keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Risi e bisi, riisiä ja herneitä venetsialaiseen tapaan
Herne on käyttökelpoinen kasvis ympäri vuoden tuoreena, kuivattuna, pakastettuna tai purkkiin säilöttynä. Herneen versotkin ovat hyvää salaattiainesta ja kauniita syötäviä koristeita ruoka-annoksessa. Herne onkin yksi suomalaisten lempikasviksista ja monelle torstai on hernekeittopäivä.


viikon kasvis  03/52 : herne

Tässä blogissa on tehty herneistä ruokaa aika monta kertaa, kuten mm 
hernekeittoa 
ja vähän hienompaa hernesosekeittoa, 
hernevanukkaita 
ja kvinoa-hernepyöryköitä.

Tämä ruokalaji, ”risi e bisi”, on venetsialaista alkuperää ja vuosisatoja vanha resepti, jolla juhlistettiin kevättä, uutta satokautta ja Venetsian kaupungin suojeluspyhimyksen, Pyhän Markuksen päivää 25. huhtikuuta. Risi e bisi ei ole risotto eikä se ole keitto, vaan jotain näiden väliltä. Suomalainen sakea hernekeitto voisi lähinnä kuvata oikeanlaisen  risi e bisi -annoksen koostumusta.
Parhaimmillaan risi e bisi on valmistettuna alkukesän tuoreista herneistä, mutta tähän vuodenaikaan jouduin käyttämään kotimaisia pakasteherneitä sekä kenialaisia sokeriherneitä (täytyy tehdä tämä taas kesäkuussa uudelleen tuoreista kotimaisista silpoydinherneistä). Onneksi sentään löytyi oikea riisilaatu. Risottoriisinä käytettävää Carnarolia tai Arboriota voi paremman puutteessa käyttää risi e bisiin, mutta jos haluaa tehdä sen juuri oikeanlaatuisesta riisistä, käytetään Vialone nano –lajiketta. Ja kukapa muukaan tätä myy, kuin Hella & Herkku .  

Minä tein suomiversion tämän vuodenajan mahdollistamilla aineksilla ja tarjoilin sen liharuoan lisukkeena vähän risottoa muistuttavana, kun oikeaoppisesti risi e bisin tulisi olla ihan oma ruokalajinsa tarjoiltuna syvältä lautaselta huomattavasti kosteampana. Mutta minä olenkin suomalainen eikä ei-italialaisen pidä olettaakaan osaavan tehdä oikeanlaista italialaista ruokaa... Yritin kumminkin.

Mahdollisimman alkuperäinen ja aito risi e bisi -resepti löytyy italiaksi täältä.

Tässä taas herneitä ja riisiä sellaisena kuin minä sen tein.
Risi e Bisi  
(yksinkertaistettuna suomalaiskauppojen aineksista keskitalvella)

150 g sokeriherneenpalkoja
3 + 3 dl kasvislientä
1 sipuli
30 g voita
2 rkl oliiviöljyä
130 g Vialone nano riisiä (tai Arborio tai Carnaroli)
 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
200 g pakasteherneitä
1 dl parmesaaniraastetta + lisää lautasella

Huuhtele sokeriherneet huolella, laita ne kattilaan kasvisliemen (3 dl) kanssa ja keitä noin tunnin ajan kannen alla, minkä jälkeen soseuta nämä kaikki sauvasekoittimella ja sitten painele massa lusikan avulla siivilän läpi, jolloin saat tasalaatuista, kosteaa hernesosetta ja isommat sattumat jäävät siivilään.Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää riisi ja kuullota riisiä noin minuutin ajan. Lisää 1,5 dl kasvislientä ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää lehtipersilja sekä loput kasvisliemestä ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää hernesose sekä pakasteherneet, sekoita hyvin ja keitä vielä noin 10-15 minuuttia kunnes riisit ovat sopivan ”al dente”. Tarkkaile kiehumista ja jos seos tuntuu kuivuvan liikaa, lisää tilkka kasvislientä tai kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita ruoan joukkoon lopuksi parmesaaniraaste ja tarjoile heti.

Risi e bisi kuuluisi siis tarjoilla omana ruokalajinaan ja kosteampana kuin tämä, joka muistuttaa enemmänkin risottoa.

5 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Olen samaa mieltä, herne on käyttökelpoinen ympäri vuoden. Sitä on mukava lisätä salaattiin, keittoon, riisiin... noh, melkein mihin vaan. :)

Anna kirjoitti...

Risi e bisi on kyllä hyvää! Kävit ostamassa riisit H&H:sta etkä kertonut blogista mitään kaupantädille, hyi hyi ;)
t. se kaupantäti

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ulla
Mukava lisätä johonkin tai syödä ihan sellaisenaan :)

@ Anna
:D Sorry, "kaupantäti". Silloin oli pakko käydä ostoksilla vähän noinniinkun "incognito" eikä kuten "Tuplaespresso", kun ei ollut yhtään ylimääräistä aikaa ja kuten tiedät, ruokablogijuttuihin uppoaa sujuvasti tovi jos toinenkin. Ensi kerralla lupaan jäädä jutustelemaan ja tehdä perusteellisen tupatarkastuksen mitä sulta miltäkin hyllyltä löytyy ;)

viv kirjoitti...

Mielenkiintoinen ja herkun oloinen ohje, täytyy laittaa muistiin kesän hernesatoa varten! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ viv
Makeista kesäherneistä palkoineen kannattaa tehdä sen italiankielisen linkin risi e bisi. Tässä ruokalajissa käytetään raaka-aine tosi tarkkaan, kun palotkin keitetään mausteeksi.