maanantai 24. marraskuuta 2014

Piparjuurella maustettua uunisiikaa ja juureksia "one pot wonder"



Uunikala on helppo ja nopea ruoka, jossa yhdessä astiassa valmistuu käytännössä koko ateria. Kalan kypsennyskin on helppoa kun vain noudattaa reseptiä. Lisäksi tällä tavalla on mahdollista uunipellillä valmistaa kala-ateria isommallekin joukolle, kun kaiken saa kypsennettyä kerralla. Uunilohi on se tavallisin, mutta jos vain on mahdollista saada jostain pari tuoretta siikafileetä, siiasta tulee mainio uunikala. Vaikka tiskikoneellisessa kodissa tiskien määrä ei yleensä olekaan ongelma, tiskien minimointi korostuu vaikkapa mökkiolosuhteissa. Siellä tällaiset ”one pot wonder” -ateriat ovat erityisen käteviä.


Uunikala voi olla periaatteessa mitä tahansa, mutta tämän reseptin ainekset sekä mausteet on suunniteltu toimivaksi keskenään ja nimenomaan siikafileen kanssa. (Viinisuosituksenakin voisi antaa australialaisen Hardy’s Oomoo Sauvignon Blancin.) Miksikö pitää olla niin tarkka? No kun minua harmittaa löytää jokin ”hyvä resepti”, josta sitten kuitenkaan ei lopulta tiedä mikä maistuisi sen ruoan kanssa. Jos resepti on vaikkapa *paistettua poronvasanmaksaa*, niin mitä muuta sen kanssa pitäisi tarjota? Mikä toimisi erityisen hyvin poronvasanmaksan kanssa? Voin kertoa, että ei ainakaan maa-artisokka. Kaikki raaka-aineet eivät todellakaan toimi kaikkien kanssa, vaikka pottumuusi onkin aika idioottivarma valinta lähes mihin tahansa. Tämän blogin lisukevalinnat eivät välttämättä ole ainoita oikeita, mutta ainakin ne ovat kahden hyvin ronkelin kotikokin testaamia ja julkaistaviksi kelpuuttamia.


viikon kasvis  44 / 52    piparjuuri

Vasemmalla piparjuuri, oikealla palsternakka...

Piparjuuri muistuttaa ulkoisesti hiukan palsternakkaa. Ei ole suuri vahinko jos joskus vahingossa käyttää palsternakkaa piparjuuren sijaan, maku on vaan aika mieto. Mutta jos vaikka uunijuureksiin laittaa epähuomiossa palsternakan sijasta piparjuurta, lopputulos ei ehkä ole enää syöntikelpoinen. Piparjuuri onkin pelkkä maustekasvi, vaikka se kasvaa komeana juurakkona oikeiden juureksien tapaan. Jos epäilee erehtyneensä juureksesta, kannattaa nuuhkaista. Piparjuuren vahvan tuoksun kyllä erottaa haistamalla. Lisää piparjuuresta täällä.



Piparjuurella maustettua uunisiikaa juurespedillä

2 nahallista siikafileetä
raastettua piparjuurta
suolaa
sitruunapippuria
pari perunaa
pari porkkanaa
pala juuriselleriä
pala bataattia
muutama kevätsipulinvarsi
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
hunajaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

Mausta ensin siikafileet. Rouhi fileiden lihapuolelle hiukan suolaa, ripottele sitruunapippuria ja hiukan raastettua piparjuurta. Käännä fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin ja paketoi jääkaappiin maustumaan tunniksi tai pariksi. (Siian nahka ei paistu tämän reseptin ohjeilla rapeaksi ja nahka kuoritaankin pois ennen tarjoilua.)

Kuori ja leikkaa paloiksi kasvikset. Porkkanat aika ohuiksi viipaleiksi jotta ne kypsyvät samanaikaisesti muiden kanssa. Levitä kasvispalat kevyesti voidellun uunivuoan pohjalle ja roiski päälle vielä hiukan rypsiöljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla, hunajalla (tosi vähän!) ja tillisilpulla. Ota maustetut siikafileet tässä vaiheessa jääkaapista huoneenlämpöön. Työnnä vuoka uuniin 200 asteeseen ja kypsennä noin 35-45 minuuttia. Kokeile kasviksia haarukalla. Jos niissä on vielä hiukan vastusta haarukalla tökätessä, on aika nostaa fileet niiden päälle kypsymään. Aseta maustetut siikafileet kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin, jolloin nahka suojaa kalaa, ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia. Ota vuoka uunista, nosta siikafileistä nahat pois ja ripottele kalojen päälle vielä hiukan suolaa sekä sitruunamehua. Tarjoile piparjuurimajoneesin kanssa ja ripottele annokselle lopuksi vielä vähän sitruunapippuria.


Piparjuurimajoneesi

100 g maustamatonta majoneesia (kotitekoinen tai Hellemans)
2 tl piparjuuritahnaa tai raastettua tuoretta piparjuurta
hiukan suolaa
1 rkl kuohukermaa

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja käytä kastikkeena uunisiialle.



2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Piparjuurimajoneesi kuulostaa herkulta, taidanpa joku kerta kokeilla sen sopivuutta jollakin tavalla valmistetun ahvenen kaveriksi... :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Piparjuuri antaa kaikille vaaleille kaloille kivaa lisäpotkua makuun.