maanantai 17. marraskuuta 2014

Kvinoapilahvi, rapupyörykät ja kookoskastike



Olen vähän jäljessä näiden ”viikon kasvisten” kanssa, joten nyt täytyy parantaa vauhtia, jotta joulukuun loppuun mennessä olen kokannut jotain 52 erilaisesta kasviksesta. Meillä on käytetty kvinoaa ennenkin piirakantäytteenä, salaatissa, paahdettuna jälkiruoan koristeena sekä herneiden kanssa falafelin tapaan. Kvinoaryynipakkaus ei vaan tunnu tyhjenevän millään. Tämä viikon kasvis on siis kvinoa, jota käytän pilahviin riisin sijasta.

viikon kasvis   43 / 52    kvinoa

Luontaisesti gluteeniton kvinoa ei ole heinäkasvi, kuten viljat, mutta sitä käytetään riisin tapaan. Siementen pinnalla on kasvin erittämää kitkerää saponiinia, joka täytyy huuhdella pois lämpimällä vedellä ennen kuin kvinoaa voi käyttää.


Kvinoapilahvin kanssa on kookosmaitokastikkeessa kypsennettyjä (jättikatka)rapupyöryköitä ja lisäkkeenä korianterikermaa sekä pikkelöityjä retiisejä, jotka kauniin punaiset ja rapsakat retiisit valitettavasti unohtuivat kuvista. Retiisit pikkelöidään ihan ensin.



Pikkelöidyt retiisit




Kookoskastike

2 rkl ruokaöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1/4 tl chilijauhetta
1/4 tl korianterijauhetta
1/4 tl currya
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl jeeraa
4 dl kookosmaitoa
1 tl sitruunaruohotahnaa
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 rkl limettimehua
suolaa

Kuumenna ruokaöljy kasarissa ja kuullota siinä inkivääri. Lisää kuivamausteet, sekoittele hetki ja lisää sen jälkeen kookosmaito. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää sitruunaruohotahna sekä lehtipersilja ja korianteri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan kunnes maut ovat tasaantuneet. Mausta lopuksi limettimehulla sekä suolalla. Rapupyörykät kypsennetään tässä kastikkeessa.



Rapupyörykät

300 g (pakastepaino) raakoja kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
1 rkl hienonnettua tilliä
3 rkl hienonnettua kevätsipulia
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4 g suolaa
2 tl tomaattipyreetä
1 tl sitruunaruohotahnaa
1/2 tl punaista chilitahnaa

Sulata katkaravunpyrstöt ja purista niistä vielä ylimääräinen vesi pois. Laita pyrstöt yleiskoneen kulhoon ja aja leikkuriterällä tasaiseksi massaksi. Lisää mausteet, käynnistä kone uudelleen ja sekoita vielä niin kauan että kaikki ainekset ovat tasaista hienojakoista massaa. Laita rapupyörykkämassa jääkaappiin odottamaan. Kun kvinoapilahvi alkaa kiehua, ota pyörykkämassa käyttöön, kuumenna kookoskastike kiehuvaksi ja nostele kahden lusikan avulla pieniä rapupyöryköitä kastikkeen joukkoon kypsymään. Älä keitä enempää kuin 4-5 pyörykkää kerralla. Laita kypsät pyörykät lautaselle odottamaan ja kun kaikki on keitetty, nosta ne takaisin kastikkeen joukkoon vielä vähän lämpiämään.



Kvinoapilahvi

1 dl kvinoansiemeniä
1 isohko salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl ruokaöljyä
50 g raastettua selleriä
50 g raastettua porkkanaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
3 dl kasvislientä              
2 rkl mangososetta

Huuhtele kvinoansiemenistä huolella pois saponiinit juoksevalla lämpimällä vedellä ja jätä siemenet siivilään valumaan.

Kuori ja hienonna salottisipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna kasarissa ruokaöljy ja kuullota kaikki sipulit siinä. Lisää raastettu selleri ja porkkana ja sekoittele minuutin tai parin ajan. Lisää korianteri, juustokumina sekä kasvisliemi ja lämmitä kiehuvaksi. Lisää huuhdellut kvinoat ja keitä pilahvia noin 15 minuuttia kunnes siemenet ovat kypsyneet. Mausta lopuksi mangososeella.
Rapupyörykät kypsennetään siinä vaiheessa kun kvinoat on lisätty kiehumaan.


Korianterikerma

200 g crème fraichea
0,5 dl kermaa
1 tl limettimehua
1 tl juoksevaa hunajaa
3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista suolan riittävyys.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko ihan pakko käyttää raakoja katkarapuja, eikö ne tavalliset suolaliemeen säilötyt kelpaa?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Anonyymi
Raaka ja kypsä katkarapu (kuten kaikki muutkin äyriäiset sekä kalat) käyttäytyvät hiukan eri tavoin johtuen raa'an ja kypsän proteiinin erosta.

Kun rapumassan tekee raaoista katkaravuista, se ei tarvitse lisäksi mitään sideaineita pysyäkseen kasassa.

Jos taas jauhaa kasan jo kertaalleen kypsennettyjä katkarapuja, niiden proteiinirakenne on erilainen ja tällöin massaan pitää lisätä kananmunaa tms joka auttaa pitämään pyörykät koossa.