torstai 27. marraskuuta 2014

Lihamureke vai cupcake?




Miksi lihamurekkeen pitää olla lihamurekkeen näköinen, sellainen pötkö? Miksei se voi olla jotain muuta? Vaikka niin kuin cupcake? Piristäisiköhän sellainen tätä harmaata marraskuuta?



Hirvi-palsternakka-cupcakes

300 g jauhoista perunaa
200 g palsternakkaa
50 g voita
50 g mascarponea
1 keltuainen
30 g parmesaaniraastetta
1 valkuainen
400 g hirven jauhelihaa
1 muna (koko L)
1 tl suolaa
1 tl hienonnettuja katajanmarjoja
reilusti mustapippuria
1 sipuli hienonnettuna
150 g creme fraichea (ei kevyt!)
3 rkl korppujauhoa
8 kirsikkatomaattia

Aloita palsternakkasoseesta, sillä sen täytyy saada jäähtyä ennen viimeistelyä. Keitä perunat ja palsternakat hyvin suolatussa vedessä hiukan ylikypsiksi, kaada vesi pois ja soseuta juurekset voin kanssa. Lisää mascarpone ja paseeraa sose eli purista se lusikan tai muovilastan avulla terässiivilän läpi jolloin kaikki mahdolliset kokkareet jäävät siivilään. Jäähdytä sose ja tee tällä välin murekkeet.

Sekoita korppujauhot ja creme fraiche keskenään ja anna korppujauhojen turvota noin 10 minuuttia. Lisää jauhelihaan korppujauhoseos, muna, sipuli sekä suola, hienonnetut katajanmarjat ja mustapippuri ja vatkaa mureketaikinaa kunnes kaikki ainekset ovat varmasti hyvin sekoittuneet. Täytä 8 muffinivuokaa lihamurekemassalla ja kypsennä uunipellillä 225 asteessa noin 25 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen anna jäähtyä pienen hetken, irrota paperinen muffinvuoka murekkeen ympäriltä ja laita tilalle uusi paperi, joka on helpommin poistettavissa sitten kun mureke on lautasella.

Lisää jäähtyneeseen palsternakkasoseeseen keltuainen sekä parmesaaniraaste ja sekoita hyvin. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja sekoita soseen joukkoon. Täytä pursotinpussi palsternakkasoseella ja pursota tähtityllan avulla murekkeisiin koristeellinen kuorrutus. Gratinoi kuorrutusta uunigrillissä kunnes se on saanut hiukan väriä. Viimeistele ”cupcakesit” kirsikkatomaatilla. Tarjoile pistaasiporkkanoiden kanssa. Jälkiviisaana voi sanoa, että annos olisi kaivannut myös jotain hyvää kastiketta, mutta näin nyt tällä kertaa.


Pistaasiporkkanat

8 isohkoa porkkanaa
2 rkl voita
20 g parmesaaniraastetta
1,5 dl suolapaahdettuja pistaasipähkinöitä hienonnettuna
iso kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna

Kuori porkkanat ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi. Keitä porkkanat kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, lisää voi ja anna voin sulaa kuumien porkkanoiden päälle. Lautasella ripottele porkkanoille parmesaaniraastetta, pistaasirouhetta sekä hienonnettua lehtipersiljaa.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno!

Kaura kirjoitti...

Tuo on hieno idis! :) Saa näyttävän annoksen pienellä kikalla.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Komppaan luimupupua. Hieno!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hauska idea! :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei tässä nyt ihan sentään olla Heston Blumenthalin jalanjäljillä, mutta joskus ruoasta täytyy keksiä jotain uutta - kotonakin.