torstai 15. elokuuta 2013

Espresso-britakakku mustaherukkatäytteellä



Viikon hedelmä 33/52 :  mustaherukka



Mustaherukka eli musta viinimarja tunnetaan varmaan parhaiten mehusta, jota tarjoillaan usein flunssapotilaille runsaan C-vitamiinipitoisuutensa takia. Mustaherukka sisältää C-vitamiinin lisäksi myös runsaasti E-vitamiinia, K-vitamiinia sekä kuitua ja tärkeitä kivennäisaineita.  Mustaherukkahyytelö sopii erinomaisesti erilaisten linturuokien lisäkkeeksi. Olen käyttänyt mustaherukkaa myös suklaatryffelien valmistuksessa.


Kaikki eri väriset herukat sekä karviaiset ovat läheistä sukua toisilleen. Viherherukassa on jopa melko lailla samanlainen maku kuin vihreässä karviaisessa.

Alkujaan ajattelin leipoa erään porukkatapaamisen jälkiruoaksi muutaman isomman puoleisen espressopalvovan, mutta ilmankosteus on tähän vuodenaikaan niin korkea, että matkalla Helsingistä Joensuuhun kaikki pavlovat olisivat saattaneet muuttua tahmeaksi mössöksi. Siispä vaihdon reseptin britakakkuun. Edelleen marenkia, mutta hiukan helpommin säilyvässä muodossa. Tai kyllähän senkin marenkipinta vähän kärsii kuljetuksesta ja reilun vuorokauden odottelusta ennen tarjoilua, mutta ei ihan yhtä pahasti kuin pavlova.



Britakakku muuntautuu moneksi sen mukaan, mistä leipoja pitää. Alkuperäinen britakakku lienee se, jonka täytteenä ja koristeena on kermavaahtoa ja mansikoita? Sen lisäksi, että kakkuun voi käyttää erilaisia marjoja, myös taikinaa ja marenkia voi maustaa eri tavoin. Kahvin, mustaherukan ja paahdetun mantelin yhdistelmä toimii loistavasti monenlaisessa jälkiruoassa, myös britakakussa.  Meitä oli viikonloppuna ruokapöydän ääressä yli 20 henkilöä ja varmaankin kolminkertainen annos jälkiruokakakkua olisi riittänyt, mutta tein varmuuden vuoksi nelinkertaisen määrän – ja kaikki meni …


Espresso-britakakku mustaherukkatäytteellä

*pohja
150 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl Nescafe espressojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

*marenki
4 valkuaista
0,25 tl valkoviinietikkaa
2 dl erikoishienoa kidesokeria
1 tl perunajauhoa
1 rkl Nescafe espressojauhetta

*täytteeksi ja päälle
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
tuoreita mustaherukoita
mantelilastuja
                            
Erottele ensimmäiseksi kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jos valkuaisessa on pisarakin keltuaista, se ei vatkaannu vaahdoksi. Valuta siis valkuaiset yksi kerrallaan ensin juomalasiin tms ja vasta siitä isompaan kulhoon ettei koko määrä mene pilalle jos jokin keltuainen rikkoutuu ja sitä joutuu valkuaisen sekaan. Sekoita keskenään jauhot, pikakahvijauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

Vatkaa keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.


Pese ja kuivaa teräsvatkain huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa. Kaada valkuaiset kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräskulhoon. lisää valkoviinietikka ja ala vatkata. Sekoita keskenään sokeri, perunajauho ja pikakahvijauhe. Lisää sokeriseos vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle ja ripottele marengin päälle hiukan mantelilastuja. Paista kakkupohja 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se 2-4 tasakokoiseksi palaksi.


Täytä kakku kermavaahdolla sekä mustaherukoilla ja päällystä kermavaahdolla sekä tuoreilla mustaherukoilla juuri ennen tarjoilua ettei marenki ehdi pehmetä. Viimeistele kourallisella mantelilastuja.

Britakakkupohja kärsii ilmankosteudesta ja pitkästä odottelusta, mutta ei hätää...
...herukoiden kaveriksi voi täytteeksi lisätä rapeaksi kuivattuja kakkumuruja parantamaan purutuntumaa.

Uunissa rapsakaksi kuivattuja kakkumuruja.

Britakakkupohjien leivonta torstai-iltana, ilmankosteus huipussaan ja kakun täyttö sekä tarjoilu vasta lauantaina - mahdoton yhtälö?... Jotta tässä britakakussa olisi ollut jäljellä edes vähän rapeutta, tein reunoista ”keksimuruja”, joita käytin lisätäytteeksi kakkuun. Leikkasin ensin uunipellillä olleet kakkupohjat kuljetuslaatikkoon sopiviksi paloiksi ja pilkoin kaikki reunat parin sentin palasiksi. Sitten kuivasin reunapalaset uunissa kiertoilmassa 50 asteessa yli yön, jolloin ne rapsakoituivat. Kuivuneet kakunmurut käärin talouspaperissa ilmatiiviiseen rasiaan, jonka avasin vasta kun aloin täyttää kakkua. Ripottelin rapeita kakunmuruja mustaherukoiden kanssa kakun täytteeksi ja vaikka itse kakkupohjat olivatkin ehtineet jo melko pahasti pehmetä, rapeat kakunmurut antoivat lähes kelvollisen britakakun purutuntuman.




4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Britakakkua en ole ikinä tehnyt, se kuulostaa hyvin vaikealta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Itse asiassa se on tosi helppo tehdä, suorastaan idioottivarma.
Perusohje on tässä:
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/05/britakakku-paras-kesa-eikun.html

Pahinta koko reseptissä on tiskien määrä :)

kallion keisarinna kirjoitti...

oi britakakku.

Pitäisi itsekin leipoa, mutta ainoa muisto herkusta on kun äiti leipoi tälläisen mun famun kunniaksi ja mä repäisin sen pöydältä lattialle ennen kun ehdittiin maistamaan :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Leipomaan siitä, hus! :) Pitäähän tuo lapsuuden trauma korjata.
Ja kun olet kerran tehnyt britakakkua, teet sitä toisen ja kolmannenkin ja ... kerran.