perjantai 30. elokuuta 2013

Sorsaterriiniä ja siihen sopivia lisukkeita



Niissä kahdessa sorsassa oli vielä paljon lihaa, vaikka rintapalat käytettiinkin sorsaruukkuun taikinakuoren alle. Kaikki pitää ottaa talteen sorsasta ja hyödyntää uudeksi ateriaksi. Irrotettaessa kypsiä lihoja rangasta osa sorsanlihasta muhjaantui kovin pieneksi silpuksi, joten tuntui luonnolliselta jauhaa kaikki ja kirjoittaa resepti sorsaterriinille. Sorsan kanssa lautaselle appelsiini-fenkolisalaattia ja annoksen ainoana lämpimänä elementtinä palsternakka-herkkutattipaistosta. Terriinistä riittää 4-6 ruokailijalle, muut reseptit on mitoitettu kahdelle. Sorsaterriini maistuu hyvältä myös leikkeleenä voileivän päällä.


Sorsaterriini

1 rkl voita
3 timjaminoksaa
puolikas sipuli pieninä kuutioina
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
150 g broilerinmaksaa
4 cl konjakkia
80 g rasvaista siansivua
100 g silavaa
n. 200 g kypsää sorsanlihaa (kahdesta sorsasta riivitty liha ilman rintalihoja)
250 g possujauhelihaa
2 tl karkeaa suolaa
2 timjaminoksaa
2 rosmariininoksaa
12 mustapippuria
6 katajanmarjaa
aurinkokuivattuja tomaatteja


Sulata paistinpannulla voi, lisää timjaminoksat, sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää broilerinmaksat ja paista ne täysin kypsiksi. Lisää konjakki, liekitä maksat ja laita jäähtymään.

Leikkaa siansivu ja silava pieniksi paloiksi ja hienonna ne monitoimikoneessa. Lisää sorsanlihat sekä possujauheliha ja jatka hienontamista. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtynyt broilerinmaksaseos ja hienonna kunnes massa on tasaista. Laita mortteliin suola, timjami, rosmariini, mustapippurit ja katajanmarjat ja hierrä kunnes mausteseos on täysin tasaista. Lisää mausteseos terriinimassan joukkoon hyvin sekoittaen.

Voitele terriinivuoka tai pitkä leipävuoka voilla. Lusikoi puolet terriinimassasta vuoan pohjalle, lisää keskelle ohut kerros aurinkokuivattuja tomaatteja, sitten loppu terriinimassa ja lopuksi tasoita pinta. Kypsennä uunissa 175 asteessa vesihauteessa 50-60 minuuttia.

Anna terriiniin jäähtyä 15-20 minuuttia ja laita sitten päälle paino (toinen terriinivuoka joka on täytetty jollain painavalla). Kun terriini on jäähtynyt, siirrä se jääkaappiin seuraavaan päivään. Painon alla viileässä terriini kiinteytyy ja maut tasaantuvat.

Jos terriini ei tahdo tulla vuoasta ulos, laita vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja yritä uudelleen. Leikkaa terriini viipaleiksi terävällä veitsellä ja tarjoile kylmänä.


Appelsiini-fenkolisalaatti

1 appelsiini
1 pieni fenkoli
100 g herneitä
kourallinen lehtipersiljaa
tilkka oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa lehtipersilja silpuksi. Raasta appelsiinin kuoresta vajaa teelusikallinen kuoriraastetta ja leikkaa sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Pilko lohkot edelleen 2-3 osaan. Sekoita kulhossa fenkoliviipaleet, herneet, appelsiini ja lehtipersilja.  Lisää hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna salaatin maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Palsternakka-herkkutattipaistos

200 g palsternakka
200 g esikäsiteltyjä herkkutatteja paloina
0,5 dl kermaa
2 murskattua katajanmarjaa
1 pieni rosmariininoksa
suolaa
mustapippuria

Kuori palsternakka ja leikkaa se kuutioiksi. Kypsennä keittämällä ne miedosti suolatussa vedessä, minkä jälkeen valuta palsternakkakuutiot siivilässä. Laita herkkutattipalat kattilaan ja kääntele niitä hetken aikaa kunnes ne hiukan lämpiävät. Lisää kypsät palsternakkakuutiot, katajanmarjat sekä rosmariini ja hämmentele seosta miedolla lämmöllä minuutin tai pari. Lisää kerma, sekoita ja kun kerma on hiukan saostunut, mausta paistos suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile lämpimänä.


2 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Loistava idea yhdistää palsternakka ja tatti. Pitääkin kokeilla joku kerta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Palsternakan maku sopii melkein minkä tahansa kanssa - toisin kuin vaikkapa trendikkään maa-artisokan,jolle ei tunnu löytyvän täydellistä makuparia oikein mistään :)