maanantai 5. elokuuta 2013

Pähkinämarenkikääretorttu vie kielen mennessään



 
 



Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten tällä marjalla jota minä kutsun lakaksi.
Erittäin C- ja E-vitamiinipitoinen lakka sisältää luonnostaan bentsoehappoa (kuten puolukkakin)  ja siksi lakka säilyy hyvin myös survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.


Pieni rasiallinen kokonaisia lakkoja kannattaa pakastaa ihan yksittäin. Näistä saa kauniita koristeita talven jälkiruokiin. Samalla lakkoja voi soseuttaa siivilän läpi ja pakastaa niitä jääpalamuotissa pieniksi kerta-annoksiksi.


"Leipäjuustoa ja lakkoja" on jälkiruoka, jota tyrkytetään kaikille ulkomaisille vieraille. Pahimmillaan tarjoilu voi olla vieraalle hirveä kokemus, parhaimmillaan se vie kielen mennessään.


Kylmä leipäjuusto ja sille lusikallinen lakkahilloa, ikävästi narskuvaa omituista kosteaa, mutta silti kuivahkoa juustoa ja hampaissa rusahtelevia lakankiviä, on sellainen jälkiruoka joka saa monet ulkomaiset vieraat uskomaan, että Berlusconi ja Chirac olivat sittenkin oikeassa.


Mutta kun leipäjuusto lämmitetään kerman kanssa paistinpannulla tai uunissa sekä tarjoillaan lakkakinuskin ja kokonaisten lakkojen kanssa, lautasella on aivan eri ruokaa. Juuston narskuminenkin on enää vain "pikantti yksityiskohta", josta ruoka muistetaan..


Lakkakinuski

1 dl paseerattua lakkasosetta
3 cl lakkalikööriä
1 cl konjakkia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl kuohukermaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa. lämmitä kiehumispisteeseen ja keitä niitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Seoksen tulee koko ajan hiukan kuplia, mutta ei varsinaisesti kuohua. Tarjoile kinuski leipäjuuston päällä hiukan jäähtyneenä..


Paistettu leipäjuusto

leipäjuustoa
kermaa

Kuumenna paistinpannu ja kaada sille kermaa sen verran että pannun pohjalla on noin puolen sentin kerros kermaa. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja lisää leipäjuuston palat.  Lusikoi kuumaa kermaa juustonpalojen päälle ja kuumenna kunnes juusto alkaa hiukan sulaa reunoiltaan. Kun juusto on sopivasti lämmennyt ja hiukan sulanut, tarjoile se lakkakinuskin ja tuoreiden lakkojen kanssa.





Lakoilla täytetty pähkinämarenkitorttu
(muunnelma Budapest -leivoksesta)

pohja
4 valkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl tomusokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl hienoa hasselpähkinäjauhelmaa
1/2 dl hienoa pistaasipähkinäjauhelmaa

täyte
300 g lakkoja
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
200 g rasvatonta maitorahkaa

koristeeksi
0,5 dl karkeaksi rouhittuja pistaasipähkinöitä
kokonaisia lakkoja

Vatkaa valkuaiset ja valkoviinietikka vaahdoksi. Ripottele sen jälkeen sokeri vaahtoon koko ajan vatkaten ja vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi valkuaisvaahdon joukkoon perunajauho-pähkinäjauhesekoitus varovasti sekoittaen.

Pursota massa leivinpaperin päälle sormenpaksuisiksi nauhoiksi vieriviereen 30 cm:n levyisiksi pellin pituiseksi pohjaksi. Paista pohjaa uunin alaosassa 165 asteessa noin 25 minuuttia siten, että keskusta jää hieman pehmeäksi ja pinta kuivaksi. Käännä kypsä pohja ylösalaisin puhtaalle leivinpaperille ja poista paistossa käytetty leivinpaperi. Anna torttupohjan jäähtyä ennen kuin täytät sen.


Sekoita sokeri ja lakat keskenään ja anna niiden mehustua jääkaapissa tunnin ajan ennen käyttöä. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita rahka kermavaahdon joukkoon. Levitä kerma-rahkatäyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele kermatäytteen päälle lakat ja rullaa pohja kääretortuksi. Koristele pistaasirouheella ja kokonaisilla lakoilla. Anna vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Voi mitä herkkuja!:P Leipäjuusto pitää kyllä ehdottomasti lämmittää kerman kanssa, jos sitä aikoo makeaksi jälkiruoaksi tarjota. Ja marenkinen kääretorttu on aivan vastustamaton.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

...ja lakat kruunaavat melkein minkä tahansa jälkiruoan :)