perjantai 24. tammikuuta 2014

Rødkål, tanskalainen haudutettu punakaali




Tanskalaisesta ruoasta ei voi puhua mainitsematta punakaalista keitettyä lisuketta, joka sopii lautaselle yhtä hyvin liha- kuin kalaruoankin höysteeksi. Rødkål on yhtä tanskalaista kuin smørrebrød tai rød pølse. Samankaltaisia reseptejä on myös omittu saksalaiseksi, puolalaiseksi, islantilaiseksi ja jopa ruotsalaiseksi punakaaliksi ja ehkä niillä on joitain hiuksenhienoja eroja – tai sitten ei. Jokaisella tanskalaisellakin tuntuu olevan hiukan erilainen ohje haudutettuun punakaaliin. Tässä kuitenkin yksi rødkålin ohje, josta tulee melkolailla sen makuista mitä olen Tanskassa syönyt. Pitääkin seuraavan kerran Tanskassa käydessä ostaa taas iso tölkillinen sitä aitoa punakaalia.

viikon kasvis  04/52:  punakaali



Tanskalainen haudutettu punakaali

1 iso punakaali ohuina suikaleina (n. 1,2 kg suikaleita)
1 hapahko omena
1 punasipuli
1 rkl voita
1 tl suolaa
2 dl omenamehua
2 dl siideriviinietikkaa
2 dl vettä
1 dl muscovadosokeria
mustapippuria myllystä
1 dl punaherukkahyytelöä



Kuori punakaalin päällimmäiset lehdet pois, halkaise kaali ja poista kova kantaosa. Viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori omena ja pilko se pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli.
Lado kaali, omena ja punasipuli kerroksittain isoon kattilaan. Sekoita kaikki loput ainekset keskenään ja kaada kaalin päälle. Keitä seosta parin tunnin ajan välillä sekoitellen kunnes kaali on pehmennyt ja maustunut.


2 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Kuullostaa herkulliselta. Kaali on parasta hyvin haudutettuna. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Herkullista ja taitaa kaiken lisäksi olla vielä jopa terveellistä...