perjantai 23. elokuuta 2013

Karhuvartaita herkuttelijoille



Karhunmetsästys alkoi juuri. Tänä vuonna kaatolupia on myönnetty 132 kappaletta ja mahdollisesti vielä myöhemmin joitain lisälupia niille alueille, joissa karhukanta on tiheintä tai karhujen määrä on aiheuttanut ongelmia.

Karhun liha on niin hienon makuista, että se ei kaipaa mitään ylimääräistä maustetta peittämään lihan omaa, hienoa aromia. Ei marinointia, ei grillikastikkeita, ei mitään erikoisuuksia, ainoastaan suolaa ja mustapippuria.




Karhunfileetä vartaassa

Karhun fileetä
suolaa, pippuria

Leikkaa fileestä pois kaikki kalvot ja ylimääräiset rasvat. Pilko fileet pienemmiksi suupaloiksi ja työnnä palat vartaisiin. Grillaa liha kypsäksi siten, että sisus on juuri ja juuri muuttunut roseesta ruskeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Lihaliemessä haudutetut perunat

Perunoita
vettä
lihaliemikuutio
suolaa, hiukan pippuria
kevätsipulia

Kuori perunat ja pilko ne kuutioiksi. Laita kattilaan ja lisää vettä niin, että perunat juuri peittyvät. Murentele joukkoon liemikuutio ja keitä perunat kypsiksi. Jos perunat eivät ole imeneet kaikkea nestettä, kaada ylimääräinen neste pois. Tarkista suolan tarve. Pilko perunoiden joukkoon kevätsipuli, sekoita ja rouhaise lopuksi hiukan mustapippuria.

Tarjoile kylmänä perunasalaattina.


Portviinillä maustettu kastike riistalle

2 rkl               vehnäjauhoja
3 rkl               voita
1 kpl              salottisipuli
4 - 5 dl          kiehuvaa vettä
kuivattuja suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
3                    tuoretta timjaminoksaa
2 rkl               portviiniä
hyppysellinen karkeaa merisuolaa
muutama kokonainen katajanmarja
muutama kokonainen mustapippuri

Pilko salottisipuli kasariin ja kuullota voissa. Ripottele joukkoon jauhot, sekoittele ja anna jauhojen kypsyä ja saada väriä (ei palaa). Lisää vesi ja sekoittele huolella kunnes jauhot ovat turvonneet ja kastike on tasaista. Murustele joukkoon kuivatut sienet sekä timjami lisää portviini ja keittele kastiketta vielä 10-15 minuuttia.

Hienonna morttelissa merisuola, katajanmarjat sekä mustapippurit ja mausta kastike tällä maustesekoituksella.

2 kommenttia:

Annaleena kirjoitti...

Vau mitä karhuohjeita. Ihan tulee kesää ikävä kun näitä vartaita katselee. Mulla oli sellainen käsitys että filettä olisi huonosti saatavilla? Käydäänkö teillä itse jahdissa vai ostatteko lihat?

Tuplaespresso kirjoitti...

Nämä karhunlihat tulivat meille ihan sattumalta, kun M avasi suunsa oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja sen sattui kuulemaan henkilö, jonka veli Kainuussa on karhunmetsästäjän kaveri :) Ihan kohtuuhintainenkin hankinta, kun ottaa huomioon mitä ruhonosia nämä ovat. Vielä sitä onneksi riittää pakasteessa muutamia paloja niin että saa kokeilla uusia reseptejä.