torstai 23. tammikuuta 2014

Talviklassikko: madekeitto




Made on todellinen must – sitä on saatava joka talvi sekä sen hyvän lihan että pienirakeisen ja erinomaisen makuisen mädin vuoksi. Perinteisiä maderuokia ovat keitto ja muhennos. Tänä talvena näytti jo siltä, että jäämme ilman herkkuamme olemattomien jäiden vuoksi. Rysän laskemiseen tarvitaan kantava jääpeite, joka Etelä-Suomesta puuttui ja puuttuu edelleen. Verkkojakaan ei oikein uskallettu laskea, koska peikkona oli se, että ne jäävät nostamatta, jos meri jäätyy pikaisesti. Onneksi Hietalahden kauppahallin Erikssonin kalaliikkeellä on verkot myös pohjoisessa, ja niinpä saimme heidän kauttaan kaksikiloisen tyttömateen, josta tein perinteisen madekeiton. Mäti nautitaan myöhemmin. Maksan käytin antamaan lisää makua keitolle. Mateen mädistä enemmän täällä viimetalvisessa päivityksessä ja erinomainen blinireseptimme löytyy sitten taas täältä.



Kermainen madekeitto

2 kg:n            made nyljettynä ja perattuna
1 l                  vettä
1                    sipuli lohkoina ja
1                    sipuli hienonnettuna
2                    laakerinlehteä
                      muutama tillinoksa ja
                      hienonnettua tilliä
n. 20              kokonaista maustepippuria
1 tl                 kokonaisia valkopippureita
1 ½ + 1 ½ tl  suolaa
muutama       kiinteä peruna lusikkapaloina
1 ½ dl            kermaa
                      mateen maksa suolan kera eri kattilassa keitettynä  (10 min) ja pilkottuna
nokare           voita
                     
Madeliemi
Fileoin nyljetyn mateen ja otin erilleen selkäfileet ja pyrstöfileet. Päästä, selkäruodosta ja vatsaliepeistä keitin madeliemen. Huuhtelin paloitellun mateen rangan ja vatsaliepeet ja laitoin kattilaan. Kylmää vettä litran verran päälle niin, että kalanpalat peittyivät. Kun vesi alkoi kiehua, kuorin päälle nousevaa vaahtoa pois. Sen jälkeen lisäsin lohkotun sipulin, laakerinlehdet, tillinoksat, pippurit sekä 1 ½ tl suolaa ja keitin lientä 20 minuuttia. Tämän jälkeen siivilöin hyvän ja sakean liemen talteen.

Keitto
Paloittelin mateen lihat ja tarkastin, että ruotoja ei ollut jäänyt niihin. Sirottelin niille 1 ½ tl suolaa ja rouhin vähän maustepippuria ja valkopippuria päälle. Laitoin siivilöityyn liemeen silputun sipulin ja kuoritut ja pienityt perunat. Keitin perunat liemessä lähes kypsiksi. Lisäsin kerman ja keitin hetkisen. 

Sitten lisäsin liemen joukkoon maustetut mateen palat, keitetyt mateenmaksan palat ja hienonnetun tillin . Sammutin kaasun ja annoin keiton hautua ja kalan kypsyä hautumalla reilun viitisen minuuttia. Lopuksi nokare voita keittoon ja talviklassikko on valmis nautittavaksi. Kaveriksi sille sopii erinomaisesti paahdettu ruisleipä.



8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mekin olemme kytänneet kauppareissuilla, joko lähimateita olisi tiskissä. Tähän asti on näkynyt vain turhan kauan kuivalla maalla olleita.
Mateen maksa on niitä harvoja juttuja, joita en ole oppinut tykkäämään vaikka muut sisäelimet ovat suurta herkkua.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kyllä mullakin taisi olla "jonkin verran" ikää ennen kuin mateen maksa alkoi maistua herkulta :)

Anonyymi kirjoitti...

Mutkun sitä ikääkin alkaa vähitellen olla ;). Pitää taas yrittää tänä talvena.

Sofia kirjoitti...

Mä en ole kovinkaan usein madetta syönyt. Enkä oikein taida muistaakaan miltä maistuu... Kiinteää varmaankin, kun keittoon soveltuu? Oletko tehnyt tätä keittoa joskus hauella, sopisiko niinkin?

sauvajyvänen kirjoitti...

Madekeitto on ihan parasta kalakeittoa. Minä keitän mateen aina nahkoineen, niin tulee minusta vielä maukkaampi keitto.

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Minun sivistyksessäni on mateenmentävä aukko. Joka talvi aina päätän, että tänä vuonna teen madekeittoa, mutta ikinä en ole vielä saanut aikaiseksi. Josko jo tänä vuonna? :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Nooh, ei kai ihan kaikkeen tarvitsekaan tottua tai kaikesta tykätä. Muistaakseni olen sulle joskus maininnut, että mulle uppoaa muut sisäelimet, mutta munuaiset on vieläkin nounou. Ehkä vielä joskus?

@ Sofia
Made on ihan upean makuinen kala, jota kannattaa maistaa. Haukisoppaa ei olla tehty, kun meillä hauki menee yleesnä myllyn kautta murekkeeksi.

@ sauvajyvänen
Joo, voihan sen keittää nahkoineenkin. Molempi parempi. Ilmeisesti ensin kuitenkin ensin kalttaat nahan, että kaikki se lima lähtee pois?

@ Heidi - Kärähtäneet
Kyllä sun tänä vuonna täytyy ehdottomasti tehdä madesoppaa! Mutta varoitan: kun tätä herkkua on tehnyt kerran, on pakko tehdä seuraavinakin vuosina...

sauvajyvänen kirjoitti...

En ole kaltannut nahkaa, olen vaan pyyhkinyt talouspaperilla limat päältä, jos sellaista on ollut (aina ei ole).