perjantai 31. tammikuuta 2014

Kaura-puolukkamuffinit, ihan vahingossa trendikkäistä aineksista




Anteeksi nyt kauheasti, kun epätrendikkääseen leivontakulhooni ihan vahingossa sattui liian trendikkäitä aineksia, kaurahiutaleita ja puolukoita. Heti leipomusteni jälkeen lehdissä parin päivän välein hehkutettiin ensin puolukan, sitten kauran erinomaisia terveysvaikutuksia.  Niin, eikä näissä muffineissa ole suolaakaan, joka tällä hetkellä näyttää olevan se kaikkein kauhein mörkö suomalaisten ravinnossa. Olisin siis tavoistani poiketen myös voinut otsikossa mainostaa näitä terveysmuffineiksi. Saahan guacamoleksikin nimittää hernesosetta, joka sisältää peräti 0,4% avokadoa, lihaa mainostetaan ”laktoosittomana vaihtoehtona” ikään kuin joku ei tietäisi (?), että liha ei todellakaan sisällä laktoosia ja erilaisia terveysuskomustuotteita saa muuten vaan hehkuttaa niin paljon kuin kehtaa. Ainakin nämä voisivat olla uuden ravintopyramidin huipun "sattumia".

Oli miten oli, näissä muffineissa kuitenkin terveellisyys ja hyvä maku kohtaavat, mikä sinänsä lienee hiukan harvinaisempaa (tai sitten vaan laitoin taikinaan riittävästi sokeria). Minun kokemukseni mukaan tuppaa nimittäin usein käymään niin, että ruoan maku ei välttämättä ainakaan parane kun siihen alkaa lisäillä erityisen terveelliseksi mainostettuja aineksia, varsinkin jostain Bingabongistaniasta tuotuja ”hyperterveellisiä superfoodravintolisiä”. Sellainen useimmiten paitsi maistuu *****lta, myös maksaa hitosti ja niitä eväitä sitten hampaat irvessä tekohymyä vääntäen nieleskellään ja kehutaan vuolaasti, miten ihan sielussa asti tuntuu kun kunto nousee ja terveys paranee... Joojoo, uskotaan, uskotaan. Minun arvoasteikossani ruoan maku menee kuitenkin kaiken muun edelle. Kukin tyylillään, minä tällä, joku muu jollain muulla.




Kaura-puolukkamuffinit ja vaahdotettu puolukkakinuski
(12 kpl)

100 g sulatettua voita
100 g jogurttia
2 munaa

1,5 dl fariinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa

200 g pakastepuolukoita tai veteen säilöttyjä puolukoita
3 rkl kidesokeria
1 rkl vehnäjauhoa

kuorrutus
100 g fariinisokeria
120 g kuohukermaa
50 g siivilän läpi paseerattua sokeroitua puolukkasosetta
+ 2 rkl kuohukermaa
muutamia kokonaisia puolukoita


Valmista ensin puolukkakinuskikuorrute, sillä sen täytyy jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen kuin sen voi vatkata. Laita kattilaan fariinisokeri, kerma ja paseerattu puolukkasose. Keittele seosta melko matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen noin kymmenen minuutin ajan. Kastike kuohahtaa välillä aika voimakkaasti, joten silloin kattila pitää ottaa hetkeksi kokonaan pois liedeltä. Kun kinuski on kuohahtanut kymmenkunta kertaa, se alkaa olla valmista. Kaada kinuski jäähtymään sopivaan astiaan, jossa sen voi vatkata. Kun muffinit ovat jäähtyneet ja kuorrutettavissa sekä kinuski on jähmettynyt ja jääkaappikylmää, sekoita kinuskiin vielä 2 rkl kuohukermaa ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi ja pursota muffineille.

Sekoita puoliksi sulaneiden puolukoiden joukkoon kidesokeri ja sen jälkeen 1 rkl vehnäjauhoa. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita keskenään voisula, jogurtti ja kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisiin hyvin hämmentäen. Sekoita taikinaan viimeksi puolukat. Nostele taikina muffinivuokiin, laita vuoat uuniin paistumaan ja laske uunin lämpötila samalla 200 asteeseen. Paista muffineja noin 15-20 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet muffinit ja ripottele kuorrutteen päälle vielä muutama puolukka.



6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nami.
Superfoodit ja muut hömpötykset pysykööt kaukana meidänkin keittiöstämme, samoin kaikki -ton, -ton-trendit ;).
Suolaa meillä käytetään vähän, minkä takia ravintoloiden eväät maistuvat monesti järjettömän suolaisilta, varsinkin leivät.

Katja kirjoitti...

Ihanan näköisiä muffineja.:) Minäkään en trendejä seuraa. Jos jotain trendikästä tulee tehtyä, tapahtuu se ihan vahingossa.;)

Hanna-Mari / Leipomo kirjoitti...

Hyvän näköisiä muffinseja, puolukka sopii hyvin leivontaan, oli trendikäs tai ei. Ei sen niin väliä, kunhan maistuu :)

Annaleena kirjoitti...

Nam. Herkullisia terveysmuffinsseja!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Kaikki -ton-ton on ehdottomasti nounou, ainakin ilman lääkärintodistusta :)

@ Katja
Nämäkin olivat ihan vahingossa trendikkäitä...

@ Hanna-Mari / Leipomo
Ja puolukka on kaiken lisäksi helppo säilöä, kun laittaa ne vaan upoksiin veteen, kansi kiinni ja purkki viileään.

@ Annaleena
Varsinaista terveysruokaa. Tällä menolla täytyy kohta alkaa suunnitella epätrendikkään terveysblogin aloittamista. Tai jospa ei sitten kuitenkaan ;)

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Tulipa oltua trendikäs täälläkin kun aamupalassa oli sekä puolukkaa että kaurahiutaleita. Hyi minua! ;)

Ihanan näköisiä muffineja :)