tiistai 25. marraskuuta 2014

Maistuisiko paprikaPaprika, unkarilaisen keittiön tärkein aines, jakaa mielipiteitä: yksi tykkää, toinen ei voi sietää. Joku voi syödä paprikaa raakana, mutta kypsennetty paprika aiheuttaa pahan närästyksen – tai päinvastoin. Joidenkin mielestä paprikan kuori on se kaiken pahan alku.

viikon kasvis   45 / 52        vihannespaprika

Ruokapaprikat eli vihannespaprikat on jalostettu niin miedoiksi, että niitä voi syödä vaikka sellaisenaan. Ruokapaprikan lähisukulaiset, maustepaprikat eli chilit toimivat sen sijaan paremmin mausteena eri vahvuisten kapsaisiinipitoisuuksiensa takia. Vihannespaprikaa on jalostettu eri värisiksi, joista tunnetuimmat ovat punainen, keltainen ja oranssi. Vihreä on raaka vihannespaprika, jota sitäkin voi syödä sellaisenaan. Yleensä paprika on ison omenan kokoinen ja muotoinen, mutta makeita vihannespaprikoita on nykyisin myynnissä myös minikokoisina sekä pitkinä suippopaprikoina. Paprika sisältää erityisen paljon C-vitamiinia.Joihinkin ruokalajeihin paprika pitää kuoria. Paprikat halkaistaan ja niistä poistetaan kanta, siemenet sekä sisuksen valkoinen osa. Tämän jälkeen paprikan pinta paahdetaan karrelle joko kaasupolttimella tai kaasuliedellä. 
Myös uunia voi käyttää. Uuni kuumennetaan 250 asteeseen, paprikat asetellaan uunipellille leivinpaperin päälle kuoripuoli ylöspäin ja annetaan paahtua uunin yläosassa 10-15 minuuttia kunnes kuori alkaa mustua ja kuplia. Sitten paahdetut paprikat laitetaan muovipussiin noin 15 minuutiksi. Tämän jälkeen kuori on helposti nyljettävissä irti.
Marinoidut paprikat

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
1 oranssi paprika
4 valkosipulinkynttä
iso kourallinen basilikanlehtiä
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Halkaise paprikat, poista kannat ja sisukset ja paahda kuori karrelle. Laita paprikanpuolikkaat muovipussiin 15 minuutiksi ja nylje kuori pois. Leikkaa paprikat noin 5 mm leveiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan hienoksi (älä käytä valkosipulipuristinta!). Leikkaa basilikanlehdet hienoksi silpuksi.

Sekoita keskenään oliiviöljy, valkoinen balsamico, hiukan suolaa ja reilusti mustapippuria.

Kerrosta paprikat, valkosipulinpalat sekä basilikasilppu puhtaaseen lasitölkkiin ja kaada öljyseos niiden päälle. Öljyn tulisi peittää paprikat. Sulje tölkki ja laita se jääkaappiin maustumaan päiväksi tai pariksi. Marinoituja paprikoita voi käyttää erilaisiin välimerellisiin ruokiin.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno tohotin teillä!
Kiitokset tuosta muovipussitusvinkistä. Tuskastun aina kuorten repimiseen.
Kuinkakohan laajaa raa'an paprikan syönti on? Itse olen tavannut sitä Suomen lisäksi Ruotsissa ja Sveitsissä, mutta esim. ranskalaiset ja italialaiset eivät taida raakaa paprikaa syödä.

Tuplaespresso kirjoitti...

En osaa sanoa tuosta raa'asta paprikasta. Meidän perheessä vihannespaprikan kulutus on muutenkin todella vähäistä - raakana tai kypsänä, tuoreena tai kypsennettynä. Onhan se vihreä toki ihan kivan väristä vaikka salaatin joukossa, jos pelkkä puna-keltainen väriskaala alkaa kyllästyttää...

Tuplaespresso kirjoitti...

Vanhoja päivityksiä selatessani huomasin että vastaukseni vihreän (raa'an) paprikan osalta oli puutteellinen. Tottakai vihreä paprika kuuluu oleellisena osana kuuluisaan klassikkoon, kreikkalaiseen kyläsalaattiin eli horiatikiin. Siis vain ja ainoastaan vihreää paprikaa, ei minkään muun väristä.