maanantai 19. elokuuta 2013

Makoisaa marmeladia omituisista aineksistaViikon hedelmä 34/52:  kumkvatti

Kumkvatti on appelsiinin sukuinen, ovaalinmuotoinen pieni hedelmä, joka on mahdollista syödä kokonaan vaikka ihan sellaisenaan. Pienessä, vain noin 10 grammaa painavassa hedelmässä on uskomattoman paljon makua. Se on samanaikaisesti makea sekä kitkerä. Kumkvatti sopii hyvin niin hilloksi kuin jälkiruokien koristeeksi ja esimerkiksi teen joukossa se on aivan loistava mauste iänikuisen sitruunan sijaan.


Jääkaapin hyllyllä nökötti pussi kumkvatteja ja vähän isompi pussillinen aprikooseja, joista olin aikonut valmistaa marmeladia. Kun kuitenkin parissa blogissa oli hillon valmistukseen käytetty kesäkurpitsaa, oli ihan pakko käydä kaupassa ja kokeilla, antaisiko kesäkurpitsa tällaiseen hilloon jotain lisäarvoa. Kesäkurpitsa maksoi S-marketissa 98 senttiä/kilo, millä hinnalla en voisi kuvitellakaan alkaa viljellä näitä itse. Kaikki kunnia kuitenkin niille, joiden piha kukoistaa jos jonkinlaista marjaa, hedelmää ja kasvista. Ja vaikka pidän paljon kesäkurpitsasta, en ikipäivänä olisi kuvitellut sanovani, että se on hyvää myös jonkinlaisena hillona, mutta kyllä se vain on. Ainakin näihin makuihin kesäkurpitsa antoi selittämättömän hyvän lisän. Vanha marmeladiresepti saa siirtyä historiaan ja tätä laitan varmasti myös ensi vuonna. Tosin M kommentoi, että hillossa on selvä sivumaku, joka ei siihen kuulu, mutta eiköhän hänkin siihen totu ;-) Loppujen lopuksi marmeladin päällimmäinen maku on kumkvatti, kuten pitääkin.


Samalla kokeiluun pääsi heräteostoksena hankkimani Dr Oetkerin vaniljamylly, joka osoittautui niinikään loistavaksi hankinnaksi. Helppo käyttää eikä mitään mene hukkaan.Tosihyvä paahtoleipämarmeladi

1 kg kuorittua kesäkurpitsaa
500 g aprikooseja
3 limettiä
1 dl vettä
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
250 g kumkvatteja
1300 g sokeria

Pilko kesäkurpitsat pieniksi paloiksi. Poista aprikooseista kivet ja leikkaa hedelmät neljään osaan. Raasta limeteistä kuori ja purista mehu. Laita nämä isoon kattilaan veden ja vaniljan kanssa, keitä kunnes pehmenevät ja soseuta sauvasekoittimella. Pese kumkvatit, halkaise ne pitkittäin ja leikkaa parin millin siivuiksi. Poista samalla kaikki siemenet. Lisää kumkvatit ja sokeri soseen joukkoon, sekoita hyvin ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 1 – 1,5 tuntia kunnes se sakenee marmeladiksi. Tölkitä heti kuumana.


Ei kommentteja: