Onhan
jokainen jo ehtinyt tehdä kellariinsa uuniomenahilloa? Jos ei vielä ole tehnyt,
hillon ohje löytyy täältä. Uuniomenahillo taitaa alkujaan olla jokin Marttaliiton
perinneresepti vuosikymmenten takaa? Resepti, joka ”keksitään” joka vuosi aina
uudelleen ja uudelleen.
Omena
ja puolukka ovat syksyn parhaita jälkiruokamakuja ja nyt kun useammassakin blogissa
on tehty jo kattiloittain uuniomenahilloa, sitä pitää käyttää muuhunkin kuin
puuron tai jugurtin maustamiseen. Teimme tästä omena-vuohenjuustojäätelöstä muutama vuosi sitten useita versioita ennen
kuin makuaineille löytyi oikea seossuhde. Ensin jäätelö maistui pelkältä
vuohenjuustolta, sitten pelkältä uuniomenahillolta, sitten ei oikein miltään ja
lopulta siltä kuin pitikin. Omena-kauramurut antavat rakennetta ja kirpeä
puolukkakastike viimeistelee kokonaisuuden. Pieni nokare kermavaahtoakaan ei
ole pahaksi ja kun kaiken päälle ripottelee vielä muutaman mehustetun puolukan,
annos on täydellinen. Reseptistä tulee jälkiruokaa neljälle kahdelle ;)
Omena-vuohenjuustojäätelöä,
omena-kauramurua ja puolukkakastiketta
puolukkakastike
2
dl puolukoita
3
rkl sokeria
1,5
rkl hyvää portviiniä
omena-kauramurut
1
granny smith omena pieninä kuutioina
20
g voita
50
g kaurahiutaleita
50
g sokeria
jäätelö
1
dl täysmaitoa
50
g sokeria
100
g uuniomenahilloa (tai muuta tummaa ja makeaa omenasosetta)
40
g ricottajuustoa
30
g vuohenjuustoa muruina
1
keltuainen
1
dl kuohukermaa
Survo
puolukat ja keittele aineksia kasarissa miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
Lisää hiukan vettä jos seos tuntuu kuivuvan liikaa. Painele sose lopuksi
siivilän läpi, jotta kastikkeesta tulee täysin sileä.
Paista
omenakuutioita voissa kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet
ja jatka paistamista koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu kullankeltaiseksi
ja murumaiseksi. Jäähdytä.
Leikkaa
vuohenjuustosta valkohomeinen kuori ja käytä jäätelöön vain keskiosa. Sekoita
keskenään maito, sokeri, uuniomenahillo sekä juustot ja lämmitä sekoittaen
kunnes kaikki ainekset ovat liuenneet tasaiseksi. Vatkaa keltuainen vaahdoksi
ja lisää lämmin maitoseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos
takaisin kattilaan ja laita kattila liedelle lämpiämään. Vatkaa kunnes seos
vähän sakenee, mutta ei muutu munakokkeliksi. Jäähdytä massaa koko ajan
sekoittaen. Sen pitäisi jäähtyä mahdollisimman nopeasti lähelle
jääkaappilämpötilaa. Lisää pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kuohukerma. Sekoita
hyvin, kaada jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä 30-35 minuuttia. Tällä
jäätelöllä on paras maku ja koostumus suoraan jäätelökoneesta tarjoiltuna.
6 kommenttia:
Mielenkiintoinen yhdistelmä, mutta epäilemättä ihan toimiva. Vuohenjuusto on hyvää omenan/päärynän ja erilaisten hillojen kanssa.:)
Myönnän, että tämä on omituinen yhdistelmä, mutta toimii tosi hyvin :) Vuohenjuusto maistuu sen verran että sen juuri tunnistaa taustalta.
Siis TÄMÄN takia meidän pitää hankkia se jäätelökonetoiminto tuohon yleiskoneeseen. Toimii varmasti vähintään yhtä hyvin kuin se sinihomejuusto siellä mustikkajuustokakussa.
Tätä saattaa vielä olla pakkasessa pikkuisen purkinpohjalla. Jemmaan sulle sunnuntaiksi maistiaiset, niin saat testata ihan livenä :)
Vau, kiehtova yhdistelmä. :)
Vuohenjuustoa kai kukaan harvemmin edes yrittää sekoittaa makeaan jäätelöön, mutta kun kokeilee kaikenlaisia outoja yhdistelmiä, joku joskus sattuu toimimaan. Puolukkakastike on tässä ihan must :)
Lähetä kommentti