keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Fenkolikeitto




Fenkoli on upea ruoanlaiton raaka-aine, joka kukkiessaan näyttää tilliltä ja maistuu vähän anikselta. Fenkolista siemenet käytetään mausteeksi ja juurimukulaa voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä erilaisissa ruokalajeissa. Erityisen hyvin fenkolin maku toimii kalan ja broilerin sekä sitrushedelmien kanssa.

Viikon kasvis  02/52:  fenkoli


Tässä blogissa on aika useinkin käytetty fenkolia, mm savusilakka-juustokakussa, risoton mausteena, pyreenä kampasimpukan alla tai raakana salaattiaineksena. Tällä kertaa fenkoli on pääosassa ja siitä tehtiin keittoa.




Fenkolikeitto

0,5 tl korianterinsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli pieninä kuutioina
10 cm pätkä purjoa ohuina viipaleina
2 rkl Pernodia tai jotain muuta anisviinaa (ei ihan välttämätön, mutta antaa hyvän aromin)
500 g fenkolia viipaleina
150 g perunaa pienehköinä paloina
5 dl kanalientä
5 dl mantelimaitoa
1,5 rkl vehnäjauhoa
2 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
paahdettuja mantelilastuja

Paahda fenkolin- ja korianterinsiemeniä hetken aikaa kattilan pohjalla, lisää voi sekä oliiviöljy ja anna rasvan kuumentua. Lisää sipulikuutiot sekä purjoviipaleet ja kuullota ne pehmeiksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää Pernod ja sekoita hyvin, minkä jälkeen lisää kattilaan fenkoli, peruna sekä kanaliemi. Keitä aineksia kunnes fenkoli- sekä perunapalat ovat pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Sekoita keskenään mantelimaito sekä vehnäjauhot ja suurusta keitto kaatamalla seosta kapeana nauhana kiehuvan keiton joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Keitä fenkolikeittoa tämän jälkeen vielä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsyneet, sekoittele välillä. Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla. Ripottele keittoon lautasella vielä paahdettuja mantelilastuja sekä fenkolin varren vihreitä töyhtöjä.



Ei kommentteja: