sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Sveitsinleike ja perunarösti




Jossain mainostettiin Hawaijinleikettä… Olisikohan ollut ABC tai joku muu tienvarsiruokala… Siitä juolahti mieleen, mikähän mahtaakaan olla se leike, jonka päällä on persikkaa. Tämä piti ihan tarkistaa Possupediasta – Floridanleikehän se oli, niinpä niin, mistä tulin ajatelleeksi ettei meillä ole moneen vuoteen paistettu Sveitsinleikettä ja siinäpä sitten olikin päivän menu. Yritettiin sopia kumpikin samaan keittiöön puuhailemaan, minä sotkemaan työpöytää leivityksen jauhoilla ja pankolla, M ihmettelemään perunaröstin oikeaoppista valmistustapaa.

Sveitsinleike on keskeltä taitettu possun lehtipihvi, jonka välissä on savukinkkua ja emmentaljuustoa ja joka on vielä leivitetty ennen paistamista. Siis kaksinkertaisella leivityksellä: ensin jauhot, sitten kananmuna ja viimeksi panko tai tavalliset korppujauhot. Siten leivityksestä tulee hyvä, rapea ja muutenkin parempi. Jos joku pelkää kaloreita tai ei jostain muusta syystä pidä leivityksestä, kaksinkertainen on helpompi rapsuttaa pihvistä pois kuin yksinkertainen leivitys. Savukinkusta sen verran, että jos savun maku on kovin mieto, se vähäkin häviää leikkeen sisään, joten kannattaa valita jokin vähän savuisempi tuote. Miten sveitsiläinen tämä leike loppujen lopuksi on, siitä minulla ei ole aavistustakaan. Onko nimi tullut vain siitä, että possunfileen väliin on viipaloitu emmentalia vai onko leikkeen idea lähtöisin Sveitsistä? Tai onko sillä lopulta mitään väliäkään, jos ruoka on hyvää?



Sveitsinleike

2 reilun kokoista possun ulkofileepihviä
2 siivua savukinkkua
2-4 viipaletta mustaleimaemmentalia
suolaa
mustapippuria
2 dl vehnäjauhoa
2 munaa
2 dl (panko-)korppujauhoja
paistamiseen 50/50 voita ja oliiviöljyä

Nuiji ulkofileepihvit mahdollisimman suuriksi ja ohuiksi ja mausta kevyesti suolalla sekä mustapippurilla. Laita kummankin fileen toiselle puolikkaalle ensin siivu savukinkkua ja sen päälle sopivan paksulti emmentalia ja lopuksi käännä fileen toinen puoli päälle.

Kaada yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, riko ja vatkaa kevyesti kananmunat toiselle ja laita kolmannelle (panko)korppujauho. Mausta korppujauho suolalla ja pippurilla. Upota täytetyt fileet kokonaan ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoon. Paista pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi.



Sveitsin keittiön herkkuihin kuuluu perunarösti. Raastettu peruna, suola, sipuli ja pippuri sekoitetaan keskenään, muotoillaan kakuksi ja paistetaan pannulla. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta reseptissä olikin yllättävän monta kysymysmerkkiä.




Pitäisikö perunan olla raakana raastettua, kuten joissakin ohjeissa, vai keitettyä ja jäähdytettyä? Ilmeisesti alkuperäinen ja oikea rösti tehdään raakaa perunaa käyttäen. Sellaisen kypsentäminen on hitaampaa ja hankalampaa kuin esikeitetystä perunasta tehdyn. Pinta saattaa palaa ja kakku olla silti sisältä raaka. Kokeilin tällä kertaa käyttää kuorineen keitettyjä perunoita, joita en kypsentänyt kokonaan. Jäähdytin perunat ja raastoin ne kuorittuina ja jäähtyneinä.  Entä sitten sipuli – raakaa vai kuullotettua? Koska peruna oli esikeitettyä, kuullotin sipulin pannussa ja jäähdytin. Raaka sipuli ei olisi ehtinyt kypsyä röstiä paistettaessa. Suikaloin sipulin pystysuunnassa. Juustoa vai ei? Originaalissa ei sitä ole, mutta laitoin tällä kerralla joukkoon raastettua mustaleimaista emmentalia.  Musta- vai valkopippuria?  Käytin myllyssä rouhittua mustapippuria. Erilaisia reseptejä samasta ruokalajista löytyy. Tämä on minun tämänkertainen versioni.




Perunarösti

4                    kiinteää, kuorineen (ei ihan kypsäksi) keitettyä ja jäähdytettyä perunaa karkeina raastesuikaleina
1                    sipuli suikaloituna ja kuullotettuna
50 g               raastettua mustaleimaista emmentaljuustoa
                      suolaa
                      mustapippuria
                      öljyä paistamiseen

Sekoita aineet kulhossa ja muotoile niistä litteä kakku, joka sopii paistinpannullesi. Paista öljyssä kullanruskeaksi. Käännä lautasen avulla perunakakku ja paista toinenkin puoli.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pottua ja lihaa, niillä Käkikellomaa pysyy pystyssä :).
Leikkeet ovat aika suosittuja, kinkulla ja (yleisimmin Raclette-juustolla) täytetty vasikanleikehän on gordon bleu, mutta en tiedä, mikä possuversion "virallinen" nimi on.
Röstejä olen monta syönyt mutta en kahta samanlaista. Päähavainto tuntuu olevan se, että mitä korkeammalla sitä syö, sitä enemmän Röstissä on juustoa ja Speckiä. Yhdessä rinneravintolassa sain eteeni valtavan uunitetun kulhollisen pottua, kinkkua, sipulia ja juustoa, kykenin syömään ehkä kolmanneksen. Kuten kirjoititkin, potut esikeitetään ja jäähdytetään usein, sekaan laitetaan paikasta riippuen sipulia, Speckiä, juustoa,... Hienommissa paikoissa voi saada raa'asta potusta tehtyjä Röstejä, jotka ovat yleensä ohuita.
Swissmilk:n sivuilta löytyy hyviä videoita perinne-eväistä.

Jonna kirjoitti...

Juuri muutama viikko sitten pohdimme täydellisen röstin olemusta. Sitä on alettava treenaamaan. Aloitan tuosta keitetystä versiosta.

Kiitos Luimupupullekin tuosta linkistä. Video-oppiin se on mentävä.

M kirjoitti...

@ luimupupu
Rösti taitaa olla niin kuin italialaisten äitien pastakastike tai meillä isoäidin lihapullat. Yhtä monta reseptiä kun on tekijääkin. Kiitos hyvästä linkistä.

@ Jonna
Ainakin meillä tuli hyvä rösti. Tuplaespresso muistutti, että älä sitten peitä foliolla (kuten hän meni tekemään)tai rapea pinta pehmenee :-)

Ansku kirjoitti...

Mä oon tehnyt röstit raa'asta perunasta. Miedolla lämmöllä kannen alla kypsentänyt. Lisää lämpöä kypsän alle ja paistan rapeen pinnan vasta lopuksi.

Minä oon pitänyt röstipottua yhdenlaisena pyttipannuna. Sekaan voi heittää kaiken, mitä jääkaapista sattuu löytymään.

Joku pottulajike oli sellanen, jota ei raasteena saa pehmeäksi enää mitenkään. En muista, mikä lajike se oli. Jotenkin siihen liittyi joku kemiallinen reaktio, joka pitää ne ikuisesti kovina. Varmemmin onnistuu keitetyistä perunoista.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Sveitsinleike taitaa olla vain suomenkielinen "käännös" cordon bleusta ja possuakin tässä maassa saa huomattavasti helpommin kuin vasikkaa.

@ Ansku Gen
Mulla on varmaan ollut aina liian kuuma pannu ja liian paksu raakarösti, kun ne on jääneet sisältä raaoiksi ja kärvähtäneet päältä. Mutta M onnistui tosi hyvin tämän puoliksi keitetyn kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli röstin tekee raaasta niin kannattaa raastaa yleiskonne karkealla terällä suikaleet. Kunoolla suolaa ja antaa seisoa 20 minuuttia ja puristelee nesteet pois. Tämä on se tärkeä juttu.

Mausta halutulla tavalla.

Valurautapannulle öljyä ja hyvin ohuina paistelee rapeita kakkusia. Valuta. Grillillä tulee parempia kun rasva ei tartu niin pahasti.

tapa 2

lisää jauhoa, muna, sipulia juustoa ja miedolla lämmöllä paistinpannussa kannenalla.. kippaa kakku kannelle ja valuta toisinpäin pannuun ja paista toinen puoli.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos ohjeista, Anonyymi. Laitetaan muistiin kun seuraavan kerran paistetaan röstejä.