maanantai 26. elokuuta 2013

SÄILÖNNÄN ABC osa 5: Maustekurkkuja talveksiHillojen ja mehujen lisäksi meillä säilötään talven varalle kurkkuja. Muuhun säilöntään ei valitettavasti ole riittävästi viileätilaa. Hölskykurkut on nopeasti tehty ja niitä voi valmistaa jääkaappiin pitkin vuotta. Ne vaan eivät säily kovin pitkään, eikä ole tarkoituskaan. Hölskykurkut ovat parhaimmillaan vain muutamia päiviä, korkeintaan viikon valmistamisen jälkeen. 

Helpoin tapa säilöä avomaankurkkuja on hankkia pussi Hilloxia, joka tuote on ollut markkinoilla jo 1950-luvulta lähtien. Siinä on mausteiden, etikan, suolan ja sokerin suhteet hyvin kohdallaan. Jos ei jostain syystä voi tai halua käyttää Hilloxia, samat ainekset saa sekoitettua itsekin. Halutessaan voi lisätä omatekoisen liemen joukkoon myös säilöntäaineen (jota on jokaisessa teollisesti valmistetussa kurkkusäilykkeessä) tai sitten ei. Minun mielestäni natriumbentsoaatti on pienempi mörkö kuin säilykkeitä pilaavat mikrobit, joten meillä käytetään Hilloxia kurkkuihin ihan sellaisenaan kuin pussin kyljessä käyttöohjeessa lukee. Jos jostain syystä kaikkia kurkkuja ei ole tullut syödyksi vuoden aikana, Hilloxilla säilötyt kestävät viileässä ainakin vielä toisenkin vuoden (m.o.t.).

M kävi ihan omakätisesti poimimassa kurkut (torikauppiaan laarista) jotta sai varmasti tasalaatuisia ja tasakokoisia kurkkuja. Pieniä, suoria, tasapaksuja. Meilläkö ollaan muka tarkkoja? Ei… kai… tai jos ihan vähäsen.

Ohjeessa olevan pussin Hillox kurkkusäilytettä voi korvata sekoittamalla keskenään:

155 g karkeaa merisuolaa
20 g sinapinsiemeniä
10 g maustepippureita
3 g valkosipulijauhetta
12 kpl säilöntäainetabletteja


Säilykekurkkuja talveksi

4 kg avomaankurkkuja
7 dl väkiviinaetikkaa
500 g sokeria
2,5 l kiehuvaa vettä
1 pussi Hilloxia
kruunutilliä
piparjuurta
mustaherukanlehtiä

Huuhdo kurkut, tillit ja mustaherukanlehdet. Kuori ja leikkaa piparjuuret ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kurkut tasakokoisiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Lisää sokeri ja etikka kiehuvaan veteen, sekoita ja laske kurkut pienissä erissä hetkeksi kuumaan liemeen. Lado tölkkeihin tilli, mustaherukanlehdet, kurkut ja piparjuuri ja laita päällimmäiseksi yksi renkaaksi kierretty pitkä tillinvarsi pitämään kurkut säilöntäliemen pinnan alla. Lisää kiehuvaan sokeri-etikkaliemeen Hillox kurkkusäilöte (tai vastaava määrä samoja aineksia) ja sekoita hyvin. Täytä tölkit kuumalla liemellä siten, että kurkut varmasti peittyvät kokonaan. Sulje tölkit tiiviisti, säilytä viileässä ja anna maustua ainakin pari viikkoa ennen käyttöä. Oikeastaan vasta parin kuukauden kuluttua kurkut alkavat olla oikeanlaisia maustekurkkuja.

Säilönnän ABC osa 1 löytyy täältä4 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

4 kg kurkkuja talveksi.. Vau! Mun jääkaappiin mahtuu yks pieni kurkkupurkki kerrallaan..

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei meidänkään jääkaappi ihan niiiiiin tilava ole, mutta kaikille säilykkeille, hilloille ja mehuille löytyy aina uusi koti perheen "nuorison" jääkaapeista. Sitten keväämmällä niitä pulloja ja purkkeja alkaa palautua tyhjinä takaisin :)

Katja kirjoitti...

Avomaankurkkuja pitää aina talveksi säilöä. Onneksi on maakellari. Sinne mahtuu purkki poikineen.:) Minäkin useimmiten käytän noita valmiita kurkkusäilötteitä. Ovat käteviä ja maut tosiaan kohdallaan. Välillä tulee johonkin purkkiin tehtyä sitten ihan omatkin sekoitukset, että saa hieman erilaista.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Totta. Miksi tehdä kaikki itse, jos joku muu on jo tehnyt loistavan maustesekoituksen :)
Nyt on niin paljon kurkkuja, ettei muuta tarvitse. Ensi vuonna pitää kokeilla tuota Chez Jasun äidin kurkkupikkelssiä.