tiistai 7. tammikuuta 2014

Klementiini-valkosuklaatorttu


Löysin Cuisine et Vins de Francen numerosta 155 aivan ihanan näköisen klementiini-valkosuklaatortun, jonka ajattelin valmistaa loppiaisena jälkiruoaksi. Aliarvioin kuitenkin hiukan tortun valmistumisajan ja jouduin loppuvaiheessa vähän oikaisemaan täytteen aineksissa, sillä reseptin valkosuklaaganache ei olisi ehtinyt kiinteytyä ajoissa, vaan ohjeen mukaan olisi tarvinnut vähintään 4 tuntia jääkaapissa. Onneksi kaapissa oli paketti Blå Bandin valkosuklaa-nougatmoussea, joka asettuu jääkaapissa 20 minuutissa ja lopulta tein täytteen 50/50 ganachesta ja moussesta. Alkuperäiseen reseptiin tuli ihan pikkuisen muutakin muutosta, kun meidän keittiöstä ei löydy vuokia ihan joka lähtöön.


Klementiini-valkosuklaatorttu
(6 pientä annostorttua tai yksi iso irtopohjaiseen piirakkavuokaan)

hillotut klementiinit
200 g sokeria
2 dl vettä
2 klementiiniä
murotaikina
100 g voita
50 g sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
pikku ripaus suolaa
täyte
130 g (Pandan) valkosuklaata
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 pss Blå Bandin valkosuklaa-nougatmoussea
lisäksi
sitrusmarmeladia
tummaa suklaata
kullanvärisiä koristerakeita tai muutama hiutale oikeaa lehtikultaa

Kaada kattilaan sokeri sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi niin että sokeri liukenee veteen. Jäähdytä sokeriliemi. Pese klementiinit ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi (2-3 mm) viipaleiksi. Laita viipaleet varovasti sokeriliemeen ja keitä niitä 20 minuuttia. Nosta klementiiniviipaleet varovasti ritilälle kuivumaan.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa voimakkaasti kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Lisää 2-3 erässä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe sekä suola. Kun taikina on tasaista, laita se tunniksi jääkaappiin jäähtymään. Liian lämmintä murotaikinaa on vaikea käsitellä.

Halusin tehdä yhden ison tortun sijaan monta pientä, mutta minulla ei ole sopivia vuokia. Niinpä paistoin taikinan pienissä keraamisissa annosvuoissa. Jotta kypsä muropohja irtoaisi helposti, laitoin vuoan pohjalle ristikkäin kaksi leivinpaperisuikaletta. Niistä nostamalla kypsennetty muropohja nousi ihan ehjänä vuoasta ylös.


Kauli jääkaappikylmä murotaikina ihan ohueksi ja painele taikina vuoan/vuokien pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle palanen leivinpaperia ja sen päälle herneitä tai keraamisia paistokiviä. Kypsennä murotaikinapohjaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia kunnes taikina on hiukan ruskettunut. Kaada herneet/paistokivet pois vuoasta ja poista leivinpaperi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Kaada kulhoon kerma sekä maito. Lisää valkosuklaa pieninä paloina. Lämmitä seosta vesihauteessa kunnes suklaa on sulanut ja anna seoksen jäähtyä noin 15 minuuttia. Lisää valkosuklaa-nougatmoussejauhe ja vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuutin ajan kunnes mousse alkaa kiinteytyä.

Levitä torttupohjalle ihan ohuelti sitrusmarmeladia (minä käytin kesällä valmistamaani kumkvattimarmeladia) ja sen päälle valkosuklaatäytettä niin paljon kuin mahtuu. Laita vuoka/vuoat jääkaappiin noin tunniksi ennen tarjoilua.

Nosta annoskokoiset valkosuklaatortut jälkiruokalautasille, koristele sulatetulla tummalla suklaalla, hillotulla klementiinillä ja kullanvärisillä koristeilla.’


3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami,ihanan näköinen torttu:) Valkosuklaalla saa kyllä torttutäytteistä ihania,itsekin olen postannut vähän samantapaisesta valkosuklaatortusta.Tuosta hillotusta klementiinistä tulee mieleen eilinen käyntini eksäni luona joka oli juuri laittamassa hillottuja pomelonkuoria....

Päivi / Inkiväärihillo kirjoitti...

Onpa kaunis jälkiruoka!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael @ Luumukka
Kyllä se vaan on niin että ihminen syö silmillään. Keskinkertainenkin ruoka maistuu paremmalta kun se näyttää hyvältä ;)