perjantai 19. heinäkuuta 2013

Rukiiset oliivisämpylät ja nupukivileipä



Sahajauhomaisista kaupan hampurilaissämpylöistä suivaantuneena kaivoin maustelaatikosta kuivahiivapaketin ja aloin leipoa tuoretta leipää. Leipää, jossa on maku. Ei mitään sellaista tavallista vehnäsämpylää johon kasataan hampurilainen, vaan jotain ihan muuta. Tällainen siitä tuli.


Rukiiset oliivisämpylät

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl siirappia
6 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)

1,5 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
6 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
2 dl ruishiutaleita
10 mustaa oliivia
10 vihreää oliivia

Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja. Lämmitä vesi 42 –asteiseksi ja sekoita siihen jauho-hiivaseos. Lisää siirappi sekä 6 dl grahamjauhoa ja sekoita hyvin. Anna hiivan toimia noin puoli tuntia kunnes taikina alkaa hiukan kuplia.

Lisää taikinaan suola, oliiviöljy, jauhot, ruishiutaleet sekä pieniksi pilkotut oliivit ja alusta taikina sopivaksi leivontaan. Pyörittele taikinasta sämpylöitä (n 20 kpl) ja kohota niitä noin tunnin ajan uunipellillä leivinliinalla peitettynä. Sivele sämpylät vedellä ennen paistamista.


Paista sämpylät 225 asteessa (kiertoilma 200 astetta) 10-15 minuuttia.
Nupukivileipä” sai nimensä ulkonäöstään. Tein sen öljyttyyn rengasvuokaan kymmenestä sämpylästä ja sen kypsyminen vaati 30 minuuttia.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno mukulakivileipä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Onneksi ei ollut yhtä kovaa kuin kivi :)
Seuraavana päivänä se maistui vielä paremmalta kun maut olivat ehtineet tasaantua.