torstai 30. tammikuuta 2014

Juuripersiljakeitto




Viikon kasvis  05/52:  juuripersilja 

Tämä päivitys olisi pitänyt aloittaa otsikolla "arvaa mikä juures on kuvassa?". Jos tämä  pitäisi määritellä pelkästään katsomalla, menisi arvauksen puolelle. Ensimmäinen arvaus olisi todennäköisesti palsternakka ja toisena ehdotuksena piparjuuri. Mutta tämä on juuripersilja.  Ei siis ihan jokapäiväinen tuttavuus, kuitenkin ihan mielenkiintoisen makuinen juures. Se maistuu vahvasti lehtipersiljalta ja toisaalta hiukan myös palsternakalta, mutta kypsyy lähes yhtä hitaasti kuin porkkana. Jokunen päivä sitten kokeilin keittää juuripersiljaa yhdessä muiden kasvisten kanssa paistetun mateen lisukkeeksi. Se olikin ihan onnistunut kokeilu. Voisin kuvitella, että juuripersiljapyree sopivasti maustettuna ja karkkipossukin toimisivat kivasti keskenään. Tänään juuripersiljasta tuli sosekeittoa.




Juuripersiljakeitto

400 g juuripersiljaa
300 g palsternakkaa
1 porkkana
1 sipuli
2 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
1 dl kermaa
mustapippuria
lautasille:
kevätsipulia
paistettua pekonia tai pancettaa
mustapippuria myllystä

Kuori juurekset ja leikkaa ne parin sentin kuutioiksi. Kuori sipuli ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä.

Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy, lisää sipulit ja hämmentele sen aikaa että sipulit ovat hiukan pehmenneet. Lisää inkivääri ja appelsiininkuori ja sekoittele niitäkin kattilassa hetken aikaa. Kaada kattilaan juureskuutiot ja kääntele niitä muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen lisää appelsiinimehu ja anna sen kiehahtaa. Lisää vesi sekä kanaliemikuutio ja keitä soppaa noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä.

Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta valmis keitto rouhitulla mustapippurilla. Lisää lautasille vielä viipaloitua kevätsipulia ja paistettua pancettaa sekä hiukan mustapippuria. Kyytipojaksi paahdettua ruisleipää.

Tämähän oli ihan selvästi "30 minute meal" - sen jälkeen kun kaikki kasvikset oli ensin pilkottu...



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Meillä on tuota juuripersiljaa joka puolella mutta palsternakkaa taas ei lainkaan.Harvoin olen tuota juuripersiljaa käyttänyt,lähinnä kasvisliemiin.Kiva tiettää että siitä saa hyvän keitonkin:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Näin eri maissa on erilainen tarjonta :) Sosekeitosta tuli ihan hyvä, mutta ihan pelkästä juuripersiljasta en ehkä tekisi, on sen verran vahva maku.