Tämä on sunnuntaikeitto, jossa välimerelliset maut kurkkaavat sahramin kauniin keltaiseksi värjäämästä kattilasta. Tulipas runollista mutta tuli myös tosi hyvääkin.
Sahramilla aateloitu lohi-äyriäiskeitto
0,5 kg lohta ruodottomana ja
nahattomana
1
prk sinisimpukoita
tai
500
g sinisimpukoita kuorineen
keitettynä
350
g kokonaisia katkarapuja
tai
100
g valmiiksi kuorittuja
katkarapuja
1 fenkoli
1
purjo
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
70
g tomaattipyreetä (= yksi pikkutölkki
tai puoli tuubia)
2,5
dl kuivaa valkoviiniä
3
dl kalalientä
100
g creme fraichea
2
dl kermaa
2
oksaa timjamia
0,5
g sahramia (= yksi
pikkupussi)
suolaa
cayennepippuria
valkopippuria myllystä
oliiviöljyä
(basilikaa koristeeksi)
Poista
lohesta nahka sekä ruodot ja paloittele lohi. Mausta kuutiot suolalla, valkopippurilla
sekä halutessasi cayennella ja laita jääkaappiin odottamaan. Jos käytät
liemikuutioita, varo liallista suolausta. Kuori katkaravut ja ota simpukat
kuorestaan. Puolesta kilosta kuorellisia simpukoita tulee noin 100 g alastomia
simpukoita. Tölkeissä on nettopaino 170 g. Katkaravuissa 350 g kokonaisia
kuorineen antaa 110 g kuorettomia. Minusta vaan kuorellisissa kokonaisissa on
enemmän makua ja siksi näen mielelläni kuorimisen ”vaivan”. Voit säästää vähän
kumpiakin kokonaisina koristeeksi.
Suikaloi
purjo ja fenkoli. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota kattilassa
öljyssä sipuli ja kasvikset. Lisää joukkoon valkosipuli ja tomaattipyree sekä
sahrami ja timjami. Kaada valkoviini ja kalaliemi kattilaan. Anna kiehua 15
minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. Laita kuutioitu
lohi sekä äyriäiset kattilaan ja anna hautua kypsäksi. Älä keitä enää, etteivät
äyriäiset kuivu ja sitkisty. Sekoita samalla joukkoon creme fraiche. Tarkista
maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti