lauantai 24. elokuuta 2013

Kylmä kahvi kaunistaa ja suklaa tekee muuten vaan hyvää


(vaikka vatsa ei kahvia enää kestäkään niin paljon kuin naama vaatisi ja suklaakin tuppaa nykyään kertymään vyötärölle…)


Kahvi ja suklaa ovat täydellinen makupari. Tässä jälkiruoassa maailmankaikkeus kohtaa, kun jälkiruoan kahvin mausteena valkosuklaan kermaisen pehmeä jang yhdistyy tumman suklaan voimakkaan kitkerään jiniin :-) Noh, lässynlässynrunoilut sikseen. Jostain kumman syystä kahvi ja suklaa toimivat yhdessä paremmin kylmänä kuin lämpimänä. Joku kemisti voisi varmaan selittää, miksi näin on. Tai ehkä minusta vain tuntuu siltä?



Tuplasuklainen tuplaespressojälkiruoka

tumma kahvikiisseli
2,5 dl vettä
1 dl maitoa
70 g tummaa 70% suklaata
3 rkl sokeria
1,5 rkl espresso pikakahvijauhetta
2 rkl maissitärkkelystä

vaalea kahvimousse
2 dl maitoa
0,5 dl kermaa
3 rkl sokeria
1,5 rkl espresso pikakahvijauhetta
ripaus jauhettua kardemummaa
80 g valkosuklaata
3 keltuaista
1,5 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl kermaa

päälle
kermavaahtoa
tummasuklaarouhetta
ripaus kahvijauhetta
hiukan jauhettua kardemummaa

Kaada kaikki tumman kahvikiisselin ainekset kasariin ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut. Ota kasari liedeltä kun maissitärkkelys on saostanut seoksen kiisseliksi. Anna kiisselin jäähtyä hetken ajan ja kaada se sitten tasan 4-6 pieneen annosvuokaan. Laita vuoat jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen kuin teet vaalean kahvimoussen.

Kaada kasariin maito, kerma, sokeri, espressojauhe, kardemumma sekä valkosuklaa ja lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes valkosuklaa on sulanut. Vatkaa keltuaiset maissijauhon kanssa vaahdoksi. Lisää hiukan jäähtynyt kerma-kahvi-suklaaseos joukkoon ja sekoita. Kaada seos siivilän läpi takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan vatkaten kunnes mousse alkaa saostua. Älä päästä seosta kiehumaan ettei keltuaiset hyydy munakokkeliksi. Kun mousse on sopivasti saostunut, nosta kasari jääveteen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se moussen joukkoon. Kaada mousse lopuksi annosvuokiin tumman kahvikiisselin päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 4-5 tuntia.

Koristele tarjoiltaessa kermavaahdolla, tummasuklaarouheella, espressojauheella ja ripauksella hienoksi jauhettua kardemummaa.

Jos haluaa vähän hifistellä, annoksen voi rakentaa näinkin.

Ei kommentteja: