maanantai 6. tammikuuta 2014

Hernepyree on makea kontrasti kampasimpukoille




Kokkasimme joulun välipäivinä päivällisvieraille alkuruoaksi kampasimpukoita herne- ja fenkolipyreen kanssa. Koskapa siinä tarjoilukiireessä ja muussa hössäkässä unohtui tämän ruoan kuvaaminen, saimme hyvän tekosyyn tehdä saman annoksen uudelleen vain meille kahdelle. Aijaijai, oli se vaan niin kauheaa kun joutui ihan vähän ajan sisään jo toistamiseen syömään samaa ruokaa. Uskottehan?...



Hernepyree

2 pss              pakasteherneitä (400 g)
2                    kevätsipulia
2 dl                maitoa
1 tl                 suolaa
nokare           voita

Pilko kevätsipulit ja kuullota hetki voissa. Lisää herneet, maito ja suola ja keitä 8 – 10 minuuttia. Siivilöi liemi talteen. Soseuta herneet ja lisää tarvittaessa lientä, jotta soseesta tulee sopivan paksua. Jotta vihreä väri säilyisi kauniina, tulee sose jäähdyttää nopeasti. Isompaan kulhoon vettä ja jääpaloja ja sosekulho siihen. Jos ei ole jäitä, niin kulho pakastimeen, jos siellä on tilaa. Tai ulos hankeen, jos sellaista on. Tai jääkaappiin, jos ei muuta keinoa ole.
                                                             
Fenkolipyree

400 g             fenkolia
100 g             purjoa
2                    valkosipulin kynttä
1                    tähtianis
2 dl                maitoa
1 dl                kermaa
1                    äyriäisliemikuutio (tällainen, mutta kalaliemikin käy)
1 rkl               voita

Paloittele fenkoli ja purjo pieneksi ja kuullota kattilassa voin kera – älä ruskista. Lisää kattilaan maito, viipaloidut valkosipulin kynnet ja tähtianis. Anna porista kymmenisen minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja poista tähtianis. Soseuta kiinteä aines monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Lisää lientä tarvittaessa sen verran, että soseesta tulee sopivan paksuista. Liemikuutio maustoi soseen sopivasti, joten en lisännyt mitään mausteita. Kotioloissa toimii vähän paksumpi ja rustiikkisempi pyree (hernepyree tai fenkolipyree), mutta jos haluat oikein hienon pyreen, paseeraa sose siivilän läpi jolloin karkeampi aines jää siivilään.

Hunaja-balsamicosiirappi

1 dl                balsamiviinietikkaa
1 rkl               juoksevaa hunajaa
1 rkl               voita

Sekoita ainekset keskenään ja keitä seosta kokoon kunnes jäljellä on enää vain vajaa puolet. Jäähdytä siirappi ennen käyttöä.

Lisäksi tarvitset:

Vasta paistettuja kampasimpukoita
Pannulla paistettua ilmakuivattua kinkkua
Herneenversoja
Pari vihreää fenkolintöyhtöä

Asettele ainekset lautasille ja nauti hyvän valkoviinin kera.


Äsh! Eihän se yksi kampasimpukka riitä mihinkään! Niitä tarvitaan vähintään kolme, ja viisikin mahtuisi ihan hyvin tällaiselle isommalle lautaselle.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mulla ei ole soseen väri kyllä muuttunut, vaikken ole hoksannut viilentää nopeasti. Olen vaan varonut sitä, etten keitä herneitä liikaa, jolloin ne jo saisivat maastovärin.

Ihana alkuruoka, etenkin tuolleen kuoresta tarjottuna :)

Anonyymi kirjoitti...

Mmmmh, kuola valuu. Jännä tuo maidossa keittäminen.

ulla kirjoitti...

Nam! Löysittekö ihan tuoreita kampasimpukoita kun oli kuori ja kaikki?

Minun on usein vaikea saada kampasimpukan pintaan tuo ihana paistoväri, mistä mahtaa johtua?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka

Herne on aika herkkä kaveri ja saakin olla tosi varovainen niitä keittäessä, ettei soseesta tule sitä maastoväristä. Mutta kyllä tuo nopea jäähdyttäminen oikeasti auttaa niin herneille kuin parsakaalille ym vihreille kasviksille värin säilyttämiseen :)

@ luimupupu

Maidon kanssa ei tule ihan niin terävää makua kuin vedellä.

@ ulla

Kampasimpukoiden kuoret on tuotu ulkomailta matkamuistona. Olen yrittänyt saada niitä Suomesta, mutta kaikki myyvät eioota ja sekin yksi, joka lupasi niitä "joskus ensi kuussa", ei sitten lopulta koskaan niitä toimittanut...

Kampasimpukat pitää kuivata hyvin ennen paistamista. Varsinkin pakastetut simpukat suorastaan uivat nesteessä sulattamisen jälkeen. Sitten ne pitää paistaa melko kuumalla pannulla ja tosi vähällä rasvalla. Sillä tavalla pinnan saa ruskistumaan nätisti.