maanantai 23. syyskuuta 2013

Sahramilla aateloitu lohi-äyriäiskeitto



Tämä on sunnuntaikeitto, jossa välimerelliset maut kurkkaavat sahramin kauniin keltaiseksi värjäämästä kattilasta. Tulipas runollista mutta tuli myös tosi hyvääkin.


Sahramilla aateloitu lohi-äyriäiskeitto

0,5 kg            lohta ruodottomana ja nahattomana
1 prk              sinisimpukoita
                      tai
      500 g             sinisimpukoita kuorineen keitettynä
350 g             kokonaisia katkarapuja
                      tai
      100 g             valmiiksi kuorittuja katkarapuja
1                    fenkoli          
1                    purjo
1                    sipuli
2                    valkosipulinkynttä
70 g               tomaattipyreetä (= yksi pikkutölkki tai puoli tuubia)
2,5 dl             kuivaa valkoviiniä
3 dl                kalalientä
100 g             creme fraichea
2 dl                kermaa
2 oksaa          timjamia
0,5 g              sahramia (= yksi pikkupussi)
                      suolaa
                      cayennepippuria
                      valkopippuria myllystä
                      oliiviöljyä
                      (basilikaa koristeeksi)

Poista lohesta nahka sekä ruodot ja paloittele lohi. Mausta kuutiot suolalla, valkopippurilla sekä halutessasi cayennella ja laita jääkaappiin odottamaan. Jos käytät liemikuutioita, varo liallista suolausta. Kuori katkaravut ja ota simpukat kuorestaan. Puolesta kilosta kuorellisia simpukoita tulee noin 100 g alastomia simpukoita. Tölkeissä on nettopaino 170 g. Katkaravuissa 350 g kokonaisia kuorineen antaa 110 g kuorettomia. Minusta vaan kuorellisissa kokonaisissa on enemmän makua ja siksi näen mielelläni kuorimisen ”vaivan”. Voit säästää vähän kumpiakin kokonaisina koristeeksi.

Suikaloi purjo ja fenkoli. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota kattilassa öljyssä sipuli ja kasvikset. Lisää joukkoon valkosipuli ja tomaattipyree sekä sahrami ja timjami. Kaada valkoviini ja kalaliemi kattilaan. Anna kiehua 15 minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. Laita kuutioitu lohi sekä äyriäiset kattilaan ja anna hautua kypsäksi. Älä keitä enää, etteivät äyriäiset kuivu ja sitkisty. Sekoita samalla joukkoon creme fraiche. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


Ei kommentteja: