamureke selleripihvillä ja rapeaa pekonimurua

murekkeet
250 g kampasimpukanlihaa
2 kananmunaa (koko M)
2,5 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
selleri
0,5 – 1 cm paksuja selleriviipaleita
kananmunaa
korppujauhoja
suolaa
valkopippuria
muuta
rapeaksi paistettua pekonia
voita

Taputtele kampasimpukanlihat kuivaksi talouspaperilla ja ripottele niille suolaa sekä valkopippuria myllystä. Hienonna simpukat monitoimikoneessa, lisää koneen käydessä kananmunat sekä kerma kapeana nauhana. Tarkista suolan sekä valkopippurin riittävyys, mausta lopuksi ripauksella cayennea ja sekoita hyvin.

Jaa murekeseos kuuteen voilla voideltuun annosvuokaan ja kypsennä murekkeet uunissa vesihauteessa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä valmiit kampasimpukkamurekkeet jääkaappikylmiksi ennen tarjoilua.

Leikkaa juuriselleristä tasakokoisia viipaleita ja ota niistä muotilla murekkeen kokoisia pihvejä. Esikypsennä selleripihvit suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuutin ajan. Jäähdytä ja kuivaa pihvit. Kasta pihvit ensin kevyesti vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen korppujauhoihin, joissa on mausteena suolaa sekä pippuria. 
Paista viipaleet voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.

Kumoa kampasimpukkamureke selleripihvin päälle. Tarjoile annokset rapean pekonin ja vihreän salaatin kanssa. Annos toimii hyvin ilman kastiketta, mutta tarvittaessa sen kanssa voi tarjoilla lusikallisen (katka)rapukastiketta.








Poroa, camparikastiketta ja selleri-perunasosetta

Camparikastike
1 sipuli
nokare voita
15 katajanmarjaa
1 dl Camparia
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 appelsiinin mehu (noin 1,5 dl)
5 dl lihalientä
50 g huoneenlämpöistä voita
50 g vehnäjauhoa
suolaa
mustapippuria
poron ulkofilee
poron ulkofileetä
voita
suolaa
mustapippuria
peruna-juurisellerisose
perunaa
juuriselleriä
voita
maitoa
suolaa
valkopippuria

Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli voissa, lisää kevyesti rouhitut katajanmarjat ja sekoittele miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää Campari, appelsiininkuoriraaste sekä appelsiinimehu ja keittele kastiketta kunnes se on haihtunut noin puoleen. Siivilöi kastike, lisää lihaliemi ja jatka keittämistä vielä viitisen minuuttia. Sekoita jauhot huoneenlämpöiseen voihin, suurusta kastike sekoittamalla voi-jauhosuuruste kiehuvaan nesteeseen ja keittämällä sitä muutamia minuutteja. Aloita ensin puolella määrällä suurustetta ja lisää vasta sitten, jos kastike tuntuu liian ohuelta. Suurusteen tarve riippuu nesteen määrästä. Mausta kastike lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Ennen tarjoilua lämmitä kastike ja jos vetäytyneestä poronfileestä on jäänyt nestettä, lisää se kastikkeen joukkoon.

Keitä perunoita ja juuriselleriä 1:1 ja tee niistä maukas sose. Kypsennä poronfileet paistinpannulla voissa halaumaasi kypsyyteen (tässä medium miinus), mausta suolalla sekä mustapippurilla ja anna niiden vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: